Published On: Sri, stu 21st, 2012

BOSIĆ: Uskoro ćemo znati ima li želje za napredak ili je sve deklarativno

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je za Fenu da je nakon jučerašnjeg sastanka u Mostaru lidera šest vodećih stranka u BiH jasno da je to kontinuitet “šestorke” u kojoj je bila SDA, ali sada sa SBB-om te da raniji dogovori koji su pravljeni u “staroj šestorki” važe i sada, što je prihvatio i novi član “šestorke”.

To je važno da bi se, kaže, razjasnila pozicija i zahtijevali ispunjavanje onih odredbi sporazuma koje su ranije ostali neispunjenji i idu na štetu Srba i RS-a. 

Kaže da je tačno da nije nikakav vidljivi napredak postignut u rješavanju presude u predmetu “Sejdić-Finci”, osim deklarativno izražene volje da se to pitanje u što skorije vrijeme riješi uz potvrdu principa koje je i stara “šestorka” prihvatila, da pripadnici jednog naroda ne biraju predstavnike drugog naroda.

– Evidentno je i da su SNSD i SDPBiH napravili sporazum iz kojeg proizilaze njihove zajedničke inicijative o rješavanju nekoliko pitanja na nivou BiH i njihova je obaveza da te inicijative pretoče u prijedloge zakona da bismo mi dali svoje mišljenje, rekao je Bosić.

Ne može, naveo je, da komentira mogućnost uspjeha tih inicijativa, ali naglašava da je razvoj dogođaja moguć na svaku stranu.

– Vrlo brzo će biti jasno da li je uopšte moguće usvajati zakone, s obzirom na situaciju u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i da li će ustvari ovo biti nastavak politike “povuci-potegni”, u koju je zapala prethodna “šestorka”, poslije dobrog starta koji je imala neposredno poslije formiranja i rješavanja raznih pitanja, među kojima je bila i deblokada budžeta BiH, rekao je Bosić.

On kaže da jučerašnji sastanak u Mostaru jeste pokazivanje dobre volje, a vrijeme će veoma brzo pokazati da li će sve ostati na dobroj volji ili ima prostora za napredak u dogovoru o rješavanju pitanja u koje je “zarobljena” BiH, već dugo vremena.

-Vrlo brzo ćemo imati sliku da li se radi o novom početku ili samo deklarativno izražena želja za dogovorom i napretkom, zaključio je predsjednik SDS-a u izjavi za Fenu.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare