Published On: Sub, stu 21st, 2020

Borrell u Sarajevu: Ne želim dijeliti lekcije i prodike, sve je na vašim vlastima

Josep Borrell, visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, je u posjetu Sarajevu i u prvom obraćanju je podsjetio na važnost mira u Bosni i Hercegovini i ispunjavanja uvjeta za članstvo u EU.

“Imali smo iskren i otvoren razgovor o sadašnjoj situaciji i budućim perspektivama. Ovo je nesumnjivo povijesni dan za Bosnu i Hercegovinu, ali i za Europu. Rat i opsada Sarajeva su stvari kojih se sjećamo. Vojne snage Španjolske su bile direktno uključene i dobro se sjećam toga”, kazao je nakon sastanka u Predsjedništvu, prenosi Klix.ba.

Ukazao je na važnost odavanja počasti svim žrtvama rata i kolektivnog sjećanja. Pozdravio je i zajedničku izjavu Predsjedništva povodom godišnjice Daytonskog sporazuma.

“Ova godišnjica je i prilika da se osvrnemo na događaje u prošlosti i odamo počast žrtvama i svima koji su radili u pravcu pomirenja”, ocijenio je.

Prema njegovim riječima, zajednička komemoracija za sve žrtve bi bila važna.

“To naglašavam zato što je pomirenje jedno od 14 ključnih prioriteta EU. Prošlost je važna, ali se moramo okrenuti budućnosti”, dodao je

Posebno se osvrnuo na važnost mira.

“Koristim priliku da potvrdim podršku naporima Bosne i Hercegovine na europskom putu. Nemam lekcije i prodike. Dolazim iz zemlje koja je bila u građanskom ratu i naše pomirenje se dogodilo na putu prema EU. Toliko smo se pozabavili članstvom da je pomirenje nastalo kao posljedica zajedničkih napora”, izjavio je Borrell.

Poslao je poruku vlastima u Bosni i Hercegovini.

“EU je vodeći ekonomski i svaki drugi partner Bosne i Hercegovine. Sada je na domaćim vlastima da intenziviraju napore. Status kandidata se može ozbiljno uzeti u razmatranje tek kada bude napretka u svim prioritetima. Naglašavam da više od 80 posto stanovništva Bosne i Hercegovine podržava europske integracije”, zaključio je Borrell.

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku će se tijekom dana susresti i s drugim dužnosnicima Bosne i Hercegovine.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>