Published On: Uto, velj 22nd, 2022

Bosna i Hercegovina na rubu: Što dalje od dogovora to bliže razlazu

Nakon neuspjelog neumskog pokušaja dogovora o novom Izbornom zakonu BiH prve su izjave zvučale čak optimistično. Kao, postignut je napredak, samo što nismo, važno je da smo sjeli za isti stol, sada su jasne pozicije svih, itd., a onda je krenulo međusobno optuživanje i vraćanje u početne rovovske pozicije.

Piše: Josip Jović, Hrvatski tjednik

Ni ponovljeni sastanak, ovaj put bez međunarodnih posrednika, nije urodio nikakvim plodom. Održan je i Hrvatski narodni sabor od kojega su se očekivale neke radikalne odluke. Ništa se spektakularno nije dogodilo. Vrata pregovora su i dalje otvorena, ali ovaj put uz jasnu najavu poduzimanja pravnih i političkih koraka u pravcu nove institucionalne i teritorijalne organizacije BiH i to na načelima federalizma.

Na bošnjačkoj se strani to doživljava kao ultimatum i kao prepreka nastavku razgovora. Pogrešno je mišljenje kako problem leži u političarima ili političkim predstavnicima triju naroda, u Čoviću, Izetbegoviću i Dodiku, koji se eto radi nekih svojih interesa nikako ne mogu dogovoriti. Ma, dovedite za stol tri seljaka, tri liječnika, tri akademika, tri rudara, tri novinara, ili tri studenta, i opet će odnos pozicija i stavova biti isti.

Korisna budala

Vrlo je indikativno, ma koliko izgledalo iščašeno, jedno predavanje stanovitog Šefika Kurdića, profesora na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici i ujedno pomoćnika ministra za obrazovanje u Sarajevskom kantonu. Taj Šefik veli kako prije samo stotinjak godina (!?) u Bosni, misleći na kršćane, nije bilo ni jednog „nevjerničkog uha“, a onda su došli kmetovi, naselili se i sad bi htjeli pola Bosne. Pustiš, rekao je, sluge u kuću i sad bi oni htjeli biti gazde. Muslimani, tumači Kurdić, mogu biti samo gazije ili šehidi, a „kad to znaju naši dušmani ima da drhte“, prijeti Šefik, pri tome se oslanjajući na „namjensku industriju“ koja je u bošnjačkim rukama, na muslimane u svijetu i na „demografski napredak“.

Ovaj Šefik Kurdić spada u kategoriju korisnih budala. Izgleda kao neki radikalni ekscentrik, ali koji otkriva ono što mnogi drugi misle i namjeravaju. Njegova teorija svodi se na sljedeće: U Bosni (Hercegovinu nije spominjao) postoje prijatelji i dušmani te begovi i raja, a Bosna je, dakako, zemlja begovska. Ovakvim shvaćanjima vrlo je blisko shvaćanje zagovornika „građanskog modela“, isključujući one naivce koji u tom modelu vide nešto napredno, proeuropsko, demokratsko i tome slično. Na primjer, Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH kaže: Što je više građanskog to je jače bosansko (čitaj bošnjačko). I u tome je, nema sumnje, u pravu. U tom grmu i leži zec. Ili, Fadil Novalić predsjednik Vlade Federacije i visokopozicionirani dužnosnik SDA (dakle, nije bilo tko) otkriva svoje nade riječima kako će BiH za pedeset godina biti bošnjačka država, a ne država ravnopravnih naroda.

Nerazumno protivljenje

Svi Bošnjaci, negirajući načela ravnopravnosti i legitimnosti, zastupaju građansku, tobože anacionalnu državu i tu gotovo nema izuzetka.

Kako prozirno! Žele građanski model, jer građana bošnjačko-muslimanske nacionalnosti ima najviše. I u tome je, jednostavno, sva tajna. Sve drugo su samo izlike, izgovori, ideologije.

U tom tzv. probosanskom bloku, koji opet ne uzima u obzir Hercegovinu, nema nikoga izvan bošnjačkih stranaka i nema nikoga, ili gotovo nikoga, tko ne zagovora brisanje „etničkih predznaka“, ma koliko to bilo suludo i izvan svake realnosti.

Teško je razumjeti Bakira Izetbegovića i njegovu ekipu u upornom odbijanju prijedloga hrvatske strane da Hrvati sami biraju svog člana Predsjedništva BiH i zastupnike u Dom naroda. Od toga da imaju nekog svog Komišića u Predsjedništvu, koji služi jedino kao kamen spoticanja i smutnje, nemaju apsolutno ništa, jer je za svaku odluku potrebna suglasnost trojice, a ne samo dvojice članova ovoga tijela.

Takvom politikom oni zaista guraju Dragana Čovića na suradnju s Miloradom Dodikom, što mu onda gorko zamjeraju. Istovremeno, slabljenjem bošnjačko-hrvatskog saveza slabi se cijela BiH i jača Republika Srpska (što shvaćaju i Amerikanci), pa nije čudo da Dodik ne krije zadovoljstvo propalim pregovorima u Neumu. Sve je to nerazumno, osim ako Sarajevo ne želi podjelu države na dva dijela, o čemu su se već jednom sporazumjeli Izetbegović stariji i Momčilo Krajišnik. SDA se postavlja kao onaj koji daje nekakvu milost Hrvatima i nudi kompromis na svoj način: Odustajemo od Komšića, a vi odustanite od Doma naroda. Od jednog ustavnog prava trebalo bi odustati da bi se ostvarilo drugo ustavno pravo. To izgleda kao da nekome ukradeš dvije košulje, pa mu vratiš jednu. I to je onda kompromis.

Belgijski model

Trenutno je u bošnjačkoj igri taktika odugovlačenja i izbjegavanja bilo kakvog dogovora kako bi se izbori na jesen održali prema postojećem sustavu. Sam Bakir najavljuje nastavak pregovora 2025! Ohrabruje ga i visoki predstavnik UN Cristian Schmidt koji poručuje kako neuspjeh pregovora ne daje nikome pravo ne izaći na izbore. Priželjkuju se sankcije protiv pojedinaca, kao da bi to riješilo problem, a sve češće se spominje čak i rat, koji bi, osim tragedije, bio siguran put konačnog raspada države. Država se uzima kao neupitna i zadana, a nije tako, jer ne postoje narodi radi države, već države radi naroda. I nije umjesno pozivanje na primjere drugih europskih država.

Njemačka je država njemačkog naroda, kao što je Francuska država francuskog i Švedska država švedskog naroda. A BiH je država hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda. Sve su države nacionalne države, ali jesu, naravno, i države svih građana, koji u njima žive. Radi se prije svega o građanskim društvima, a ne građanskim državama.

Hrvatski je odgovor za sada ipak suzdržan. Dragan Čović misli kako nema uvjeta za održavanje izbora po sadašnjem Zakonu, što bi trebalo značiti kako hrvatske stranke neće ni sudjelovati na izborima, ako se taj zakon ne promijeni u skladu s vlastitim zahtjevima. Možda će ih, tko zna, Zagreb prisiliti na popuštanje u dosluhu s Bruxellesom, iako su za sada, što se tiče izbornih pravila, i hrvatski predsjednik i premijer, ipak, na čvrstim pozicijama. Međutim, što ako se Izborni zakon ne promijeni? Iz zaključaka HNS može se zaključiti kako se razmišlja i možda priprema inicijativa za formiranje vlastite federalne jedinice.

BiH je složena država i kada je već riječ o primjerima drugih zemalja najprimjereniji bi bio ustroj Belgije, koja je sastavljena od Flandrije i Valonije s Bruxellesom kao zajedničkim gradom-regijom. Na saveznoj su razini vanjski poslovi, proračun, monetarna politika i vojska (bez koje BiH može biti), sve ostalo je na razini regija, koje imaju svoje parlamente i vlade. I Flamanci i Valonci su jednako zastupljeni u vladi i u parlamentu, a izbori se odvijaju u dvije potpuno odvojene izborne jedinice.

Vrijeme je, uostalom, kad je u pitanju BiH, za neki „novi Dayton“, jer je onaj iz 95., u kojega se svi zaklinju, ali nitko nije njime zadovoljan i svatko ga tumači na svoj način, potrošen, dokazano nefunkcionalan i nelogičan. Taj novi Dayton bi svakako podrazumijevao i svojevrsni new deal, funkcionalni i teritorijalni./HMS/

guest
110 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
GROF OD ROGACA
GROF OD ROGACA
3 mjeseci prije

SAMO RAZLAZ, TALIBANI KAO ALTERNATIVNU MOGU U ANADOLIJU.NJIHOVA VOLJA STA ZELE.

ali beg
ali beg
Šta ti kažeš na ovo?  GROF OD ROGACA
3 mjeseci prije

Bliže je vama Hrvatska

Krešimir ...
Krešimir ...
Šta ti kažeš na ovo?  ali beg
3 mjeseci prije

Je,bo ti je beg nenu pa nastalo osun,ećeno pot,ure !

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Krešimir ...
3 mjeseci prije

Jel prestsla glavobolja danas,jucer si puno kmecao mulac.

Krešimir ...
Krešimir ...
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

Šta reče potu,re ??

Lipo Lastovo
Lipo Lastovo
Šta ti kažeš na ovo?  GROF OD ROGACA
3 mjeseci prije

Ajde da pojasnimo fildzanistima. HB je DONBAS, RS je BJELORUSIJA, RH je za fildzaniste RUSIJA a SRBIJA je KINA. Sad ih trba pitati koliko je Americkih jurisnih postrojbi doslo u pomoc kad je Putin usao u Donbas.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Lipo Lastovo
3 mjeseci prije

O pametnjakovicu jesi pametan, nevdis vise od nosa mulac jedan.

Lipo Lastovo
Lipo Lastovo
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

Ne pali ta fora vise. Necemo se gadjati primitivlucima. To su tvoja i Sacirova ekspertiza. Drzi se teme, ali nemozes.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  GROF OD ROGACA
3 mjeseci prije

A oće li BITI izbornog za Legitimnog i od trećeg ali ne prsta od Dode i do malog od BAKETA

Krešimir ...
Krešimir ...
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

Boda,lo glupa osun,ećena.

Lipo Lastovo
Lipo Lastovo
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

Poslije jucerasnjeg ulaska Rusije u Donbas i nikakve reakcije od Bidena Ukrajina bi bila sretna da je dala Donbasu autonomiju. Niko vas nista nece pitati kad dodje nase Donbas vrijeme. A vi ste se vec i sa Redzepom zavadili. Sami na ledini. Dajte nasem Covicu sto god trazi dok mozete.

Osmica
Osmica
3 mjeseci prije

BOSNA JE NEMOGUĆA DRŽAVA.

NIKADA ISLAMISTI NEĆE IMATI NI METAR DRŽAVE U BOSNI. NE DAJU AMERIKANCI I EU.

BAKIR I ISLAMISTI ĆE USKORO MORATI ZA TURSKU.
NIJE TO NIŠTA STRAŠNO. 12 MILIONA TURAKA GOVORI SRPSKOM JEZIKOM I VUČE KORIJENE IZ BOSNE. POBJEGLI ZLIKOVCI OD KAZNE ZA ZLOCINE UČINJENE NAD SRBIMA.

Ja sam vec kupio kartu za Tursku.

Kiseljak
Kiseljak
Šta ti kažeš na ovo?  Osmica
3 mjeseci prije

Mash Alah treba da posjetis djedovinu.Fino je posjetit.

Krešimir ...
Krešimir ...
Šta ti kažeš na ovo?  Kiseljak
3 mjeseci prije

Kojo ti je djedovina bijedo ljudska ? Ti si samo Hrvatski osune,ćeni izdaj,nik i pot,uri,ca !!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Krešimir ...
3 mjeseci prije

Uzmi jedan apaurin bjedo lakse ce ti biti.

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

ne bi ni tebi skodio

Krešimir ...
Krešimir ...
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

POTU,RE IZDAJNIČKO…

God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
Šta ti kažeš na ovo?  Osmica
3 mjeseci prije

Fino od tebe,krv nije voda,dosta tvoji sunarodnjaka zivi tamo.500 godina Osmanlijske vladavine nije sala.

Pitaj babu il prababu ko je taslačio uz tarabu i vidjet ces da te nista slagala nisam.

UNITED STATES OF AMERICA
UNITED STATES OF AMERICA
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
3 mjeseci prije

As many as six terrorists who carried out the terrorist attack on the World Trade Center in New York and the Pentagon were members of the El-Mujahed Brigade, the terorist Army of Bosnia and Herzegovina, or were trained in camps in BiH after the war. Khalid al-Midhar, a pilot who crashed into the WTC in New York and Muhammad Ata, who was killed during a terrorist attack, were members of the terrorist Army of Bosnia and Hercegivina El-Mujahed Brigade had a BiH passport, given to them by muslim nationalist from SDA, SEFIK DZAFEROVIC and his boss BAKIR IZETBEGOVIĆ, the Joint Report said. of the U.S. Senate and Congress immediately after the Sept. 11 terrorist attacks.

In March 2004, it was established that another pilot, Navak Elhamzi, had also participated in the war in BiH as a member of the El-Mujahed Brigade.

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
3 mjeseci prije

operi se hanumo

Domobran
Domobran
3 mjeseci prije

Joj, kada se bude cijepalo, cijepat će se uzduž i poprijeko. Cijepat će se i komšije i susjedi. Samo lud misli, otimati, a da se od njega ne otme. Hrvatska ima kontinuitet ovakve drzave 30 godina, i misle da su neka konstanta. Tako će ju slatko susjedi pocijepati, da neće ostati nošta za suvereniteta. A Srbija, Srbija je posebna priča. Na kraju će ostati Beogradski Pašaluk.

Dostan
Dostan
Šta ti kažeš na ovo?  Domobran
3 mjeseci prije

Sa to pričom si zakasnio baš tih 30 godina. Sad je jednostavno – Republika Srpska, HB Herceg Bosna i 23% po jasno definisanim granicama iz Dejtonskog sporazuma.

🕌🇧🇦🕌🇹🇷🕌
🕌🇧🇦🕌🇹🇷🕌
Šta ti kažeš na ovo?  Domobran
3 mjeseci prije

Dali im njemci nezavisnost, treba im pas ovdje na balkanu i sluga. I u EU ih primili i nato . Sad se kao nesto uzdigli malo oni neki k…

UNITED STATES OF AMERICA
UNITED STATES OF AMERICA
Šta ti kažeš na ovo?  🕌🇧🇦🕌🇹🇷🕌
3 mjeseci prije

As many as six terrorists who carried out the terrorist attack on the World Trade Center in New York and the Pentagon were members of the El-Mujahed Brigade, the terorist Army of Bosnia and Herzegovina, or were trained in camps in BiH after the war. Khalid al-Midhar, a pilot who crashed into the WTC in New York and Muhammad Ata, who was killed during a terrorist attack, were members of the terrorist Army of Bosnia and Hercegivina El-Mujahed Brigade had a BiH passport, given to them by muslim nationalist from SDA, SEFIK DZAFEROVIC and his boss BAKIR IZETBEGOVIĆ, the Joint Report said. of the U.S. Senate and Congress immediately after the Sept. 11 terrorist attacks.

In March 2004, it was established that another pilot, Navak Elhamzi, had also participated in the war in BiH as a member of the El-Mujahed Brigade.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  UNITED STATES OF AMERICA
3 mjeseci prije

Popu simi ukrali biciklo u pusinama .

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  Domobran
3 mjeseci prije

Gdje si Rambo, nisam te prepoznao? Misliš da se netko plaši vaših prijetnji, a kojima i dalje želite zadržati stari Izborni zakon te tako i dalje omalovažavati i majorizirati Hrvate u F BiH?! Neće ići Rambo. Puna vas je čuna svima. Ili će doći do promjene Izbornog zakona ili slijedi hrvatska federalna jedinica ma kako se god ona zvala.

Domobran
Domobran
Šta ti kažeš na ovo?  Mujguri 93.
3 mjeseci prije

Kako da ne. Samo reci. Hoceš još nešto? Da ti nije malo?!

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  Domobran
3 mjeseci prije

Samo želim punu ravnopravnost hrvatskog naroda i ništa više, a ni manje od tog. Do te ravnopravnosti ćemo doći na lakši ili teži način, ali ćemo doći. Vi nas u tome nećete spriječiti ni milom, a ni silom. Svaki pokušaj nasilnog rješenja bi bio kraj za BiH, a vi bi doživjeli sudbinu Palestinaca.

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Šta ti kažeš na ovo?  Domobran
3 mjeseci prije

a zlato bosna ce biti cijela u tom slucaju…ha ha

Anonimac
Anonimac
3 mjeseci prije

Mokri snovi

Last edited 3 mjeseci prije by Anonimac
UNITED STATES OF AMERICA
UNITED STATES OF AMERICA
3 mjeseci prije

As many as six terrorists who carried out the terrorist attack on the World Trade Center in New York and the Pentagon were members of the El-Mujahed Brigade, the terorist Army of Bosnia and Herzegovina, or were trained in camps in BiH after the war. Khalid al-Midhar, a pilot who crashed into the WTC in New York and Muhammad Ata, who was killed during a terrorist attack, were members of the terrorist Army of Bosnia and Hercegivina El-Mujahed Brigade had a BiH passport, given to them by muslim nationalist from SDA, SEFIK DZAFEROVIC and his boss BAKIR IZETBEGOVIĆ, the Joint Report said. of the U.S. Senate and Congress immediately after the Sept. 11 terrorist attacks.

In March 2004, it was established that another pilot, Navak Elhamzi, had also participated in the war in BiH as a member of the El-Mujahed Brigade.

Last edited 3 mjeseci prije by UNITED STATES OF AMERICA
Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  UNITED STATES OF AMERICA
3 mjeseci prije

Nema bitke nema RATA bez brata HRVATA

Anonimac
Anonimac
3 mjeseci prije

Samo HRHB,NEMA VISE PREGOVORA

Kiseljak
Kiseljak
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

E nek si im rekao.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Kiseljak
3 mjeseci prije

Bhalio u kafez

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

Muci mulac.

Krešimir ...
Krešimir ...
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

Ku,š potu,re…

Loš đak
Loš đak
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

Može,ali po popisu iz 1991.

Kiseljak
Kiseljak
3 mjeseci prije

Ha ha niko vas ne šljivi ni 1%.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Kiseljak
3 mjeseci prije

Kako kad ti nabiamo plisnavu bhulu

God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
3 mjeseci prije

Na ovom portalu 24 sata khmeknjava hihihi.

❤🇺🇲❤

UNITED STATES OF AMERICA
UNITED STATES OF AMERICA
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
3 mjeseci prije

As many as six terrorists who carried out the terrorist attack on the World Trade Center in New York and the Pentagon were members of the El-Mujahed Brigade, the terorist Army of Bosnia and Herzegovina, or were trained in camps in BiH after the war. Khalid al-Midhar, a pilot who crashed into the WTC in New York and Muhammad Ata, who was killed during a terrorist attack, were members of the terrorist Army of Bosnia and Hercegivina El-Mujahed Brigade had a BiH passport, given to them by muslim nationalist from SDA, SEFIK DZAFEROVIC and his boss BAKIR IZETBEGOVIĆ, the Joint Report said. of the U.S. Senate and Congress immediately after the Sept. 11 terrorist attacks.

In March 2004, it was established that another pilot, Navak Elhamzi, had also participated in the war in BiH as a member of the El-Mujahed Brigade.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  UNITED STATES OF AMERICA
3 mjeseci prije

Nema bitke nema RATA bez brata HRVATA

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
3 mjeseci prije

Stace jadni samo mjenjaju nikove da izgleda da ig je vise.🤣🤣🤣🤣

God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
3 mjeseci prije

Ja predlazem da se Hrvati zajedno sa Srbima isele iz Bosne i nasele u Rusiju(Sibir)

Svakako shvrsavaju na malog.kepeca Putina tako da im to nece tesko pasti.

❤🇺🇲❤

Samo istina
Samo istina
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
3 mjeseci prije

Ja bih ipak predložio da to bude Donbas, da budu uz braću Ruse! 🙂

God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
Šta ti kažeš na ovo?  Samo istina
3 mjeseci prije

I to nije losa ideja.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
3 mjeseci prije

Nek povedu legitimnog mozda tamo bude precjednik.😁😁😁

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

prije cete vi u Anadoliju

Samo istina
Samo istina
Šta ti kažeš na ovo?  Andrijica Simic
3 mjeseci prije

Pravo zboriš! Ja evo zadnjih nekoliko godina redovno idem u Anadoliju, niže cijene, ljepše more, bolja usluga, da ne nabrajam kako se dobro provedem tih 10tak dana.

Samo istina
Samo istina
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

Legitimni da im bude presjednik a doda da organizuje referendume jer treba prenijeti ovlasti sa Ukrajine na odmetnute regije. hahaha

UNITED STATES OF AMERICA
UNITED STATES OF AMERICA
Šta ti kažeš na ovo?  Samo istina
3 mjeseci prije

As many as six terrorists who carried out the terrorist attack on the World Trade Center in New York and the Pentagon were members of the El-Mujahed Brigade, the terorist Army of Bosnia and Herzegovina, or were trained in camps in BiH after the war. Khalid al-Midhar, a pilot who crashed into the WTC in New York and Muhammad Ata, who was killed during a terrorist attack, were members of the terrorist Army of Bosnia and Hercegivina El-Mujahed Brigade had a BiH passport, given to them by muslim nationalist from SDA, SEFIK DZAFEROVIC and his boss BAKIR IZETBEGOVIĆ, the Joint Report said. of the U.S. Senate and Congress immediately after the Sept. 11 terrorist attacks.

In March 2004, it was established that another pilot, Navak Elhamzi, had also participated in the war in BiH as a member of the El-Mujahed Brigade.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  UNITED STATES OF AMERICA
3 mjeseci prije

NEMA bitke nema RATA bez brata HRVATA

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Samo istina
3 mjeseci prije

Nema tamo ikona

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
3 mjeseci prije

Izgleda da su oni svrš.avali na tebi jadna ne bila .Samo o tome pišeš Jadna ti je kuća u kojoj si ti…Treba tebe dobro umotati dok ne bude kasno ..U vodu s njom silo nečista pa se hladi.😂😂😂😂

UNITED STATES OF AMERICA
UNITED STATES OF AMERICA
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
3 mjeseci prije

As many as six terrorists who carried out the terrorist attack on the World Trade Center in New York and the Pentagon were members of the El-Mujahed Brigade, the terorist Army of Bosnia and Herzegovina, or were trained in camps in BiH after the war. Khalid al-Midhar, a pilot who crashed into the WTC in New York and Muhammad Ata, who was killed during a terrorist attack, were members of the terrorist Army of Bosnia and Hercegivina El-Mujahed Brigade had a BiH passport, given to them by muslim nationalist from SDA, SEFIK DZAFEROVIC and his boss BAKIR IZETBEGOVIĆ, the Joint Report said. of the U.S. Senate and Congress immediately after the Sept. 11 terrorist attacks.

In March 2004, it was established that another pilot, Navak Elhamzi, had also participated in the war in BiH as a member of the El-Mujahed Brigade.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  UNITED STATES OF AMERICA
3 mjeseci prije

Nema bitke nema RATA bez brata HRVATA

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  UNITED STATES OF AMERICA
3 mjeseci prije

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
3 mjeseci prije

Copava drolja

Hladnjak za zagrijane skutore
Hladnjak za zagrijane skutore
3 mjeseci prije

Samo cekam da vidim sta ce latini pricati kad izgube. Ma pajdo ajde bilo sta je bilo, nisam ja Issa mi, ajmo plavo zuti hahahaha ko vas ne zna na ranu bi vas previo

Last edited 3 mjeseci prije by Hladnjak za zagrijane skutore
🕌🇧🇦🕌🇹🇷🕌
🕌🇧🇦🕌🇹🇷🕌
Šta ti kažeš na ovo?  Hladnjak za zagrijane skutore
3 mjeseci prije

Ma ulizivaće se kao da nista nije bilo. NIKAD čoviću nećemo oprostiti izdaju drzave

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Šta ti kažeš na ovo?  🕌🇧🇦🕌🇹🇷🕌
3 mjeseci prije

nece vas uskoro nitko ni za sto pitati

God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
3 mjeseci prije

Ma hajde ovo je suplja prica u prazno koju iz dana u dan slusamo,nego Njemacka udarila sankcije malenom kepecu Putinu,predsjednik Johnson trenutno mu udara Engleske sankcije,slijedi ostatak EU.

UzePejlije i Genocidlije na aparatima hihihi,gazda im gubi na svim poljima.

God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
3 mjeseci prije

Tek ce aparati da rade punom parom kad krenu pojedinacne sankcije za Dodika i bratiju mu od strane EU zemalja.

Samo istina
Samo istina
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
3 mjeseci prije

A doda je prava sila, on ne prihvata sankcije, reče neku noć a već sutradan traži od Centralne banke države koju ne priznaje 400 miliona eura iliti 800 miliona KM jerbo on misli na narod pa hoće popuniti robne rezerve.

Klix
Klix
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
3 mjeseci prije

Berze padaju u Moskvi 20 %, cijene gasa rastu a ne mogu ga prodati .Rusija sebi spremila ekonomsku katastrofu

God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
Šta ti kažeš na ovo?  Klix
3 mjeseci prije

Naravno,tako braća Ameri unistavaju one koji si umisle da su neka sila.Odgovorno tvrdim da ce ih Amerika unistiti bez ispaljenog metka.

🇺🇲❤🇺🇲

UNITED STATES OF AMERICA
UNITED STATES OF AMERICA
Šta ti kažeš na ovo?  Klix
3 mjeseci prije

As many as six terrorists who carried out the terrorist attack on the World Trade Center in New York and the Pentagon were members of the El-Mujahed Brigade, the terorist Army of Bosnia and Herzegovina, or were trained in camps in BiH after the war. Khalid al-Midhar, a pilot who crashed into the WTC in New York and Muhammad Ata, who was killed during a terrorist attack, were members of the terrorist Army of Bosnia and Hercegivina El-Mujahed Brigade had a BiH passport, given to them by muslim nationalist from SDA, SEFIK DZAFEROVIC and his boss BAKIR IZETBEGOVIĆ, the Joint Report said. of the U.S. Senate and Congress immediately after the Sept. 11 terrorist attacks.

In March 2004, it was established that another pilot, Navak Elhamzi, had also participated in the war in BiH as a member of the El-Mujahed Brigade.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  UNITED STATES OF AMERICA
3 mjeseci prije

Nema bitke nema RATA bez brata HRVATA

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Klix
3 mjeseci prije

Dobrodošli u novi svijet u kojem će ruci plaćati hljeb 2.000 eura ako ga bude

UNITED STATES OF AMERICA
UNITED STATES OF AMERICA
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
3 mjeseci prije

As many as six terrorists who carried out the terrorist attack on the World Trade Center in New York and the Pentagon were members of the El-Mujahed Brigade, the terorist Army of Bosnia and Herzegovina, or were trained in camps in BiH after the war. Khalid al-Midhar, a pilot who crashed into the WTC in New York and Muhammad Ata, who was killed during a terrorist attack, were members of the terrorist Army of Bosnia and Hercegivina El-Mujahed Brigade had a BiH passport, given to them by muslim nationalist from SDA, SEFIK DZAFEROVIC and his boss BAKIR IZETBEGOVIĆ, the Joint Report said. of the U.S. Senate and Congress immediately after the Sept. 11 terrorist attacks.

In March 2004, it was established that another pilot, Navak Elhamzi, had also participated in the war in BiH as a member of the El-Mujahed Brigade.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  UNITED STATES OF AMERICA
3 mjeseci prije

Nema bitke nema RATA bez brata HRVATA

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
3 mjeseci prije

Jad i bijeda 300 miliona Arapa šute ko ovce, niko da se javi za Palestince ko da su kurvini sinovi, ko da su ničiji! Jedino se Šiti bore za njih!!! Sramota fuj!!!

God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

Boli me ova moja slatka g…za Arape.

UNITED STATES OF AMERICA
UNITED STATES OF AMERICA
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
3 mjeseci prije

As many as six terrorists who carried out the terrorist attack on the World Trade Center in New York and the Pentagon were members of the El-Mujahed Brigade, the terorist Army of Bosnia and Herzegovina, or were trained in camps in BiH after the war. Khalid al-Midhar, a pilot who crashed into the WTC in New York and Muhammad Ata, who was killed during a terrorist attack, were members of the terrorist Army of Bosnia and Hercegivina El-Mujahed Brigade had a BiH passport, given to them by muslim nationalist from SDA, SEFIK DZAFEROVIC and his boss BAKIR IZETBEGOVIĆ, the Joint Report said. of the U.S. Senate and Congress immediately after the Sept. 11 terrorist attacks.

In March 2004, it was established that another pilot, Navak Elhamzi, had also participated in the war in BiH as a member of the El-Mujahed Brigade.

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
3 mjeseci prije

to su ti gazde

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America
3 mjeseci prije

hrvati su NATO a vi ste zeakoprazni prostor, prema tome oprezan budi sto baljezgas

legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
3 mjeseci prije

Nikakvog “razlaza” u BiH po mjerama genocidasa i uzepeovaca nece i ne moze biti. Kome se ne svidja ova zemlja neka ide gdje hoce. A ko misli da moze sa sobom ponijeti komadic teritorija BiH taj priziva sukob i rat,to je svakom jasno.
Kako god,mi smo spremni.

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Šta ti kažeš na ovo?  legitimni uzepe politiĆar
3 mjeseci prije

za pojas gazni si spreman

🕌🇧🇦🕌🇹🇷🕌
🕌🇧🇦🕌🇹🇷🕌
3 mjeseci prije

A gdje ante jelavić?

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  🕌🇧🇦🕌🇹🇷🕌
3 mjeseci prije

Oštri vaše šiljaste olovke uz džamiju hihihihihiii

UNITED STATES OF AMERICA
UNITED STATES OF AMERICA
Šta ti kažeš na ovo?  🕌🇧🇦🕌🇹🇷🕌
3 mjeseci prije

As many as six terrorists who carried out the terrorist attack on the World Trade Center in New York and the Pentagon were members of the El-Mujahed Brigade, the terorist Army of Bosnia and Herzegovina, or were trained in camps in BiH after the war. Khalid al-Midhar, a pilot who crashed into the WTC in New York and Muhammad Ata, who was killed during a terrorist attack, were members of the terrorist Army of Bosnia and Hercegivina El-Mujahed Brigade had a BiH passport, given to them by muslim nationalist from SDA, SEFIK DZAFEROVIC and his boss BAKIR IZETBEGOVIĆ, the Joint Report said. of the U.S. Senate and Congress immediately after the Sept. 11 terrorist attacks.

In March 2004, it was established that another pilot, Navak Elhamzi, had also participated in the war in BiH as a member of the El-Mujahed Brigade.

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  UNITED STATES OF AMERICA
3 mjeseci prije

Nema bitke nema RATA bez brata HRVATA

UNITED STATES OF AMERICA
UNITED STATES OF AMERICA
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

As many as six terrorists who carried out the terrorist attack on the World Trade Center in New York and the Pentagon were members of the El-Mujahed Brigade, the terorist Army of Bosnia and Herzegovina, or were trained in camps in BiH after the war. Khalid al-Midhar, a pilot who crashed into the WTC in New York and Muhammad Ata, who was killed during a terrorist attack, were members of the terrorist Army of Bosnia and Hercegivina El-Mujahed Brigade had a BiH passport, given to them by muslim nationalist from SDA, SEFIK DZAFEROVIC and his boss BAKIR IZETBEGOVIĆ, the Joint Report said. of the U.S. Senate and Congress immediately after the Sept. 11 terrorist attacks.

In March 2004, it was established that another pilot, Navak Elhamzi, had also participated in the war in BiH as a member of the El-Mujahed Brigade.

Andrijica Simic
Andrijica Simic
Šta ti kažeš na ovo?  🕌🇧🇦🕌🇹🇷🕌
3 mjeseci prije

doci ce kad bude trebalo

Samo istina
Samo istina
Šta ti kažeš na ovo?  🕌🇧🇦🕌🇹🇷🕌
3 mjeseci prije

Priprema samoupravu, nemoj biti neozbiljan, ima tu posla! hahaha

Anonimac
Anonimac
3 mjeseci prije

Bošnjaci izglda da neznaju da nisu i pravu pa neka ovo što nude hrvatima testiraju tako da kažu .Prijatelju Erdogane zašto ti nebi pristo na građansku državu Kipar mislim da bi to bilo dobro jedan ćovjek jedan glas mislim da bi tog ko bi ga to pito odma zatvorio.

Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
3 mjeseci prije

Geopolitički gledano kome situacija u ukerajuni odgovara?Odgovara Kosovu,Crnoj Gori,BiH ,Makedonij.Svi oni koji su se zaklinjali u Putina sada imaju da objese nos i da se usute.Prekršeno je međunarodno pravo,a time i Tzv.sporazum i Minjsa.Ruski uticaj na zapadnom balkanu ovim Putinovim potezom je nestao.Srbija je u problemu ,a samim tim gubi moć jer Rusija svojim činom okupacije Ukrajine pokazuje da se moze i drugačije.Sloboda za BiH,Kosovo,Sjevennu Makedoniju,Crnu Goru.

Thomson
Thomson
Šta ti kažeš na ovo?  Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
3 mjeseci prije

Razbice se zapadu Kosovo o glavu.Pola svjetla ce priznat ove dvije Republike I tada ide RS

Last edited 3 mjeseci prije by Thomson
Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
Šta ti kažeš na ovo?  Thomson
3 mjeseci prije

Nece zemljak vidjet ćeš.
Evropa bi da je Merkelica ma vlasti prodala i BiH i Kosovo za sitne pare.Evropa bi svoju vojsku,li im Ameri ne daju.U principu ovo koje sukob između Rusa i SAD već između Evrope i SAD.Evropa bi da ne ovisi o NATU i da pravo svoju vojsku,a Ameri ne daju.Njihova filozofija ,,mi smo vas oslobodili u drugom svjetskom ratu’’ sta hoćete.Njemačka još uvije plaća cijenu hitlerove politike,a anglosaksonci su tu da im jazu da ne mogu bez nji.Kako oni preko bare kažu bit će tako.

UNITED STATES OF AMERICA
UNITED STATES OF AMERICA
Šta ti kažeš na ovo?  Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
3 mjeseci prije

As many as six terrorists who carried out the terrorist attack on the World Trade Center in New York and the Pentagon were members of the El-Mujahed Brigade, the terorist Army of Bosnia and Herzegovina, or were trained in camps in BiH after the war. Khalid al-Midhar, a pilot who crashed into the WTC in New York and Muhammad Ata, who was killed during a terrorist attack, were members of the terrorist Army of Bosnia and Hercegivina El-Mujahed Brigade had a BiH passport, given to them by muslim nationalist from SDA, SEFIK DZAFEROVIC and his boss BAKIR IZETBEGOVIĆ, the Joint Report said. of the U.S. Senate and Congress immediately after the Sept. 11 terrorist attacks.

In March 2004, it was established that another pilot, Navak Elhamzi, had also participated in the war in BiH as a member of the El-Mujahed Brigade.

Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
Šta ti kažeš na ovo?  Thomson
3 mjeseci prije

Sta znaci pola svijeta,ni jedna zapadna zemlja NATO saveza nece,a ostali nisu bitni.Ameri zavrću ruku gospodski,nije to bas na ovaj nas balkanski način.

UNITED STATES OF AMERICA
UNITED STATES OF AMERICA
Šta ti kažeš na ovo?  Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
3 mjeseci prije

As many as six terrorists who carried out the terrorist attack on the World Trade Center in New York and the Pentagon were members of the El-Mujahed Brigade, the terorist Army of Bosnia and Herzegovina, or were trained in camps in BiH after the war. Khalid al-Midhar, a pilot who crashed into the WTC in New York and Muhammad Ata, who was killed during a terrorist attack, were members of the terrorist Army of Bosnia and Hercegivina El-Mujahed Brigade had a BiH passport, given to them by muslim nationalist from SDA, SEFIK DZAFEROVIC and his boss BAKIR IZETBEGOVIĆ, the Joint Report said. of the U.S. Senate and Congress immediately after the Sept. 11 terrorist attacks.

In March 2004, it was established that another pilot, Navak Elhamzi, had also participated in the war in BiH as a member of the El-Mujahed Brigade.

Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
Šta ti kažeš na ovo?  UNITED STATES OF AMERICA
3 mjeseci prije

Pušeš u hladno.🖕

Thomson
Thomson
Šta ti kažeš na ovo?  Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
3 mjeseci prije

Kina nije bitna?

Šaćir soros
Šaćir soros
Šta ti kažeš na ovo?  Thomson
3 mjeseci prije

RS JE GENOCIDNA TVOREVINA SVETOSAVSKI TERORISTI ički KALIFAT nastao na srednjevjekovno teoriji krvi i tla i ubistvu muslimana i KATOLIKA Bosne Na genocidu BOSNJAKA i HRVATA

Thomson
Thomson
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
3 mjeseci prije

RS je koliko znam u(zasada) BIH .Dali to znaci da je BIH genocidna?

UNITED STATES OF AMERICA
UNITED STATES OF AMERICA
Šta ti kažeš na ovo?  Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
3 mjeseci prije

As many as six terrorists who carried out the terrorist attack on the World Trade Center in New York and the Pentagon were members of the El-Mujahed Brigade, the terorist Army of Bosnia and Herzegovina, or were trained in camps in BiH after the war. Khalid al-Midhar, a pilot who crashed into the WTC in New York and Muhammad Ata, who was killed during a terrorist attack, were members of the terrorist Army of Bosnia and Hercegivina El-Mujahed Brigade had a BiH passport, given to them by muslim nationalist from SDA, SEFIK DZAFEROVIC and his boss BAKIR IZETBEGOVIĆ, the Joint Report said. of the U.S. Senate and Congress immediately after the Sept. 11 terrorist attacks.

In March 2004, it was established that another pilot, Navak Elhamzi, had also participated in the war in BiH as a member of the El-Mujahed Brigade.

Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
Stižemo🇬🇧🇺🇸🇬🇸
Šta ti kažeš na ovo?  UNITED STATES OF AMERICA
3 mjeseci prije

Puši ,puši….

Hakan
Hakan
3 mjeseci prije

Zaista testirate strpljenje Bošnjaka. Toleriramo vas još jer mislimo da se sa vama može civilizirano pričat ali ako skontamo da razumite jedino jezik sile e tada ćemo sa vama po drugomu pričat.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Hakan
3 mjeseci prije

Nabijem ti plisnavoj bhuli

Mujguri 93.
Mujguri 93.
Šta ti kažeš na ovo?  Hakan
3 mjeseci prije

Evo još jednog muslimanskog Ramba. Pa Rambo br.2. pročitaj što sam poručio prvom Rambu. To isto poručujem i tebi.

Thomson
Thomson
Šta ti kažeš na ovo?  Hakan
3 mjeseci prije

Molimo Vas prestranit da nas tolerilate ..sto prije to bolje za Vas

Mujguri 93.
Mujguri 93.
3 mjeseci prije

Pogledajte dobro ovaj zemljovid na slici. Ono što se zeleni na zapadnom djelu općine Grahovo i općine Drvar to su zauzele i držale hrvatske snage, da bi uz pomoć britanskih snaga SFOR-a to područje bilo oduzeto HercegBosanskoj županiji i pridodano USK, odnosno Bihaću.

Anonimac
Anonimac
3 mjeseci prije

HZHB cin cin prije tin tin boljse

Loš đak
Loš đak
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
3 mjeseci prije

Po popisu iz 1991. To bi nekako moglo biti prihvatljivo.

ANTE ZRNO
ANTE ZRNO
3 mjeseci prije

Svaki dan pametna i realna izlaganja. Steta sto su EU i SAD dozvolile da dodje do ove gluposti. Daytonski sporazum je potpuno pogresno postavljen sa vjerom da ce se u isto vtieme postovati i Washingtonki. Sa osobama poput muslimana nije moguc nikakav dogovor zato sto ste dozvolili svim neprijateljima hrvata da predstavljaju EU preko visokog predstavnika. Vidi gluposti Englez, svicarac, austrijanac i napokon njemac samo jos fali talijan.Do duse njihova zemljakinja je napravila njihof dio posla u Hagu.
Tudjman je bio sabrana osoba kao pregovarac samo je pogrieso sa dogovorima sa muslimanima vjerujuci da su nam oni blizi od srba sto se pokazuje podpuno pogresno. Srbi doduse suradjuju sa hrvatima radi sebe a ne hrvata. Za to im nije zamjeritijer bore se za svoj narod i njihova prava.

Loš đak
Loš đak
Šta ti kažeš na ovo?  ANTE ZRNO
3 mjeseci prije

Da nije bilo dogovora sa muslimanima ostali bi u srboslaviji,a Hrvatska u puno težem položaju.Znao je Tuđman šta radi.

Dobri Bošnjanin
Dobri Bošnjanin
3 mjeseci prije

Nije vako plavo u Srednjoj Bosni

Samo istina
Samo istina
Šta ti kažeš na ovo?  Dobri Bošnjanin
3 mjeseci prije

Naravno da nije! Jajce, Novi Travnik i Busovaču smo im preuzeli, ostaje im Vitez, Kiseljak i Kreševo i Dobretići. Vitez i Kiseljak neće dugo odolijevati i biće tu rovovska borba ali ishod nije uopće sporan!