Published On: Sub, lis 31st, 2015

BORJANA KRIŠTO Ako postoji politički dogovor, podržat ćemo spajanje lokalnih i općih izbora

Moramo biti proaktivni i pokazati svoju odgovornost, ono što neki pričaju moramo pretvoriti u konkretne stvari i kroz Parlament i kroz izvršnu vlast, ističe Krišto.

Za normalno funkcioniranje svake vlasti potrebna je stabilna i jaka parlamentarna većina i sada je imamo. Mislim da je ovaj politički i institucionalni dogovor pokazao ozbiljnost i dogovora koji počiva na onome što bi trebali biti konkretni potezi i pomaci kada je u pitanju funkcioniranje vlasti u FBiH, poručila je u razgovoru za Vijesti.ba Borjana Krišto, dopredsjednica HDZ-a BiH i predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

– Izmjena izbornog zakonodavstva je nužnost i potreba za demokratske izbore i cijeli demokratski sustav u BiH. Svi smo kroz svoje političke stavove iznosili što je potreba i što sve može biti predmet izmjena uopćeno zakonodavstva, a misleći i na Izborni zakon. Kada je u pitanju konkretno Izborni zakon, čekaju nas izmjene načina izbora članova Predsjedništva BiH i izaslanika u Domu naroda Parlamenta BiH, implementacija odluke Ustavnog suda u vezi s gradom Mostarom, ali i mnoštvo pravnih i tehničkih izmjena koje bi išle u prilog efikasnijoj demokratskoj proceduri kada su u pitanju izbori u BiH, pojasnila je Krišto.

HDZ BiH će se, prema njenim riječima, kao i do sada, kroz Interresornu grupu potruditi da se dođe do kompromisakada su u pitanju pitanja poput preduse ”Sejdić – Finci” i implementacije presude Ustavnog suda u vezi s gradom Mostarom.

– Spremni smo poslušati i svaki drugi prijedlog, a naravno i tražiti konsenzus za rješenja oko svih pitanja. Bez takvog pristupa svih nas teško je doći do rješenja koja su pravična, održiva, dobra za BiH i koja garantiraju njenu političku opstojnost, stabilnost i prosperitet. HDZ BiH će se pridržavati takvih principa, rekla je ona.

Komentirajući kako se govori i o mogućnosti spajanja lokalnih i općih izbora te na upit kada će biti održani opći izbori, Krišto kaže kako sve ovisi od toga kakva će se rješenja tražiti u Izbornom zakonu.

– Prvenstveno je potrebno napomenuti da Izborni zakon ne možemo mijenjati šest mjeseci prije raspisivanja lokalnih ili općih izbora. Ostaje nam da se okvirno do kraja veljače opredijelimo oko toga možemo li postići dogovor oko nečega, između ostalog, i oko spajanja lokalnih i općih izbora. Ako bude političke volje da se lokalni i opći izbori spoje, mi moramo naći i pravna i prelazna rješenja kako to definirati. Dakle, neophodan je konsenzus svih sudionika, uz napomenu da se moramo opredijeliti do roka do kojeg nam sada zakon daje mogućnost, a to je šest mjeseci prije raspisivanja izbora, pojasnila je.

– HDZ BiH je za politički dogovor. Smatramo da zaista nije dobro što nemamo izbore u Mostaru, zbog neimplementiranja odluke Ustavnog suda. To naravno nije samo zbog neodržavanja izbora, već i zbog problema s kojima su suočene i izvršna i zakonodavna vlast, a kao posljedica i svih oni koji na neki način doprinose funkcionisranju te vlasti, kaže Krišto.

– HDZ BiH je bio zainteresiran za implementaciju odluke i održavanje izbora po sadašnjem izbornom zakonodavstvu, ali nismo došli do rješenja i danas smo tu gdje jesmo. Mi ćemo dati pun obol u političkom smislu ukoliko smatramo da bi to bilo učinkovito, efikasno, demokratski i politički mudro i dobro za BiH, da napravimo neku vrstu spajanja lokalnih i općih izbora. Potrebno je ovo pitanje razmotriti sa svih aspekata i ukoliko se ustanovi da je dobro i prihvatljivo svima, te ako postoji politički dogovor, mi ćemo podržati spajanje lokalnih izbora, odnosno njihovo održavanje u vrijeme kada budu i opći izbori, naglasila je Krišto.

Na upit hoće li, nakon političkog dogovora i formiranja nove koalicije u FBiH, doći do stabilizacije političkih prilika, kaže kako je teško unaprijed bilo što govoriti.

– Ono što je važno i od čega polazim su programi i principi, ono za što se političke opcije zalažu, te njihova principijelnost i dosljednost. Mislim da je to kroz dosadašnji rad kod svih stranaka prepoznato. Uvjerena sam da do sada nismo imali parlamentarnu većinu, niti smo imali zajednički konsenzus oko nekih stvari koje nisu bile toliko važne, ili pak ako je postojao konsenzus oko nekih važnih stvari, kao što je reformska agenda, opet to na koncu nije funkcioniralo.
Za normalno funkcioniranje svake vlasti potrebna je stabilna i jaka parlamentarna većina i sada je imamo. Mislim da je ovaj politički i institucionalni dogovor pokazao ozbiljnost i dogovora koji počiva na onom što bi trebali biti konkretni potezi i pomaci kada je u pitanju funkcioniranje vlasti u FBiH, rekla je Krišto.

Obzirom da nakon federalne razine, na red dolazi i prekompozicija Vijeća ministara BiH, kaže kako očekuje opstrukcije u tom slučaju.

– U tom smislu, ja nisam mogla ni shvatiti da je koalicija postojala do sada, istina ne na svim pitanjima. No, jednostavno nisam osjećala u pravom smislu riječi da je postojala parlamentarna većina, da se dogovarala i tražila rješenja pa i za neke nebitne stvari, a posebno za neke koje su političke proride. Istina, s aspekta zakonodavne vlasti, mogu kazati da se uopće ne pokazuje interes i želja da se nešto napravi. Samo se opstruira i ono što netko predloži i kaže, do izljeva bijesa na nepotrebne stvari. Mislim da to nije način, niti je dobro za BiH. Mi moramo biti proaktivni i pokazati svoju odgovornost, ono što neki pričaju moramo pretovriti u konkretne stvari i kroz Parlament i kroz izvršnu vlast. Smatram da je to temelj ocjene i nešto na čemu možemo očekivati temelj neke bolje budućnosti u ovoj zemlji, ističe ona.

Smatra da se SNSD kroz svoju funkciju ponaša možda nekad korektnije i da više doprinosa u odnosu na neke stranke koje pripadaju poziciji.

– Dolazim iz stranke koja želi iskorake u BiH, želi dobro za sva tri naroda i sve građane koji žive u ovoj državi. Želimo se baviti nužnim stvarima, kao što su ekonomski oporavak, gospodarski rast, evuropskim putem, te rješavanjem naših političkih problema koji ne bi smjeli opterećavati sve ove druge teme, a ne baviti se time koliko će netko dobiti pozicija i slično. Takve stvari se jasno moraju definirati na političkoj razini, zna se tko je dobio izborni legitimitet i na koji način se vlast uspostavlja. Politički dogovori trebaju počivati na principima i načelima kompromisa i programa, a ne na tome hoće li netko biti po želji ovoga ili onoga, ili će netko dobiti poziciju ili dvije. Zna se kako to ide prema Ustavu i to bi trebalo poštivati, kaže Borjana Krišto.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare