Published On: Sri, stu 22nd, 2017

BOŠNJAČKA KOALICIJA ZA MAJORIZACIJU HRVATA: SDA će podržati SDP-ov prijedlog koji je u suprotnosti s presudom Ustavnog suda BiH

SDP i DF uputili su nedavno u Parlament Federacije BiH Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a sadržaj njihovog prijedloga naišao je na odobravanje kod SDA.

Aljoša Čampara, član Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA), kazao je za Klix.ba da sadržajno podržava navedeni prijedlog, poručivši da je on kompatibilan i u suglasnosti s prijedlogom SDA.

“Slažemo se o izbornim jedinicama u Federaciji BiH. Dobro bi bilo prijedlog detaljno razmotriti u redovnoj parlamentarnoj proceduri Parlamenta Federacije BiH, kao i riješiti eventualne pravne nejasnoće u vezi s nadležnostima vezanim za Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine”, kazao je Čampara.

SDP i DF, podsjeća HMS, predlažu da se iz svake županije i kantona bira po jedan izaslanik iz svakog konstitutivnog naroda i ostalih, ako takav postoji u županijskoj skupštini, a upravo tu odredbu Ustavni sud BiH proglasio je neustavnom i stavio izvan snage jer je omogućavala da jedan narod bira drugome političke predstavnike. Konkretnije ta odredba omogućavala je da se iz većinskih bošnjačkih županija izabere trećina izaslanika u Hrvatski klub Federalnog doma naroda, dovoljno da se iabere federalna izvršna vlast bez onih političkih stranaka koje su dobile većinsku potporu hrvatskih birača.

Ukoliko u županijskoj, odnosno kantonalnoj skupštini ne bi bilo izabranih zastupnika iz svakog od konstitutivnih naroda, onda bi se izaslanici birali s lista koje su dobile najveći broj glasova. /HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x