Bombaški napad u Mostaru: Vlasnik sumnja na osvetu, jer nije htio platiti reket

Snažna eksplozija uznemirila je u noći s utorka na srijedu stanovnike mostarskog naselja Zalik.

Nepoznata eksplozivna naprava eksplodirala je dva sata iza pola noći ispod automobila BMW X1, vlasništvo Pervera Gigollaja, koji je bio parkiran kod njegove obiteljske kuće u Ulici Muje Pašića.

Ozlijeđenih osoba na svu sreću nije bilo, dok je na vozilu načinjena veća materijalna šteta. Odmah nakon prijave o eksploziji, na mjesto događaja su izašli pripadnici policije koji su isto osigurali do jutarnjih sati kada je obavljen očevid. O svemu je obaviješteno i nadležno Županijsko tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije.

Pripadnici Odjela kriminalističke policije izuzeli su određene tragove s mjesta događaja, a nakon vještačenja će biti utvrđeno o kakvoj se eksplozivnoj napravi radilo.

– Izuzeti su fragmenti eksplozivne naprave koji će biti vještačeni kako bi se utvrdilo njihovo porijeklo, rekao je Ljudevit Marić, glasnogovornik policije MUP-a HNŽ-a.

U policiji nisu mogli govoriti o detaljima radi istrage koja je u tijeku. Perver Gigollaj, vlasnik je pekare Inpek koja se nalazi u istoj ulici, a ovo je samo jedan od niza napada na njega i njegovu imovinu od 2015. godine.

Gigollaj je za Dnevni list rekao kako je pekaru zatvorio u noći s utorka na srijedu u 00.30 sati i s radnim vozilom otišao kući. Nakon toga je sjeo u svoj BMW i otišao po suprugu i dijete koji su se nalazili kod njenih roditelja.

– Negdje oko 01.15 sati smo stigli kući. Spremili smo se za spavanje i taman malo iza toga snažno je eksplodiralo. Izašao sam napolje da vidim o čemu se radi i ugledao svoje uništeno vozilo, rekao nam je Gigollaj. Dodaje kako sumnja da iza svega stoje lokalni kriminalci koji mu se na ovaj način svete, jer ne želi da im plaća reket.

–  Ne znam više točno, ali četiri ili pet puta razbili su mi stakla na pekari koju u Mostaru držim od rujna mjeseca 2012. godine. Jedne prilike su mi razbili i staklo na vozilu. Pozivali su me preko telefona i tražili od mene novac na što ja nisam pristao već sam sve prijavio policiji. Nitko me tamo nije shvaćao ozbiljno, oni su mislili da se netko šali sa mnom i da se pokušam dogovoriti porukama, izjavio je Gigollaj. Međutim, u lipnju 2015. godine ispred njegove pekare je aktivirana eksplozivna naprava. Tada su uništena stakla na pekari i dio inventara, a oštećen je i jedan automobil parkiran u neposrednoj blizini.

– Od tada pa do današnjeg dana, nitko me nikada nije pozvao iz policije i rekao da nešto imaju otkriveno u tom slučaju. Prošle su skoro dvije i pol godine i ništa, a evo sada i novi još gori slučaj, kaže Gigollaj. Dodao je i da od bacanja bombe ispred pekare nije imao poziva niti poruka od sumnjivih osoba koje su ga prije zvale i tražili novac. Najnovija eksplozija stigla je iznenada. Gigollaj kaže kako je prava sreća da nitko nije stradao, obzirom da su se sat vremena prije u automobilu nalazili on i članovi obitelji.

– Ovo je katastrofa. Prvo pekara, sada automobil ispred kuće. Sutra će mi dok budem sjedio sa suprugom i djetetom, – Od tada pa do današnjeg dana, nitko me nikada nije pozvao iz policije i rekao da nešto imaju otkriveno u tom slučaju. Prošle su skoro dvije i pol godine i ništa, a evo sada i novi još gori slučaj, kaže Gigollaj. Dodao je i da od bacanja bombe ispred pekare nije imao poziva niti poruka od sumnjivih osoba koje su ga prije zvale i tražili novac. Najnovija eksplozija stigla je iznenada. Gigollaj kaže kako je prava sreća da nitko nije stradao, obzirom da su se sat vremena prije u automobilu nalazili on i članovi obitelji.

– Ovo je katastrofa. Prvo pekara, sada automobil ispred kuće. Sutra će mi dok budem sjedio sa suprugom i djetetom, bombu ubaciti u kuću kroz prozor. Očigledno treba netko izgubiti glavu pa da se stvari pokrenu. Ja sam kako bi zaštitio sebe i svoju obitelj nakon izjave dane u MUP-u Hercegovačko-neretvanske županije, otišao i u ured Federalne uprave policije u Mostaru kako bi i od njih zatražio pomoć u zaštiti, zaključio je Gigollaj.

Policija je ovaj posljednji slučaj okvalificirala kao kazneno djelo izazivanja opće opasnosti, a dodali su kako poduzimaju sve potrebne mjere i radnje kako bi se slučaj rasvijetlio i otkrili počinitelj ili više njih koji su ovo kazneno djelo i počinili.

more recommended stories