Published On: Uto, sij 15th, 2013

"BiH ima dovoljno patriota koji bi je sačuvali"

Bosna i Hercegovina neće nestati, tvrde Europa i domaći stručnjaci analizirajući objavljena ruska predviđanja izgleda Europe 2035. godine.
Ponovivši kako je poznat stavo našoj zemljiDelegacije Europske unije u BiH, njezin glasnogovornik Andy McGuffie rekao je kako ne žele komentirati navode da Bosne i Hercegovine neće biti na karti Europe 2035. godine.
”EU jasno posvećena teritorijalnom integritetu BiH kao suverenoj i jedinstvenoj državi”, kazao McGuffie, a s njegovim stavom podudara se i stav OHR-a, koji tvrdi da je suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine zajamčen po međunarodnom pravu.
”Bosna i Hercegovina jedinstvena je suverena država i njezina unutarnja struktura definirana je Daytonskim mirovnim sporazumom. O tome se ne može pregovarati”, objavio je OHR.
 
Domaći pak stručnjaci s jedne strane tvrde kako ruska ”vizija” Europe nema smisla, dok s druge strane tvrde kako je BiH, ali i čitava regija Balkana, na dobrom putu da ostvari rusko predviđanje. Naravno, naše vizije ruskih navoda razlikuju se od centra iz kojeg dolaze, pa se u svemu vide i prsti iz Srbije, patriotizam, ali i put koji vodi upravo ostvarenju ruskog predviđanja ”Nove Europe”.
Tako je nekadašnji novinar Mufid Memija rekao agenciji Fena kako je ruska karta ”politička fantazmagorija”.
”Sve ovo me podsjeća na jednu, gotovo ridikuloznu, prognozu ruskog eksperta za obavještajne poslove, futurologa i člana Ruske akademije nauka Igora Panarina koji je 2010. prognozirao raspad SAD-a na najmanje šest nezavisnih država”, rekao je Memija i dodao kako je budućnost sasvim neizvjesna, ali je sasvim izvjesno da se ona ”nikako neće razvijati na način srednjovjekovlja”.
Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Senadin Lavićza Dnevni avaz je rekao kako prognoza da BiH u bliskoj budućnosti neće biti krajnje je neozbiljnadodavši kako ”jedino Bošnjaci mogu učiniti da BiH nestane”.
”Volio bih pogledati taj dokument prema kojem je konstatirano da Bosne neće biti. To su očajničke srpske obavještajne igranke. Srbija je sve izgubila, nemaju više ništa”, rekao je Lavić.
Spas od nestanka BiH Lavićev kolega Suad Arnautović vidi u domoljublju te navodi kako ”BiH ima dovoljno patriota koji bi u bilo kojoj budućoj kriznoj situaciji, a koja bi podrazumijevala napad na suverenitet, teritorijalni integritet, nezavisnost i cjelovitost naše zemlje, stali u njezinu obranu kao što su to uradili i u razdoblju 1992.-1995. godine”.
No, iz drugog bh centra dolaze tvrdnje kako ruske prognoze poprilično imaju smisla i daruski stručnjaci, koji su na osnovu analiza dokumenata američke CIA-e, ruske službe GRU i stručnih grupa na čijem se čelu nalaze Zbignjev Bžežinski i Samuel Hantigton načinili kartu Europe, nisu daleko od istine.
Profesor javnog mnijenja iz Banja Luke,Mladen Mirosavljević , tvrdi kako je činjenica da se Albanija izravno naslanja na Kosovo koje je praktični etnički čisto, te da se Kosovo i Albanija naslanjaju na zapadnu Makedoniju koja je također etnički čista, što bi mogao biti preduvjet stvaranja velika Albanije, koju su ”ucrtali” Rusi.
Mirosavljević kaže kako je  samo pitanje vremena, previđanja i određenih međunarodnih okolnosti kada će doći do stvaranja jedne albanske države na Balkanu.
Kad je u pitanju BiH, koju prema predviđanjima ruskog pogleda na Europu 2035., među sobom dijele Srbija i Hrvatska, Mirosavljević kaže kako je ”javna tajna da je BiH nedovršena i nedefinirana kvazidržava, koju je teško usporediti s nekom drugom državom u Europi”.
”Država koja ima toliku administraciju, toliko malih državica u sebi, koje se nazivaju kantoni, toliko vlada i toliko suprotnih političkih interesa, jednostavno je trenutno država za koju se ne zna kakva će biti njezina budućnost’ rekao je Mirosavljević.
Podsjećamo, preko srbijanskih u bosanskohercegovačke medije došla je ruska vizija ”nove Europe’‘ prema kojoj će neke države, poput BiH, potpuno nestati, a da će dijelovi nekih država izboriti neovisnost, odcijepiti se ili udružiti te promijeniti izgled sadašnje Europe.
Ni u jednoj državi ruska ”vizija” nije toliko ozbiljno shvaćena kao u Bosni i Hercegovini, nad kojom desetljećima lebdi (nedefinirani) duh raspadljivosti.
bljesak.info