Published On: Sri, kol 31st, 2016

Boris Tadić: Srbija je ta koja diže tenzije, a to što Nikolić Milanovića zove ustašom je mnogo opasnije od ‘šake jada’!

Kad već Milanovića ne žele braniti hrvatski antifašisti, a još manje reći da su pravi problem Srbija i Vučić a ne Hrvatska, u njegovu obranu je stao – Boris Tadić, bivši predsjednik Srbije iz vremena dok je još izgledalo da ima nade da ta susjedna zemlja krene putem normalizacije društva, što bi omogućilo i normalizaciju odnosa. On je otvoreno rekao – Srbiji do pomirenja ionako nije!
Tadić u intervjuu za “Danas” kaže, doduše, da je stav Zorana Milanovića “neprihvatljiv i uvredljiv neovisno od toga što je iznijet u okolnostima tajno snimanog razgovora”, ali dodaje da lider SDP-a trenutno ne obnaša nikakvu državnu dužnost u Hrvatskoj, pa stoga nije nešto zbog čega bi Srbija trebala reagirati na način na koji je reagirala.
“Zato je mnogo opasnije to što Tomislav Nikolić kao predsjednik Srbije uspoređuje Milanovića s ustašom, a poznato je da se Milanović uvijek otvoreno suprotstavljao ustašluku u hrvatskoj državi”- rekao je Tadić. Srpski mediji su se smjesta potrudili napasti ga, jer, kažu, Milanović je sam priznao da je ustaša, time što je rekao da mu je jedan djed bio ustaša. A logika srpskih medija je prilično jednostavna, u Hrvatskoj su ionako svi – ustaše. Osim možda Pupovca, a i on je sumnjiv jer se sastaje s ustašama i sudjeluje u ustaškoj vlasti.
Tadić je, štoviše, optužio Vladu Srbije da namjerno podiže tenzije u “regionu”, kako bi poslije pred međunarodnom zajednicom izigravali one koji rješavaju probleme koje proizvodi Hrvatska. “Ova vlada samo simulira politiku pomirenja. Tjedan dana razmjenjuju uvrede, organizuju se TV emisije govora mržnje i huškanja, a onda tjedan dana upućuju mirotvorne poruke. Tu nema nikakve iskrenosti“, kaže Tadić.
Bivši predsjednik Srbije dodaje da su “ispadi” u Hrvatskoj u ogromnoj mjeri posljedica izjava ministara Aleksandra Vulina i Ivice Dačića, ali i premijera Aleksandra Vučića: “Svima je jasno da nitko od njih ne bi smio govoriti takve stvari da nema njegovu (Vučićevu) dozvolu. Oni daju takve izjave kao ministri, tako da je to stav Vučićeve Vlade! Ova vlada namjerno podiže tenzije”, tvrdi on. A kaže i kako je situacija u regiji “gora nego u devedesetim godinama prošlog stoljeća”, a da posljedica kakvih je bilo devedesetih nema samo zato jer su “međunarodne okolnosti drukčije”.
“U drugim okolnostima ovakva retorika bi već dovela do zveckanja oružjem. Kada su ponovo na vlasti u regionu agresivci iz devdesetih godina koji su nas uvodili u međusobna satiranja, ne može se ni očekivati drugačije”, rekao je Tadić. Jedino što je zaboravio napomenuti je da ti agresivci nisu u “regionu”, nego samo i jedino u Srbiji, jer u Hrvatskoj vlast ne obnaša nitko tko je sudjelovao u ratnim zbivanjima, no i ovo što je rekao je za Srbiju, očito, previše. “Pušten je plin iz boce u cijeli “region” i jedna iskra može sve zapaliti”, rekao je, i dodao kako su “odnosi sada takvi da jedna teška riječ može srušiti sve što je učinjeno na izgradnji regionalnih odnosa do 2012”.
Riječi lidera socijaldemokratske stranke naišle su na osudu u srpskoj javnosti, kao i Milanovićeve u Hrvatskoj “antifašističkoj” javnosti. Zanimljivo je pritom da jedan lider jedne srpske stranke koja nije ni projugoslavenska ni prokomunistička ima osjetno realističniji stav o situaciji nego Hrvatski “intelektualci” s ljevice, kojima je Vučić neupitna moralna gromada i koji smatraju da je Hrvatsku u redu vrijeđati, ali nije u redu kad itko, makar i u neformalnom razgovoru, uzvrati. Usto, zanimljivo je da je u Hrvastkoj ispod radara većine komentatora prošla činjenica da Milanović nije Srbiju izvrijeđao iz čista mira, već se radi o reakciji isprovociranoj sustavnim vrijeđanjem Hrvatske i Hrvata od strane medija i vlasti u Srbiji. A jedini je primijetio i tipičnu bizantinsku politiku Beograda, istu kakvu je vodio Milošević: politiku provociranja sukoba i iznuđivanja reakcije, kako bi onda onaj tko je sukob i isprovocirao nastupio kao “mirotvorac”.
Srpski mediji su napali i Željka Jovanovića, koji je rekao da se on, kao Srbin u Hrvatskoj, “uz to i hrvatski branitelj, saborski zastupnik od 1990. godine, SDP-ovac od prvog dana”, slaže s onim što je Milanović izjavio u tom razgovoru. “Slažem se s Milanovićem, u Srbiji je na vlasti “zna se tko”, etnotrgovci koji Srbe u Hrvatskoj koriste kad im trebaju za potkusurivanja i dnevno političke, nikada državničke interese. Uostalom, zar smo zaboravili kako su se ponašali, što su činili i govorili Vučić i ekipa 90. u Hrvatskoj”, rekao je.
Riječi Borisa Tadića polučile su gotovo bez iznimke negativne komentare Srba na društvenim mrežama, uz gomilu prijetnji, što prilično govori o stanju svijesti u Srbiji. Ipak, tragedija je Hrvatske što su Željko Jovanović i Boris Tadić jasni, glasni, i artikulirani tamo gdje i Most, i HDZ, i hrvatski mediji, i organizacije civilnog društva, gromoglasno šute.
Marcel Holjevac

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>