Published On: Pon, srp 30th, 2018

Bošnjačke stranke u Zeničko-dobojskoj županiji već kandidirale Hrvate

“Hrvati traže samo da nas zastupaju naši legitimno izabrani predstavnici u Domu naroda i Predsjedništvu BiH”, kazao je za Dnevnik.ba, Ivo Tadić, izaslanik u Klubu Hrvata federalnog Doma naroda.

Podsjetimo, na prošlotjednoj sjednici federalnog Doma naroda Lidija Bradara (HDZ BiH) predsjedateljica Doma naroda je uz Dragu Puzigaću povukla vitalni nacionalni interes na predloženu točku Dnevnog reda o smjeni SNSD-ovog Puzigaće tijekom redovne sjednice. Naposljetku, Bradara je na početku 21. izvanredne sjednice izvijestila da se članovi Kolegija Doma naroda dogovorili da se ne nastavi redovna sjednica jer nije bilo moguće usvojiti Dnevni red, pa je tim redovna sjednica federalnog Doma naroda okončana.

Tadić je u izjavi za Dnevnik.ba kazao kako je Parlamentarna skupština BiH adresa za razgovore o izmjenama  Izbornog zakona BiH.

Podsjetimo, SDP-ov Slaviša Šućur tražio je da se na Dnevni red usvojio točka – razrješenje Drage Puzigaće (SNSD) s mjesta dopredsjedatelja federalnog  Doma naroda. Šućurev zahtjev podržali su mahom bošnjački izaslanici u Klubu Srba izabrani bošnjačkim glasovima.

“Bošnjaci biraju skoro cijeli saziv Doma naroda Parlamenta FBiH, biraju gotovo cijeli Klub srpskog naroda u FBiH. Nije čudo da je Puzigaća postupio kako je postupio. Biraju i Hrvatima jedan dio saziva”, kazao je Tadić.

Podsjetio je i kako je stav stranaka okupljenih oko HNS-a da se o pitanjima vezanim za Izborni zakon BiH i njegove izmjene raspravlja isključivo u državnom Parlamentu.

“Pa četiri godine smo inzistirali da se ovo riješi, osobito nakon presude Ljubić. I dalje smo stava da se izmjene Izbornog zakona BiH mogu dogoditi ako predsjednici političkih stranaka postignu konsenzus. Ovo je pitanje za državni Parlament. Znamo svi što je konačni cilj bošnjačke politike”, rekao je Tadić.

Naglasio je i kako bošnjačke stranke avanturama poput predloženog Zakona o izbornim jedinicama u FBiH rade protiv BiH.

“Takve se stvari neće desiti, BiH nema bez Hrvata kao konstitutivnog i ravnopravnog naroda. Izjave o građanskoj državi su populističke i služe u vrijeme predizborne kampanje”, izjavio je Tadić.

Tadić je kazao kako bošnjačke stranke ponovno pokušavaju Hrvatima izabrati predstavnike u vlasti.

“Cilj je da se ponovi slučaj Komšić kojeg su izabrali Bošnjaci, Budimir koji je nametnut kao predsjednik FBiH, bošnjačka politika to ponovno radi. Cilj je da Bošnjaci izaberu izaslanike u Klubu Hrvata u Zeničko-dobojskoj, Sarajevskoj, Tuzlanskoj i Sarajevskog županiji”, smatra Tadić.

Tadić koji je inače biran iz Zeničko-dobojske županije  naglasio je kako su bošnjačke stranke već kandidirale Hrvate za županijske skupštine.

“Liste u Zeničko-dobojskoj županiji sve govore. Nositelj liste za DF je Hrvat, Naša stranka ima Hrvata na drugoj poziciji, SBB na trećoj, SDP na 4 i 5 poziciji, Kasumović na 7, SDA na 8. Ispada da će u Zeničko-dobojskoj skupštini biti više Hrvata nego Bošnjaka”, kazao je Tadić.

Tadić je podsjetio i kako su bošnjačke stranke zahvaljujući većini u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH usvojili protuustavni Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH.

“Bošnjačke su stranke ponašale prema moto da imaju ruke i da će to završiti. Sada kada je to propalo u federalnom Domu naroda, Hrvati iskoristili Ustav FBiH i Poslovnik o radu Doma naroda čime smo zaštitili vlastiti naroda, onda su to optužbe za opstrukcije i blokade, panika”, kazao je Tadić.

Napomenuo je i kako se ovo trebalo riješiti na državnoj razini, odnosno, državnom Parlamentu.

“HNS je iznio niz prijedloga, niz varijanti. Pozivali smo i druge da se u ovo uključe. Svaku smo spremni prihvatiti samo tako da sami biramo sebi predstavnike”, rekao je Tadić.

Smatra i kako je više suvišno govoriti o tome stvaraju li bošnjačke stranke od Federacije BiH dominantno bošnjački entitet.

“Vidimo svi u kojem smjeru ova priča ide. Dok HNS priča o europskom putu, s druge su stranke tolike kočnice, stojimo u mjestu”, rekao je Tadić.

Tadić se osvrnuo i na zakon o razvojačenim borcima Armije BiH i prosvjede ispred zgrade Parlamenta FBiH.

“Nije bilo nijednog razloga da borci dođu pred Parlament, ali način na koji se ovoj temi pristupilo je potpuno pogrešan. Klub hrvatskih izaslanika je u 9. mjesecu prošle godine kada smo imali set braniteljskih zakona predložio da Vlada žurno predloži Zakon, odnosno, da donesemo zakon o ovoj populaciji, naglasili smo i braniteljski dodatak, svi su tu podržali u Klubu Hrvata, jedan je glas nedostajao, ali očito tada nije bio cilj da se ovo pitanje konačno riječi”, rekao je Tadić.

Podsjetio je i kako u izradi tek usvojenog zakona o razvojačenim borcima Armije BiH nije sudjelovao nitko od predstavnika HVO-a.

“Kada se dogodila ulica i prosvjedi onda se preko noći smislio nekakav zakon. U konačnici, iz hrvatske komponente nitko nije sudjelovao u njegovoj izradi. Zukan Helez je još u svom mandatu nanio toliko štete i nereda unutar braniteljske populacija da mi to i četiri godine poslije pokušavamo peglati”, naglasio je Tadić.

Smatra i kako nije jasno razgraničeno je li braniteljski dodatak iz sfere socijalnih dodataka.

“Svi sudionici rata  trebaju imati braniteljski dodatak ako imamo novaca, a ako je socijalni dodatak ovaj braniteljski  dodatak, to je onda neka sasvim druga priča”, rekao je Tadić.

G. Lujanović / Dnevnik.ba

0 0 glasovi
Article Rating
14.7K Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare