Published On: Uto, lis 2nd, 2012

BORAVAK U TURSKOJ ČUDNO DJELUJE: Izetbegović razgovarao sa kćerkom i odvjetikom Abu Hamze

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je danas u Sarajevu Nudžejmu Softić, kćerku Imada Al Husina, poznatijeg kao Abu Hamza, te njegovog pravnog zastupnika Omera Mulahalilovića.

Oni su Izetbegovića informirali o trenutnom stanju Imada Al Husina, koji je u pritvoru Imigracionog centra u Lukavici.

Prema navodima Nudžejme Softić i Omera Mulahalilovića, u slučaju Imada Al Husina ozbiljno su prekršena ljudskih prava, o čemu, kako su naveli, u prilog govori i privremena mjera Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu kojom je onemogućena njegova ekstradicija do konačnog sudskog epiloga.

Posebno su istaknuli da u praksi europskih sudova i sigurnosnih agencija nisu poznati primjeri da se neko drži u pritvoru duže od tri godine bez suđenja.

Naveli su, također, kako njihove argumente podržavaju međunarodne organizacije za ljudska prava Human Rights Watch i Amnesty International.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izrazio je spremnost da kontaktira s nadležnim institucijama kako bi se u cijelosti informirao o slučaju Imada Al Husina.

Konstatirao je da BiH mora svoje zakone uskladiti s europskim i da ima obavezu primjene međunarodnih standarda u domaćem zakonodavstvu, a naručito s Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

Izetbegović je podržao zahtjev obitelji i odvjetnika da se Imadu Al Husinu, do okončanja suđenja, odrede blaže mjere u ograničenju kretanja, u skladu s Zakonom o kretanju i boravku stranaca u azilu, priopćio je Kabinet Bakira Izetbegovića.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare