BOSIĆ: "Sejdić-Finci" će se riješiti kad se riješi hrvatsko pitanje

mladen bosićPredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić potvrdio je Feni kako će ovih dana razgovarati s predstavnicima Europske Unije (EU) o rješavanju pitanja odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci” te naglasio kako za dogovor mora postojati volja svih strana u BiH, ali i da taj proces ne može biti “raspakivanje“ Daytonskog sporazuma.
“Očigledna je namjera, prije svega, predstavnika EU da pojačaju pritisak za rješavanje pitanja “Sjedić-Finci“, kao uvjeta za razgovore o daljim reformama u procesu približavanja EU” kazao je Bosić.
Samo je, po njegovu mišljenju, pitanje dobre volje da se o tome postigne dogovor i to pitanje skine s dnevnog reda.
“RS ima stav koji je donijela unutarnjim konsenzusom i koji ne narušava bilo čije interese. Držim kako je sasvim korektan stav RS da će prihvatiti svako rješenje za Federaciju BiH, kako to dogovore partneri iz tog entiteta. Ukoliko imamo stav da nećemo jedni drugima nametati rješenja i ukoliko ona nisu protiv intresa bilo koga, onda smatramo kako imamo riješeno pitanje ‘Sejdić-Finci'”, kazao je lider SDS-a.
Oni koji ne žele rješiti to pitanje, odnosno oni koji bi željeli, kako dodaje, otvoriti mnogo šire promjene kroz odluku “Sjedić-Finci“, uvijek će naći neki razlog i način kako bi blokirali taj proces.
Kako bi se našlo rješenje, mora postojati politička volja na svim stranama, naglasio je Bosić i kategorično naveo kako ne dolazi u obzir da se kroz pitanje “Sejdić-Finci“ “raspakuje“ Daytonski mirovni sporazum, jer to, u osnovi, kaže, nema nikakve veze jedno s drugim.
Bosić je ponovio kako je u FBiH složenija situacija zbog različitih mišljenja kako bi pitanje odluke “Sejdić-Finci“ trebalo riješiti.
“U osnovu čitavoj tog problema se ponovo kao glavna tema postavilo pitanje položaja Hrvata u FBiH i njihovog uticaja na politiku tog entiteta i BiH. Dok se ne nađe neko rješenje koje će zadovoljiti obje strane u FBiH, teško je očekivati kako ćemo naći rješenje za odluku “Sejdić-Finci“. Na političarima iz FBiH je da pokušaju približiti stavove i naći neki zajednički prijedlog kako oni misle to riješiti”, kazao je Bosić i ponovio kako su predstavnici RS-a spremni prihvatiti bilo koji način koji predstavnici FBiH uspiju dogovoriti.
(Dnevnik.ba)