Published On: Pon, sij 14th, 2013

Bomba pod spomenikom: Politika i OHR gledaju u policiju

”Osuđujem svaku mržnju, uništavanje, te izazivanje osjećaja nesigurnosti kod građana Mostara. Izražavam nadu da će policija profesionalno oraditi svoj dio posla te otkriti nalogodavca i počinitelja”, rekao je novinarima Slađen Bevanda, predsjednik Grdaskog odbora HDZ-a BiH.
Izrazio je nadu kako ovaj nemili događaj neće utjecati na političke pregovore oko izbora u gradu na Neretvi.
HDZ 1990 najoštrije osuđuje miniranje spomenika ispred gradske vijećnice u Mostaru koje se dogodilo prošle noći.
Eksplozije ne bi smjele biti način izražavanja stajališta. Način rješavanja problema u gradu Mostaru i drugdje, vodi kroz komunikaciju i dijalog odgovornih ljudi.
Indikativno je, da u vrijeme kad definitivno treba naći rješenje za grad Mostar koje će osigurati da se krene zdravim putem razvoja, što po svojim potencijalima zaslužuje, provociraju se incidentna stanja, koja u suštini žele sačuvati status quo koji nije u interesu ni jednoga građanina u gradu Mostaru.
HDZ 1990 traži žurnu istragu mjerodavnih institucija i otkrivanje počinitelja. Istodobno, očekuje odgovorno ponašanje svih političkih i drugih subjekata u Mostaru da ne politiziraju ovaj slučaj, što bi vodilo dizanju nacionalnih tenzija, već da budu pomoć profesionalcima u rješavanju ovoga slučaja i preveniraju ponavljanja sličnih slučajeva.
Klub vijećnika Bošnjaka u mostarskom Gradskom vijeću izrazio je na današnjoj izvanrednoj sjednici ogorčenje, kako su kazali, terorističkim činom rušenja Spomen obilježja pripadnicima Armije Republike BiH ispred obnovljene zgrade Gradske vijećnice u Mostaru.
Ovaj teroristički čin je još jedan udar na međuljudske i međunacionalne odnose u gradu Mostaru, što Bošnjake Mostara neće isprovocirati niti uplašiti, stoji u priopćenju Kluba vijećnika Bošnjaka.
Iz tog kluba pozivaju da se žurno utvrde izvršioci i nalogodavci tog čina te da se izvedu pred lice pravde.
“Očekujemo da pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije i nadležnih tužiteljstva brzo rasvijetle ovaj teroristički čin neprijateljskog djelovanja protiv građana Mostara, za razliku od ranijih slučajeva koji i do danas nisu rasvijetljeni”, navodi se u priopćenju iz tog kluba.

OHR je užasnut eksplozijom u Mostaru u kojoj je uništeno Spomen-obilježje poginulim borcima Armije BiH i osuđuje upotrebu nasilja.
OHR, također, apelira da se danas u gradu Mostaru, ali i cijeloj BiH, zadrži smirenost.
– Širenje ovakvog nasilja ne smije biti dozvoljeno. Sigurnost svakog dijela BiH mora biti prioritet za sve nadležne agencije, na lokalnoj, entitetskoj i državnoj razini. Vladavina prava mora se poštivati u Mostaru i širom BiH, priopćeno je iz OHR-a.
Od trenutka kada je izvješteno o ovom incidentu, OHR je u kontaktu s nadležnim agencijama za provođenje zakona i političkim liderima i koordinira aktivnosti s predstavnicima međunarodnih agencija u BiH.
OHR je zadovoljan obećanjem organa vlasti da će provesti temeljitu istragu i uložiti maksimalan napor da pronađu počinitelje ovog napada.
OHR očekuje od lidera iz svih područja političkog i etničkog spektra da konstruktivno reagiraju i pridruže se u osudi ovog napada i svih aktivnosti i izjava kojim se u Mostaru i drugim dijelovima BiH dižu tenzije.

– Građani u Mostaru i cijeloj BiH koji ispravno razmišljaju, složit će se da se ne smije dozvoliti da bezobzirni i kukavički napadi ugroze proces kreiranja funkcionalnog i integriranog Mostara, što je od suštinskog značaja za poslijeratni oporavak BiH, priopćeno je iz OHR-a.
”Ovaj vandalski čin, ima sve elemente terorizma, priopćila je Koordinacija temeljnih boračkih organizacija ARBIH Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije, koja je održala je hitnu sjednicu.
U ovoj organizaciji smatraju kako je ovo još jedan u nizu terorističkih akata uperenih protiv sigurnosti svih građana Mostara. Zahtijevaju da se u istragu i rješavanje ovog slučaja uključe SIPA i ostali najviši organi sigurnosti BiH jer ”MUP HNŽ do sada, u posljednjih 20 godina, nije riješio niti jedan sličan slučaj”.
Upozoravamo sve nadležne institucije Grada Mostara da ovaj teroristički akt ne bude iskorišten s ciljem uklanjanja spomen obilježja poginulim pripadnicima ARBIH”, navodi se u priopćenju te pozivaju članovi Koordinacije da ne nasjeda na provokacije i da zadrže dostojanstvo.
S druge strane, mostarski muftija Seid ef. Smajkić upozorio je u razgovoru za agenciju Anadolija na ”napetu atmosferu” koja već neko vrijeme vlada u gradu.
Iako je rekao kako ne želi govoriti o samom događaju jer sve detalje, treba utvrditi policijska istraga, Smajkić kaže kako se ”ne može oteti utisku da je sve to nastavak jedne mračne ideologije koja se s vremena na vrijeme pojavljuje na sceni.
”Bojim se da je ovo pokušaj da se situacija u Mostaru dodatno naelektriše, i to u trenutku kada je ona ionako napeta. Političari, očito, žele da se rasplamsa to podozrenje koje postoji u Mostaru. Sve je to posljedica fašizma. Šta drugo očekivati kada i dalje u ovom gradu postoje ulice koje nose imena po funkcionerima NDH”, izjavio je Smajkić.
Sinoćnju eksploziju i uništavanje spomenika pripadnicima Armije BiH osudio je i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je rekao kako očekuje kako će policija pronaći i kazniti počinitelje ovoga djela.
bljesak.info