Published On: Ned, svi 5th, 2013

INOVATIVNI LJUDI: Bošnjaci spremaju novi izborni inženjering

Sarajevo – Izborni sustav u BiH zreo je za promjene, jer je podložan zloupotrebama i inženjeringu, a paralelno s tim prije idućih izbora mora biti riješen i problem djelovanja raznih vaninstitucionalnih grupa kao što je koalicija “Prvi mart” i prijave fiktivnih prebivališta.
Rekao je to predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branko Petrić naglasivši da sve zakonske aktivnosti i normativno usklađivanje trebaju biti završeni do kraja godine da bi u svibnju 2014. godine bili raspisani opći izbori.
– Sadašnje stanje nije nimalo optimistično. BiH se suočava s brojnim problemima u vezi sa provođenjem izbora, što se potvrdilo i na posljednjim općim i lokalnim izborima među kojima je i fiktivna prijava glasača, odnosno izborni inženjering. To se može ponovno očekivati ​​od koalicije “Prvi mart” – rekao je Petrić.
Kaže da je Izborni zakon BiH podložan zloupotrebama i inženjeringu naročito zbog otvorenih lista i fiktivnih prijava prebivališta, što je viđeno u Srebrenici, Istočnom Drvaru i Trnovu u FBiH.
– Rješenja bi trebalo tražiti u izmjenama Zakona o prebivalištu građana, ali glavne intervencije treba učiniti u Izbornom zakonu BiH. Pored implementacije odluke u “predmetu Sejdić-Finci”, tu je i provođenje odluka Ustavnog suda BiH u pogledu izbornih jedinica iz RS za Parlament BiH kao i preispitivanje svih izbornih jedinica, osim za Narodnu skupštinu RS, što je već urađeno, a sukladno odredbama Izbornog zakona BiH – rekao je Petrić.
Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Boško Tomić očekuje da će ministar civilnih poslova BiH uskoro ponovno u proceduru uputiti Zakon o prebivalištu, ali sumnja da će on dobiti podršku predstavnika iz FBiH. Naglasio je da je novi zakon potreban da bi se sasjekle izborne manipulacije.
– Predstavnici FBiH, nažalost, ne misle tako, već pokušavaju stvoriti što konfuznije stanje da bi dobivali sumnjive glasove. Zbog toga bošnjačkim partijama nije u interesu da ovo pitanje bude riješeno.Predstavnici RS daju maksimalan doprinos da ovi problemi budu riješeni, ali je i dalje veliki problem u susjednom dvorištu – naglasio je Tomić.
Lokalni izbori koji su održani prošle godine, posebno u Srebrenici obilovali su izbornim inženjeringom od strane inicijative “Glasaću za Srebrenicu” koja je omogućila prijavu stotina fiktivnih birača. Zbog toga su predstavnici RS zatražili izmjene zakonske regulative kako bi ovakvi slučajevi bili eliminirani. Međutim, u većini stranaka u FBiH ne postoji volja za to.

Brčko

Osim ovog potrebno je, kaže Petrić, razjasniti tko, na koji način i prema kojim propisima provodi izbore za organe vlasti u FBiH, jer je to pitanje otvoreno još od prošlih općih izbora.
– Poseban problem predstavlja situacija u Brčko distriktu. Na općim izborima građani Brčko distrikta mogu glasati za organe vlasti RS ili FBiH i za organe vlasti BiH, u skladu sa svojim entitetskim državljanstvom.Činjenica je da su nadležni u distriktu propustili da građanima ponude opciju entitetskog državljanstva, da su ta državljanstva izgleda izgubili i oni građani koji su ga imali. To dovodi u opasnost biračko pravo velikog broja njih – rekao je Petrić.