Published On: Pon, ruj 24th, 2018

KARAMATIĆ: Bošnjačke političke elite cijelo vrijeme pokušavaju napraviti od BiH bošnjačku nacionalnu državu

Bošnjačke političke elite cijelo vrijeme pokušavaju napraviti od BiH bošnjačku nacionalnu državu i u posljednje vrijeme to više i ne kriju osim ispraznim floskulama o ravnopravnosti svih građana, kazao je, između ostalog, Mario Karamatić, predsjednik HSS-a BiH, kandidat na listi stranaka Hrvatskog narodnog sabora (HDZ BIH, HSS, HKDU BIH, HSP-HNS,HSP dr Ante Starčević BIH,HDU BIH)  za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Osvrnuvši se na dosadašnji tijek kampanje stranaka HNS-a, on je naglasio kako stranke HNS-a vode jednu pozitivnu kampanju u kojoj prezentiramo biračima što se učinilo u proteklom mandatu i što su planovi u idućemu te upravo zbog takve kampanje temeljene na brojkama i činjenicama nailaze na veliku potporu na terenu.

Govoreći o činjenici da je Ustavni sud stavio izvan snage odredbe Izbornog zakona on je upozorio kao su zbog opstrukcije bošnjačkih stranaka Federacija, a posljedično BiH dovedeni u slijepu ulicu.  Upozorio je kako bošnjačke stranke i dalje guraju glavu u pijesak i vrše pripreme za uspostavu neke nove Platforme ili Alijanse, nadajući se kako će međunarodna zajednica stati na njihovu stranu, ali i kako ne shvaćaju da BiH blago rečeno nije u fokusu interesa međunarodne zajednice

„Najbolji odgovor na ovaj promašeni pokušaj novoga izbacivanja Hrvata iz tijela vlasti je masovni izlazak BiH Hrvata na birališta koji bi strankama HNS-a olakšao lobiranje kod naših prijatelja u Europi“, poručio je Karamatić.

S obzirom da nije došlo do promjene Izbornog zakona kakva su Vaša predviđanja kada je riječ o postizbornom procesu i pitanju formiranja vlasti u Federaciji? Hoće li se rezultati moći implementirati te kako gledate na mogućnost nove majorizacije?

Vlast u Federaciji se pa važećim zakonima jednostavno ne može formirati. Ne postoji članak u Zakonu koji bi omogućio popunu Doma naroda, izbrisan je odlukom Ustavnog suda. To naravno znači da se izborna volja birača zahvaljujući opstrukciji bošnjačkih stranaka oko prijedloga Izbornog zakona koji su ponudile stranke HNS-a, neće moći implementirati. U prvom redu Federacija, a posljedično i Bosna i Hercegovina su dovedeni u slijepu ulicu iz koje jednostavno nema izlaza, a u tu slijepu ulicu ju je uvela upravo ona politika koja se u javnosti kune kako je jedino ona voli, bošnjačka politika. Jasno, bošnjačke stranke i dalje guraju glavu u pijesak i vrše pripreme za uspostavu neke nove Platforme ili Alijanse nadajući se kako će međunarodna zajednica još jednom stati na njihovu stranu svojim matematičkim tumačenjima koliko je trećina nečega upravo onoliko koliko sarajevskoj čaršiji odgovara, nesvjesni da je trećina od ničega uvijek ništa. Ne shvaćaju kako su se odnosi promijenili i kako BiH blago rečeno nije u fokusu interesa međunarodne zajednice. Najbolji odgovor na ovaj promašeni pokušaj novoga izbacivanja Hrvata iz tijela vlasti je masovni izlazak BiH Hrvata na birališta koji bi strankama HNS-a olakšao lobiranje kod naših prijatelja u Europi. Zahvaljujući ponovnoj kandidaturi Željka Komšića danas je svakom trećerazrednom činovniku u EU jasno što se ovdje događa i kako se gaze politička prava jednog konstitutivnog naroda, a dodatno političko zbližavanje sarajevske čaršije sa Erdoganovom politikom ne ostavlja mjesta sumnji u to. Zbog takve promašene bošnjačke politike  unaprijed predlažem da se najljepši Trg Herceg Bosne nazove imenom Željka Komšića jer nitko kao on nije uspio u tolikoj mjeri  dokazati našim prijateljima u svijetu kako se pod maskom građanštine u BiH pokušava stvoriti unitarna Islamska država u srcu Europe. Hvala mu na tome.

Kako ocjenjujete dosadašnji tijek kampanje stranaka Hrvatskog narodnog sabora? Jeste li zadovoljni načinom na koji birači reagiraju na Vaše poruke?

Stranke HNS-a vode jednu pozitivnu kampanju u kojoj prezentiramo biračima što se učinilo u proteklom mandatu i što su planovi u idućemu. Upravo zbog takve kampanje temeljene na brojkama i činjenicama nailazimo na veliku potporu na terenu.

Kakvo je stanje na županijskim razinama kada je riječ o kampanji?

Realno, malo je problematično voditi odvojene kampanje jer HSS u ZHŽ-u samostalno nastupa sa svojom listom za Skupštinu dok je u ostalim Županijama i na višim razinama u koaliciji sa HDZ-om i ostalim strankama HNS-a. Naravno, i na toj razini se ne bavimo napadima na bilo koga nego nudimo našu viziju rješenja koji bi poboljšali razinu života svih stanovnika. Razlog samostalnog izlaska u ZHŽ-u je upravo malo drugačija vizija buduće politike i nepostojanje mogućnosti ugrozbe hrvatskih političkih prava od strane drugih. Stoga smo biračima u ZHŽ-u osim programa ponudili i nešto što niti jedna druga stranka nije. Niti jedan kandidat HSS-a, bilo na našoj samostalnoj ili koalicijskoj listi, ne dolazi sa proračuna. Nitko od naših kandidata nije zaposlen po općinama, županijama, raznim agencijama, javnim poduzećima već se radi o mladim visokoobrazovanim  ljudima koji ili rade u privatnom sektoru, ili su privatni poduzetnici i gospodarstvenici koji zapošljavaju radnike. To niti jedna druga stranka ili lista ne nudi biračima i očekujemo kako će birači to prepoznati i vrednovati na izborima.

Koje su ključne zadaće na kojima treba raditi nakon provedbe izbora, kako u kontekstu ukupnih odnosa unutar Bosne i Hercegovine, tako i u kontekstu položaja hrvatskog naroda?

Ukupni odnosi u BiH su neraskidivo vezani za politički položaj hrvatskog naroda. Jedina mogućnost izlaska ove zemlje iz permanentne krize se može svesti na samo jednu riječ – jednakopravnost. Upravo ta riječ zorno oslikava sve što moramo uraditi i jasno govori što ne smijemo raditi. Ono u što sam osobno siguran je kako će koalicija stranka HNS-a ostati uz svoj hrvatski narod i provoditi njegovu volju.

Možete li se osvrnuti i na odnos bošnjačkih političkih elita kada je riječ o temama koje se tiču konstitutivnosti, jednakopravnosti i prava na izbor legitimnih predstavnika?

Bošnjače političke elite cijelo vrijeme pokušavaju napraviti od BiH bošnjačku nacionalnu državu i u posljednje vrijeme to više i ne kriju osim ispraznim floskulama o ravnopravnosti svih građana. Razvidno je danas svima kako ta njihova ravnopravnost uvijek ide na štetu Hrvata. Ne znam jesu li svjesni da se tako ne može graditi zajednička država. Zbog ravnopravnosti kakvu zagovara političko sarajevo se raspala i Jugoslavija koja je bila ozbiljnija država od ovoga međunarodnog protektorata koji se naziva BiH. Izbor je upravo na Bošnjacima kao najbrojnijem narodu, ili ćemo zajedno na ravnopravnim osnovama zajednički graditi BiH, ili će BiH, ukoliko nastave sa ovakvom politikom ostati ono što je i danas po svim pokazateljima, najjadnija zemlja Europe. Mi od pune ravnopravnosti svoga naroda nikada nećemo odustati sviđalo se to njima ili ne. Ne može u Bosni i Hercegovini nitko imati veća prava od Hrvata. Ovo je stoljećima hrvatska zemlja i ostati će hrvatska zemlja, rekao je Karamatić  u  intervjuu za dnevni-list.ba

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare