Published On: Sri, lis 6th, 2021

BORRELL: EU nije potpuna bez zapadnog Balkana, vrijeme je da se ujedinimo

Visoki predstavnik Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio uoči početka Summita lidera EU i zemalja zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja da je neophodno održati vjerodostojan proces proširenja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Europska unija nije potpuna bez zapadnog Balkana. Vrijeme je da se okupimo i ujedinimo u izgradnji jače Europe. Današnji Summit EU – zapadni Balkan daje ovu jasnu perspektivu – poručio je Borrell na Twitteru.

Podršku proširenju EU na zapadni Balkan na društvenim mrežama pružili su i ostali europski lideri poput Eduarda Hegera, premijera Republike Slovačke, koji se zahvalio svom slovenskom kolegi Janezu Janši na pozivu.

EU bez sumnje mora uložiti sve napore za svoju globalnu ulogu. Ali, ako to zaista mislimo, prvo moramo to dokazati kod kuće i u bliskom susjedstvu, uključujući Zapadni Balkan – rekao je Heger.

Premijerka Estonije Kaja Kallas ponovila je podršku svoje zemlje procesu proširenja.

– Stabilno i prosperitetno susjedstvo EU u interesu je svih nas, a Estonija je spremna dati svoj doprinos i pomoći regiji da napreduje u godinama koje su pred nama. Bolje nam je zajedno – napisala je Kallas.

I predsjednik Europskog parlamenta (EP) David Sassoli je pozvao lidere Europske unije da premaše trenutni zastoj i krenu naprijed s procesom pristupanja za države zapadnog Balkana.

Sassoli je uputio pismo predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu povodom summita čelnika Europske unije i zapadnog Balkana u Sloveniji koji se, kako je ocijenio, događa u pravo vrijeme.

Danas, više nego ikad, procesu pristupanja zemalja zapadnog Balkana potreban je novi i snažan poticaj. Krajnje je vrijeme da se kašnjenja i trenutne blokade premoste – poručio je Sassoli.

guest
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Obećanje Ludom R.
Obećanje Ludom R.
1 mjesec prije

Kako je onaj jedan Talijan (šta li ?) onomad pivo :
Insjeeemee, Junajt Junajt Juroup.

Arno
Arno
1 mjesec prije

Kada? Kada, jarane?

djuro
djuro
1 mjesec prije

Ako se ide k’raspadu, onda je to pravi put

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
1 mjesec prije

Ovako i ja onim mojim hamalima u buregdžinici obećavam povišicu plate i svaki put im velim: “Samo se još malo popravite i odmah ide povišica plate!” … Ovi Zapadni firauni me kopiraju, sve su prilike…

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
1 mjesec prije

PAZI VAMO!

  1. Prevesti “Islamsku deklaraciju” na sve europske jezike i prijevode podijeliti svim relevantnim europskim političarima
  2. Pošto su političari lijeni da čitaju – napraviti omanji flayer sa najradikalnijim citatima iz Islamske deklaracije, prevesti i njega na sve europske jezike i podijeliti europskim političarima
  3. obznaniti nagradnu igru i najaviti da svim političarima koji pročitaju makar flayer slijede vrijedne nagrade: besplatna ljetovanja na Jadranu, besplatni burek u Hasinim buregdžinicama po slovenačkom primorju i besplatna janjetina na Plitvičkim jezerima !!!

Tek tada će europski političari shvatiti kako izgleda život pod muslimanskom čizmom!!! Naravno, osim ako ih plaća Erdogan pa ne žele ništa shvatiti…

Kolja
Kolja
1 mjesec prije

Matereti? Mrš lažovu. Vi ste Španci protjerali sve muslimane iz Španija nije pa nam sad pametujete.