Published On: Ned, lis 5th, 2014

Bosnić pokušao uspostaviti vehabijsku ćeliju i u Hrvatskoj

U Bosni i Hercegovini detaljno se spremaju za podizanje optužnice protiv petorice vođa vehabijskog pokreta u BiH, među kojima je najvažniji Bilal Bosnić kojeg smatraju vođom vehabijskog pokreta u BiH. On se smatra i jednim od organizatora vehabijske ćelije u Sloveniji, a sumnja se da je pokušao organizirati vehabijsku ćeliju u Hrvatsku, ali mu to nije uspjelo, piše Jutarnji list.

Inače, u Hrvatskoj su dosad registrirane četiri ženske osobe koje su prešle na islam, udale se i sa svojim muževima otišle u Siriju i Irak. Zasad je poznat jedino identitet Dore Bilić dok su tri ostale nepoznate. Navodno su dvije djevojke živjele na području Zagreba, a jedna na području Čakovca.

Kako je Večernji list ranije objavio, prema riječima tužitelja BiH Dubravka Čampara, nadležne službe u Italiji i Sloveniji ustupit će tužiteljstvu BiH dokumente koji bi trebali dokazati da je Bosnić, koji se smatra vođom vehabijskog pokreta u BiH, organizirao prebacivanje mladih islamista iz regije u Siriju i Irak. Čampara tako od talijanskih vlasti očekuje snimku Bosnićeva govora u Italiji u kojem je pozivao na džihad u Siriji i Iraku na strani Islamske države.

Iz Slovenije se očekuju dokazi da je Bosnić organizirao odlazak dvojice njihovih državljana u Siriju. Prema ranije objavljenim podacima, slovenske obavještajne službe registrirale su jedan Bosnićev dolazak u Sloveniju, a postoje podaci i o tome da je organizirao odlazak dvojice slovenskih državljana u Siriju. Bosnić ih je regrutirao dok su u Bosni i Hercegovini sudjelovali u humanitarnoj operaciji.

Bosnića povezuju s radikalnom islamskom organizacijom u Beču, čiji je vođa ekstremni bečki imam. Ta organizacija prepoznata je kao glavna radikalna islamska ćelija za organizaciju vehabijskih ispostava u regiji.

I dok BiH tužiteljstvo priprema optužnicu protiv petorice vehabija, Glas Srpske otkrio je da jedan od izvora financiranja tzv. IS-a u Bosni i Hercegovini. U medijima je objavljena priča o Danijelu Karabegoviću, šefu organizacije “Poziv u raj” iz Tuzle. Sigurnosne službe u BiH tvrde da je Karabegović nekoliko puta samozvanom islamskom propovjedniku Pierru Vogelu, poznatijem pod imenom Abu Hamza Salahudin, predao po 10 tisuća eura za pripadnike IS-a.

Prema tvrdnjama medija, Karabegović je dosada tri puta Vogelu predao po 10 tisuća eura, a prvi put je novac predao polovicom prošle godine.