Published On: Sat, Sep 19th, 2015

BONO VOX: Ne pomognete li izbjeglicama Europa više neće postojati

EUROPA više neće postojati, ako ne nađe rješenje za izbjegličku krizu, rekao je Bono Vox otvarajući koncert u Torinu, na početku europskog dijela turneje grupe U2.
“Ne znamo koje je rješenje izbjegličke krize u Africi i Europi, ali znamo da ako ne nađemo rješenje Europa, kao izvrsna ideja, više neće postojati. Moramo naći izlaz, ma kakav on bio”, rekao je Bono publici u dvorani Pala Alpitour.
I ostatak koncerta posvetio je izbjeglicama koje napuštaju ratom zahvaćena područja, a pjesmu “Pride” posvetio je trogodišnjem Aylanu Kurdiju, čije je tijelo more izbacilo na tursku obalu.
“One boy washed up on an empty beach”, otpjevao je frontmen U2-a.
“Toliko je boli u svijetu i toliko radosti u ovoj dvorani. Što želite? Europu zatvorenu milosrđu ili Europu otvorenog srca?”, upitao je u trenutku kad je na velikom platnu objavljena fotografija izbjeglica.
On nije jedini član benda koji je komentirao ponašanje europskih političara. Basist Adam Clayton rekao je da su Europljani ljuti na svoje političare koji ne znaju što napraviti i kako riješiti izbjegličku krizu. Na prijedlog da bi trebalo organizirati humanitarni koncert po uzoru na Band aid, gitarist, rekao je da bi mnogi tome pristupili ozbiljno, no pitanje je li to uistinu pravi odgovor na krizu.