Published On: Wed, Oct 21st, 2015

BOMBA TEŠKA 248 KILOGRAMA Zbog uništavanja bombe bit će evakuirano oko 10.000 stanovnika

Neutralizacija i uništavanje neeksplodirane avionske bombe AN M 64A1 sa upaljačem M116 pronađene u naselju Bosanska Otoka, u općini Bosanska Krupa će biti urađeno u nedjelju, a noć ranije će biti evakuirano oko 10.000 stanovnika ovoga mjesta, potvrđeno je na današnjoj konferenciji za medije Federalnog stožera civilne zaštite, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon izvanredne sjednice Federalnog stožera civilne zaštite  potvrđeno je da će neeksplodirana avionska bomba biti uklonjena u nedjelju, a da će prethodno biti evakuirana cijela Bosanska Otoka. Bit će obustavljen i promet na svim lokalnim putevima u okolini.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite istaknuo je da je poduzeto niz aktivnosti u vezi sa uništavanjem bombe.

“Morat ćemo evakuirati kompletno naselje Bosanska Otoka. Bit će evakuirano oko 10.000 stanovnika”, naglasio je Solak.

Napominje da će bomba biti uklonjena u nedjelju, a stanovništvo će biti evakuirano u noći sa subote u nedjelju. Solak pojašnjava da će ljudi, koji budu evakuirani, biti smješteni kod rodbine, ali i u drugim smještajnim objektima, kolektivnim centrima, salama, koji su dogovoreni u suradnji sa lokalnim vlastima.

Bomba je nađena prilikom izvođenja radova na telefonskim instalacijama na 90 centimetara ispod zemlje. Solak je potvrdio da će akcija uklanjanja i uništavanja bombe trajati tri do pet sati.

Jelka Milićević, zapovjednica Federalnog stožera civilne zaštite kazala je da je riječ o koordiniranoj akciji između OSBiH i Civilne zaštite.

Kako kaže, na današnjoj sjednici su ozbiljno i odgovorno razmatrali nastalu situaciju ali i govorili o mogućim posljedicama uklanjanja i uništavanja bombe.

“Napravljena je cijela procedura od pripremnih radova, radova izvođenja, koordinacije, sudionika, rokova i sredstava. Mi smo kao stožer civilne zaštite danas usvojili operativni program neutralizacije uništavanja neeksplodirane bombe”, pojasnila je Milićević.

Prema njenim riječima, to je prvi put da se na licu mjesta onemogućava aktiviranje bombe zaostale iz Drugog svjetskog rata.

Milićević dodaje da će financijska sredstva koja su neophodna, bez obzira na probleme, uvijek biti na raspolaganju.

Šef Odjela za NUS u Federalnoj upravi CZ Sead Vrana poručio je da je bomba ocijenjena kao nestabilna.

“Bomba je kao takva identificirana na osnovu svojih sklopova i podsklopova. Na terenu je izvršena analiza rizika i opasnosti. Radi se o bombi tipa AN M 64A1 sa upaljačem M116. Bomba je američkog porijekla i prema do sada dostupnim arhivama koje smo proučili najvjerojatnije je na lokaciju bačena 29. svibnja 1944. godine jer je tada zabilježen jedini bombarderski napad na željezničku prugu u Bosanskoj Krupi i okolini, gdje spada i Bosanska Otoka”, istakao je Vrana.

Identificirana je kao naoružana zadnjim upaljačem M116 te je prema stručnim publikacijama, zabranjeno svako njegovo pomjeranje, izlaganje udarcima ili vibracijama jer se radi o veoma osjetljivom upaljaču.

Podsjetio je da je za jednu Novu godinu taj tip upaljača izazvao nesreću u Njemačkoj jer je aktiviran bagerom.

“S takvom bombom smo suočeni u ovoj situaciji. Bomba je ocijenjena kao nestabilna, kao armirana. Zabranjeno je udarati i pomjerati armirani upaljač. Radi se o bombi bruto mase 248 kilograma, a neto masa eksloziva je oko 120 kilograma. Trenutno je bomba na dubini od 90 centimetara ispod površine tla. Proračunski prilikom eksplozije na toj dubini stvara krater prečnike oko 4,5 metra”, istaknuo je Vrana.

Kako kaže, donešena je odluka da bomba bude neutralizirana i uništena na licu mjesta. Vrana naglašava da će korito rijeke Une u ovom slučaju biti korišteno kao prirodna barijera, u prijenosu seizmičkog udara.

“U neposrednoj blizini bombe je magistralni put na 85 metara, a željeznička pruga na 45 metara”, naglasio je Vrana i dodao da se u blizini nalazi i pet stambenih objekata koji su nastanjeni.

Napominje da će biti izvršena evakuacija u radijusu od najmanje 1.000 metara. Naime, bit će uspostavljena i potpuna zabrana kretanja u radijusu od 2.000 metara radi zaštite ljudi i pokretne imovine. Preporuka je da u radijusu od 500 metara svi prozori budu otvoreni. Izvršit će se i obimni zaštitni radovi.

Vrana napominje da će napraviti i zaštitni zid oko bombe, a njega će činiti bedem sa vrećama napunjenim pijeskom u debljine  od deset metara, a visine četiri metra.

“Oko bedema će biti iskopan zaštitni kanal dubine između 1,6 i dva metra”, istakao je Vrana.

Pojašnjava da se nakon 70 godina ne može predvidjeti stanje košuljice, a o ljudskim žrtvama uopće ne razmišljaju.

Dodaje da su 90 posto sigurni u alat s kojim će raditi.

“Gotovo cijela Bosanska Otoka će biti evakuirana, a i na lokalnim putevima će biti obustavljen svaki promet”, poručio je Vrana.

Izvršni časnik postrojbe za NUS OSBiH poručnik Mirsad Alibegović potvrdio je da se radi o izuzetno opasnoj bombi.

“U ovom poslu jedna greška nas može koštati životom. U ovom poslu nikada ne možemo nešto garantirati 100 posto. OS su spremne da odgovore ovom izazovu”, kazao je Alibegović.