Published On: Čet, lis 14th, 2021

Borell ne zna kojih sedam članica su za “mirni razlaz” u BIH. Tvrdi da takvima nije mjesto u EU…

U Europskoj uniji danas je održana press konferencija na kojoj su novinari postavljali pitanja i o situaciji u BiH traživši komentar Ureda šefa evropske diplomatije Josepha Borella povodom izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Na pitanje ima li Borell informacije da je “najmanje sedam članica EU koje će podržati mirnu disoluciju u BiH”, glasnogovornik EU Peter Stano prenio je jasnu poruku o stavu Evropske unije.

“Svatko ko dovodi u pitanje cjelovitost i integritet BiH nije prihvatljiv Europskoj uniji. Ovo je jasna pozicija i stav svih 27 članica EU – posvećeni smo suverenitetu i intgeritetu BiH”, kazao je Strano.

Još jednom je naglasio podršku Evropske unije integritetu, suverenitetu i cjelovitoj Bosni i Hercegovini.

“Tko god da uradi bilo šta da naruši navedeno, nije prihvatljiv EU. Koraci, napori, akcije i izjave koje dovode u pitanje cjelovitost i integritet BiH nisu prihvatljivi. Pozivamo da se zaustavi korištenje zapaljive retorike i retorike podjela”, dodao je Strano.

Potcrtao je da to uključuje i dovođenje državnih institucija u pitanje.

“To nije prihvatljivo. BiH ima jasnu evropsku perspektivu i mi radimo s Bosnom i Hercegovinom i njenim narodom kao jednom zemljom čijem smo suverenitetu, teritorijalnom integritetu i cjelovitosti posvećeni. To je poruka koju šaljemo svim našim partnerima”, zaključio je Stano.

Podsjetimo, sinoć je Milorad Dodik izjavio da postoje članice EU sa čijim šefovima je razgovarao i da su oni za nezavisnost RS-a.

Lider SNSD-a nije želio navesti imena tih lidera niti država iz kojih dolaze.

Isto je nedavno izjavio i šef Predstavništva RS-a u Washingtonu Obrad Kesić.

guest
nije obvezno
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x