Published On: Pet, stu 28th, 2014

BORBA PROTIV ISILA: U Gratzu »Pao« Mirsad Omerović

Mirsad Omerović, porijeklom iz Sandžaka uhićen je u opsežnoj akciji austrijske policije, pod sumnjom da je financirao terorizam, objavio je list ”Krone”.

Kako piše list lisice su mu stavljene u 22. okrugu.

Po prvim informacijama on se u četvrtak  naveče  oprostio od svojih roditelja kako bi se preselio u Siriju.

Kako prenose austrijski mediji, Omerović, otac petoro djece, uhićen je pred odlazak u Siriju.

Saznaje se i da je napadom Kobri u  zgradi kojoj je živio njegova žena doživjela šok. Ona je primljena u Hitnu pomoć nakon toga.

Podsjećanja radi ”Nezavisne” su ranije pisale o Mirsadu Omeroviću, poznatom kao Ebu Tejma, koji je svojevremeno bio član vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči.

U Maoču je došao iz Tutina, ali je uglavnom boravio u Beču.

Njegovo ime se dovodi  i u vezu sa odlaskom Samre Kesinović i Sabine Selimović u Siriju. Naime, porodice djevojčica  su za njihov odlazak optužile upravo Ebu Tejmu, u čiju su džamiju djevojčice odlazile neposredno prije odlaska u Siriju.

Ono što se za sada pouzdano zna jeste da su Sabina i Samra put od uzornih gimnazijalki, kćerki i sestri do “džihad-ratnica” prolazile u džematu Altun-Alem u Beču.

Mirsad Omerović je dovođen u blisku vezu s Bilalom Bosnićem i Nusretom Imamovićem.

Ebu Tejma bio čest  gost u Altun-Alem džematu, gdje glavnu riječ vodi izvjesni šejh Adem, koji mu je, prema nezvaničnim informacijama, ustvari brat, objavili su federalni mediji.

Altun-Alem džemat više puta se pojavljuje u austrijskim medijima u kontekstu optužbi da služi za provođenje aktivne politike radikalizacije islamskog stanovništva Beča te organizovanja odlaska u džihad u Siriju.

Koliko je Ebu Tejma prijetnja nacionalnoj sigurnosti Austrijanaca, pitanje je koje su više puta od prošle godine ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije postavljali i poslanici u parlamentu, o čemu postoji prepiska i na zvaničnoj internet-stranici parlamenta.

Inače, od ranih jutarnjih časova u Beču, Gracu i Lincu traje opsežna policijska akcija protiv osoba za koje se sumnja da su džihadisti.

 Uhićen glavni čovjek ISIL-a

Državni tužilac Austrije je  priopćio da su uhićenja izvršena u Becu i Gratzu, a među uhićenima je i državljanina BiH pod pseudonimom Visit D., koji važi za glavnog čovjeka ISIL-a za regurtuaciju mladih muslimana u Evropi.