Borrell pozdravio napredak BiH u ispunjavanju obveza iz procesa europskih integracija

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas u New Yorku, na marginama 78. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih nacija, s visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednikom Europske komisije Josepom Borrellom Fontellesom, s kojim je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, reformskom procesu i ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Konaković je tom prilikom ponovio čvrstu opredijeljenost Bosne i Hercegovine za nastavak ispunjavanja uvjeta na putu ka članstvu u EU, te ocijenio da je kandidatski status donio Bosni i Hercegovini značajne pozitivne pomake u ispunjavanju obveza kroz usvajanje nekoliko važnih zakona koji se odnose na provedbu 14 ključnih prioriteta, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Podsjetivši da vanjska politika BiH prati vanjsku i sigurnosnu politiku EU, izrazio je nadu da će EU prepoznati postignuti napredak i razmotriti mogućnost skorog donošenja odluke o otvaranju pristupnih pregovora.

Šef bh. diplomacije iskoristio je priliku i izrazio zahvalnost Europskoj komisiji na odluci od 30. lipnja da izdvoji 303 milijuna za financiranje osam ključnih infrastrukturnih projekata u Bosni i Hercegovini.

Također se zahvalio EU na kontinuiranoj podršci procesu europskih integracija BiH. Upoznao je visokog predstavnika Borrella s procesima koji su u tijeku, a odnose se na usuglašavanje nekoliko zakonskih rješenja važnih za EU put naše zemlje.

Borrell je pozdravio dosadašnje rezultate i napredak koji je BiH postigla na ispunjavanju svojih obveza iz procesa europskih integracija te ponovio da je EU opredijeljena za perspektivu ulaska BiH u EU. Pozvao je bh. vlasti da intenziviraju svoje napore i postignu dodatni napredak u reformskim procesima./HMS/