Published On: Ned, svi 12th, 2013

BOSANSKI SAN: Vratila se iz Amerike i uložila u ribnjak

KLJUČ – Fehrija Džafić, nakon što je punih 18 godina provela u Sjedinjenim Američkim Državama, odlučila je da se vrati u rodni Gornji Budelj, općina Ključ, i novac uloži u uzgoj kalifornijske pastrve.
“Zbog rata sam otišla na drugi kraj svijeta, ali sam oduvijek sanjala da se vratim kući. Sve što sam zaradila uložila sam u izgradnju ribnjaka i velike nade polažem u ovaj projekt”, kaže nam Džafića.
Dodaje kako je izgradnja ribnjaka bio veliki san njenog oca, te da je izgradnja pokrenuta neposredno prije posljednjeg rata.
“Nažalost, rat nas je tada omeo, a otac nije doživio ostvarenje njegove dugogodišnje želje”, kaže ova poduzetnica.
Ribnjak je podignut na obiteljskom imanju koje se nalazi u neposrednoj blizini izvora rijeke Kočanice, jedne od desnih pritoka Sane. Džafića kaže kako su joj u realizaciji ovog projekta pomoć pružili braća i sestre, kao i njena dva sina, koja su ostala živjeti u SAD. Posao, kako dodaje, ide kao u priči, te planira proširenje biznisa kao i izgradnju ribljeg restorana.
“Iskrena da budem, posao ide nevjerovatno dobro. Evo sad trenutno sam prisiljena odbijam mušterije jer više nemamo prirasle konzumne ribe, sve smo prodali. Trenutno čak imamo bolji plasman na području Republike Srpske nego Federacije BiH, ali je to vjerovatno i zbog činjenice da su pravoslavci nedavno imali post, pa je povećana potražnja za ribom “, navodi Džafića.
Prema njenim riječima, trenutno zapošljava četiri radnika, au narednom periodu planira i povećanje broja radnih mjesta.