Published On: Sub, svi 7th, 2022

Boro Kontić odbio primiti priznanje Skupštine Kantona Sarajevo

Dugogodišnji novinar Boro Kontić odbio je primiti plaketu i priznanje na svečanoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

Kontiću je trebala biti uručena plaketa kao priznanje za značajna ostvarenja u oblasti radijske i televizijske produkcije dokumentarnog programa i istraživačkog novinarstva na području Kantona Sarajevo i BiH.No, Kontić se nije pojavio na svečanosti u Narodnom pozorištu u Sarajevu, ali je u njegovo ime pročitana poruka

“U drugačijim okolnostima ovu bih nagradu srčano prihvatio kao vlastiti uspjeh. Sarajevo je po svemu moj grad. Sva priznanja koja sam primio u svijetu primao sam i uz odrednicu da sam sarajevski i bosanskohercegovački autor”, navedeno je.

Kontić je mišljenja da je ovo priznanje trebalo nadomjestiti odnosno kompenzirati Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva za koju se očekivalo da će dobiti, no na kraju nije.

Tada se oglasila i Naša stranka, ogorčena jer priznanja nisu dodijeljena Damiru Imamoviću i Bori Kontiću.

“O Bori Kontiću, koji također nije izabran, ne treba posebno govoriti. Ne prepoznati njega kao vrijednog za Šestoaprilsku nagradu znači ne smatrati vrijednim predratne emisije kao što su Primus, Top lista nadrealista ili Omladinski program Radija Sarajevo, kao ni njegov ratni rad ili poslijeratno pokretanje Mediacentra te niza projekata koji su unutar njega pokrenuti. Posebno je ponižavajuće da je Kontić zaobiđen i prošle godine”, saopćeno je.

Ovogodišnja svečana sjednica Skupštine KS naišla je i na kritike jer je počasna građanka postala Nevenka Tromp uprkos upozorenjima udruženja žrtava genocida i službenim dokumentima iz Haga zbog toga što je Tromp autorka jednog izvještaja koji je korišten za negiranje genocida u Srebrenici.

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
18 dana prije

Dajte je onom iz Zagreba sto je se usro od cevapa s lukom s bascarsije,ta ima u hrvatskoj gamadi koliko hoces koji ce se prodati ovi. Islamistima kao sto je to radio safdet hmesic za desetku sa somun.Buhjrum,navali hrv.bagro…,

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
18 dana prije

Jes vala baš pokakio djikane genocidase i uzpejce

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
16 dana prije

Talibaner, pošto hurma?

Anonimac
Anonimac
16 dana prije

Nova nenagradna šamarčina za rayvos, nakon odbijanja čekinje da primi počasnu nagradu rayvosa. Očigledno, likovi ne vide nikakvu vrijednost u takvim plaketama.