Published On: Thu, Jul 9th, 2020

BORJANA KRIŠTO: Zastupnici SDA prekršili su dogovor Kolegija da Zakon o proračunu ide u redovitu proceduru

Zastupnički dom Parlamenta BiH danas je, u prvom čitanju, razmatao predloženi Zakon o proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, koji prilikom glasovanja nije dobio potrebnu entitetsku većinu. Nakon toga je te je upućen Kolegiju na usuglašavanje. Protiv su bili i  zastupnici HDZ-a BiH, a zamjenica predsjedatelja ZD PS BiH, Borjana Krišto, je u izjavi za Hrvatski Medijski Servis kazala da je na Kolegiju Zastupničkog doma usuglašeno da se sa Zakonom ide u redovnu proceduru nakon čeka su neki zastupnici SDA prekršili dogovor nakon čega zastupnici HDZ-a BiH nisu podržali prijedlog zakona u prvom čitanju.

Krišto je pojasnila i da je Predsjedništvo Bih prekršilo zakon pa Zakon o proračunu nije bio ni zakonski utemeljen.

“Proračun nismo prihvatili odnosno stavljali smo primjedbe na samu proceduru dostavljanja Zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH jer je od strane Predsjedništva BiH došao zahtjev da se proračun razmatra po žurnom postupku. S obzirom na to da je Predsjedništvo Bih, kao institucija, napravilo nezakonite intervencije na taj proračun; promijenilo je određene stavke što po Zakonu o financiranju institucija i međunarodnih obaveza BiH nije imalo zakonsko utemeljenje”, kazala je Krišto.

Pojasnila je da je HDZ BiH tražio da se zakon razmatra po redovnom postupku kako bi se interveniralo i vratilo na ono što je faktički poslano od Ministarstva financija i riznice BiH.

“Naravno da su njihove insinuacije bile kako mi to ne prihvaćamo zbog lokalnih izbora što, naravno, nema nikakve veze”, kaže Krišto reakcijama nakon neusvajanja prijedloga proračuna na današnjoj sjednici Zastupničkog doma.

Podsjeća da su na sastanku tražili i usuglasili se da se usvoji redovan postupak kako bi se zajednički prihvatio amandman da se Zakon o proračunu BiH usvoji.

-Međutim, kada smo se vratili na sjednicu neki zastupnici SDA nisu podržali naš stav da se u redovnom postupku razmatra zakon, nego su podržali stav koji je bio na dnevnom redu iako smo ispred Kolegija išli s prijedlogom zaključka da se Zakon razmatra po redovnom postupku i taj je zaključak prošao. Ostalo nam je glasovanje u drugom krugu po hitnom postupku o onome što je bilo redovno na sjednici, rekla je Krišto.

Zamjenica predsjedatelja ZD PSBiH kaže da SDA kao stranka u samom startu nije ispoštovala dogovor da se Zakon o proračunu razmatra u redovnom postupku.

-S druge strane, nakon toga smo pokušali usuglasiti amandman na Proračun, a naravno, od njih nije bilo prihvatljivo ništa i nikakve intervencije. Mi smo jasno rekli da nećemo prihvatiti proračun”, istaknula je Krišto.

Dodaje da HDZ BiH nije nikoga ucjenjivao te pojašnjava da prijedlog Zakona o proračun nisu podržali zbog nezakonitog interveniranja od institucije Predsjedništva BiH.

Krišto je mišljenja da se još uvijek ne može kazati da je proračun “pao” na Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

“Danas nismo okončali glasovanje. S obzirom na to da u prvom krugu glasovanja nismo imali entitetsku većinu, nismo imali jednu trećinu iz entiteta Republika Srpska, tako da sada ide na usuglašavanje na Kolegij u sljedećih pet dana. Nakon toga se zakazuje sjednica i već je prijedlog da se ona održi u sljedećem tjednu, negdje oko srijede, kazala je Krišto za HMS.

U srijedu bi, kako ističe Krišto, trebao biti drugi krug glasovanja u Zastupničkom domu.

-U drugom krugu ne smije biti više od dvije trećine protiv da bi odluka prošla. Srbi su danas također danas bili protiv zbog nekih stvari i zbog nepoštivanja dogovora koji se dogodi na Vijeću ministara. Zapravo hoću reći da u slučaju da smo danas okončali raspravu u drugom krugu, mi po ovim brojkama ne bi mogli zaustaviti proračun kada je u pitanju Zastupnički dom, istaknula je Krišto.

Krišto kaže da političkim predstavnicima Hrvata koji dolaze iz HDZ-a nije cilj zaustavljati donošenje proračuna, ali imaju stav da budu protiv takvog proračuna.

“Moramo se dogovarati na programskim osnovama te poštovati zakone i procedure. Na to nas, u konačnici, obavezuje demokracija kao takva”, rekla je Krišto.

U izjavi za HMS Krišto je kazala i da, nakon što se završi drugi krug glasovanja na Zastupničkom domu, onda slijedi drugo čitanje Zakona o proračunu odnosno amandmanska faza.

“Mi tek prvu fazu završavamo, a onda ide ta druga amandmanska faza. Plan je da se sve to održi u istom danu samo na odvojenim sjednicama”, rekla je Krišto te dodala da je plan da se ovaj prijedlog zakona na Domu naroda Parlamenta BiH nađe 21. srpnja.

Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH kaže da bi u interesu sviju u BiH stranke trebale surađivati na programskim osnovama te na bazi konsenzusa dolaziti do kompromisnog rješenja.

-Onaj tko opstruira onda može preuzeti odgovornost. U ovom slučaju SDA ne radi ništa drugo nego proziva druge kako su krivci i odgovorni, a zapravo su oni ti koji problematiziraju stvari. Ako ste se na sastanku dogovorili da nešto ide tako, a odmah kad iziđete sa sastanka to ne vrijedi onda se moramo pitati što je to. Zar netko misli da ćete biti marioneta i dizati ruku kako nekome odgovara. U konačnici, valjda mi imamo odgovornost prema onima koji su nas birali i spram programa i politike, istaknula je Krišto.