Published On: Sri, ožu 10th, 2021

BOSANSKE PAMETNICE SPALJUJU KAO ‘VJEŠTICE’: Zašto se režim toliko boji Irme, Irine, Nejre, Ivane…?!

Baralija, Marić, Jurišić

Zar nije kukavički od “heroja” koji se busaju u prsa patriotizmom i sebi pripisuju zasluge “otpora koji se čuo do neba” da se danas boje malo kuražnijih mladih intelektualki?!

Baš kao u “zlatno doba” UDBA-e režim se naklatio na mlade liberalne intelektualke. Slučaj Ivane Marić je samo najnoviji, ali on je repriza slučaja Irme Baralije. Samo što su mediji objavili informaciju kako je politička analitičarka Ivana Marić kandidatkinja Naše stranke za dogradonačelnicu Sarajeva, na društvenim mrežama pojavili su se brojni komentari, među kojima su najbombastičniji komentari botova sa Facebooka. Jedan od takvih je i „vehabija pod koševima“ Jusuf Nurkić koji je čak ispjevao bijedno nepismenu pjesmicu sprdajući se sa tom idejom i ismijavajući Marić osobno. Već sutradan, opet su vehabije bile u igri, na portalu SAFF isplivao je i njen sporni videosnimak u kojem tvrdi da su “Bošnjaci sebi izmislili ime”.

I dok još uvijek traju rasprave, čak se i SDA udostojila jednim saopćenjem pozvati Četvorku da se očituje o ovom istupu Marić ne libeći se iskazati svoju osudu i gnušanje. Očito se očekivao odbranaški odgovor pa da se „potegne kec iz rukava“. Pošto je Četvorka odšutjela pojavio se novi snimak koji daje još „potpuniji uvid“ u njene političke stavove, piše TBT.

Naime, gostujući u programu televizije Pink, pored ostalog, iznijela je svoje ocjene o radu Haaškog tribunala, kao i o ideološkom pozicioniranju lidera najjačih stranaka u BiH.

„Indikativno je da su video, snimljen prije nekoliko godina, objavili isti dan kada je u medijima izašla vijest da sam potencijalna kandidatkinja za dogradonačelnicu Sarajeva. To mi govori da ih boli ovo što radim i da su se prestrašili i od same pomisli da se ja direktno uključim u politiku. Ni u jednom trenutku nisam ni pomislila ni rekla bilo šta ružno protiv bilo kojeg naroda, ali mi je iskreno žao što su neki ljudi tu moju izjavu pogrešno shvatili”, navela je Marić.

Zapravo, to je i više nego jasno da je OSA preko botova, a potom i preko svojih portala, inicirala taj napad na Marić. Nepoznato je ko je uopće sačinio snimak, a još veće čudo je da je „snimatelj“ imao interesa sačuvati istu i plasirati je nakon tri godine?! Nema te redakcije portala da radi na taj način i stoga je sto procentno tačno da je ovo posao OSA-e. To je i pokazatelj koliko su opravdane sumnje da OSA uhodi intelektualce i političare u Sarajevu, posebno opozicionare.

„Kakav će tek „lov na vještice“ pripremiti ako se budem kandidirala za članicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine“, napisala je Marić.

Ovim komentarom ona je otkrila zašto se režim plaši intelektualaca profila Ivane Marić. Koliko je upravu treba se prisjetiti zbog čega je Irma Baralija postala meta istih paraobavještajnih struktura režima. Zar i Baraliji nije imputiran intervju u kojem je iznijela svoje mišljenje o ratu, da bi joj ga botovi i medijski kerberi „preveli“ na svoj jezik, kao što su to učinili i sa izjavama i intervjuima Ivane Marić?!

Ima ovdje još jedan segment na koji bi se trebala obratiti pažnja. Skoro da ovo postaje pravilo sa kandidaturama Naše stranke da nakon prvih, vjerovatno tajnih razgovora ili intervjua sa kandidatima, najčešće kandidatkinjama, informaciju o tome prvi objavi prorežimski portal Faktor.

Isto se desilo sa kandidatkinjama za direktoricu TVSA Kristinom Ljevak i Nejrom Latić Hulusić. Sa njima je Naša stranka obavila razgovor i nakon njihovog pristanka da budu kandidatkinje, vijest će objaviti portal Faktor, a predsjednik NS sve to demantirati i reći kako je njegova favoritkinja Duška Jurišić. Oni koji optužuju Našu stranku za autokratizam kojeg sprovodi Sabina Ćudić, navode ovaj slučaj kao jedan od primjera. Ali ovdje je veći problem u tome da paraobavještajno podzemlje ima svoje pipke i u Našoj stranci. Te će se sumnje definitivno raspršiti ili potvrditi nakon kandidature Ivane Marić. Za sada izgleda da su upravu oni koji tvrde da je sve režirano u dosluhu sa paraobavještajnim podzemljem jer će epilog biti takav da iza kandidature kompromitirane Ivane Marić neće smjeti stati SDP i NiP, te da će u tom slučaju Naša stranka morati dati drugo ime koje je tajno dogovoreno sa SDA.

Ukoliko NS nije u kandžama paraobavještajnog podzemlja morat će rezolutno stati iza kandidature Ivane Marić. Posebno to mora učiniti Predrag Kojović, „po cijenu života“, da bi je spasio od „lomače za vještice“. Jer nije ovdje u pitanju puka kandidatura, već politički princip koji demokratiju dijeli od diktature!