Published On: Čet, kol 18th, 2016

Bošnjaci mole Vučića da odgovori Dodika od referenduma u Republici Srpskoj

BOŠNJAČKI dužnosnici u tijelima vlasti Republike Srpske i parlamentarni zastupnici zatražili su u srijedu odlučno reagiranje Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu (OHR) kako bi se spriječila provedba referenduma koji se u RS planira za 25. rujna.

Sa sastanka koji su održali u Banjoj Luci uputili su poziv visokom predstavniku Valentinu Inzku da iskoristi svoje ovlasti i spriječi referendum čiji je cilj osporavanje autoriteta Ustavnog suda BiH.

Referendum kao uvod u državnu anarhiju

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić kazao je kako bi provedba referenduma kojim se pokušava blokirati provedba obvezujuće i konačne sudske o odluke o neustavnosti 9. siječnja kao dana RS uvela cijelu zemlju u anarhiju s nesagledivim posljedicama.

“Uslijedit će neizvjesna budućnost”, kazao je Salkić podsjećajući kako je rasprava o referendumu već izazvala napetosti u međunacionalnim odnosima u BiH.

Bošnjački su dužnosnici i zastupnici pozvali i predsjednika srbijanske vlade Aleksanda Vučića da sada konkretnim postupcima potvrdi verbalnu opredijeljenost za mir i stabilnost u regiji i utječe na predsjednika RS Milorada Dodika kako bi on odustao od referenduma.

Zastupnik u parlamentu BiH Sadik Ahmetović kazao je kako Vučić sada može pokazati je li mislio ozbiljno kada je nakon sastanka s potpredsjednikom SAD Josephom Bidenom u utorak izjavio da je svjestan kako samo jedna iskra može zapaliti regiju.

“Mislim da se ta iskra pali 25. rujna”, kazao je Ahmetović.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u izjavi lokanim medijima potvrdio je kako se razmatraju “sve opcije” koje mogu biti poduzete u svezi s referendumom u BiH.

“Pitanje koje je jednom rješio Ustavni sud BiH ne može se ponovo rješavati”, kazao je Inzko za televiziju N1.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x