Published On: Sub, svi 25th, 2013

Bosanski mudžahedini Dušan i Marko

SARAJEVO-Pedesetak državljana BiH, uglavnom pripadnika selefijskog pokreta, ratovali su ili se još uvijek bore na strani pobunjenika u Siriji, gdje organizirano odlaze od sredine prošle godine.
Premda se o bosanskim “svetim ratnicima” u borbi protiv režima aktualnog sirijskog predsjednika Bashara al-asaad spekuliše mjesecima, vijest o pogibiji Muaza Šabića iz Zenice, koju je prošle sedmice objavila Federalna televizija, i definitivno je potvrdila da se bh.. sigurnosne agencije suočavaju s još jednim ozbiljnim problemom i da je nužna hitna reakcija.
Novinari FTV-a su, podsjetimo, pozivajući se na obavještajne izvore, izvjestili kako dobrovoljci iz BiH u Siriju odlaze preko Turske, dobro uhodanim kanalima, te da su za njihovo vrbovanje zadužena dvojica vehabijskih vođa: Nusret Imamović iz Gornje Maoče i Dževad Gološ iz Mostara . Iako je navedeno da gerilci u rat odlaze uz Imamovićev financijsku pomoć, te da su se neki među njima kasnije priključili militantnoj jedinici Al-Nusra, vojnom ogranku Al-Qaide u Siriji, službena istraga u BiH još uvijek nije pokrenuta, niti su dvojica selefijskih prvaka saslušana.
Među bosanskim “svetim ratnicima” u Siriji našla su se i dvojica Sarajlija koji su prešli na islam i postali radikalni sljedbenici selefijskog pokreta. Prvi je Advan Mijatović, koji se ranije zvao Dušan, a drugi Marko Nikolić. Nikolić je otišao u džihad početkom siječnja, nakon što se prethodno u Švedskoj šerijatski vjenčao sa suprugom iz Somalije.
Dvadesetak dana kasnije za njim je krenuo i Advan Dušan Mijatović, sarajevskoj policiji dobro poznat po brojnim razbojništvima.