Published On: Thu, Oct 15th, 2015

Bolnicama u N. Biloj i Mostaru 4,2 milijuna kuna iz Hrvatske

Vlada Republike Hrvatske odobrila je jučer prijedlog raspodjele sredstava za kulturne, obrazovne, znanstvene, zdravstvene i ostale programe i projekte od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2015. godinu u iznosu od 20 milijuna kuna. Tako je za programe i projekte iz područja obrazovanja i znanosti raspodijeljeno 5,35 milijuna kuna, dok je za programe i projekte iz područja zdravstva osigurano 5,26 milijuna, kulturne programe i projekte 5 milijuna kuna, a za programe i projekte iz ostalih područja 4,39 milijuna kuna.

Opstojnost Hrvata

Najviše novca, 2,5 milijuna kuna, izdvojeno je za izgradnju šeste lamele u Hrvatskoj bolnici “Dr fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj. Slijede dva projekta za koje je izdvojeno 1,7 milijuna kuna, a to su projekt rekonstrukcije krova Odjela hemodijalize i nabave medicinske i nemedicinske opreme Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru te izgradnja Doma za starije i nemoćne osobe “Dr. Ivan Evanđelist Šarić” u mjestu Lug kod Kiseljaka.

Za projekt Studentskog doma za siromašne studente, Međunarodnog istraživačkog centra za dijalog, pučku kuhinju i bookcrossing koji u Mostaru gradi Franjevački samostan sv. Petra i Pavla vlada Hrvatske osigurala je 1,4 milijuna kuna, a za obnovu devastiranog Franjevačkog samostana Guča Gora milijun kuna.

Hrvatska Vlada je na prijedlog ureda za odnose s Hrvatima izvan RH odlučila financirati i desetke drugih projekata Hrvata, od Jajca, Kreševa, Širokog Brijega, Orašja, Stoca, Kraljeve Sutjeske, Žepča, Posušja, Livna do brojnih drugih sredina, donosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

“Donošenjem odluke o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini Vlada Republike Hrvatske pružila bi i ovaj put važnu pomoć udrugama i ustanovama Hrvata u Bosni i Hercegovini te kroz njih osnažila i ohrabrila hrvatski narod u njegovu nastojanju za ostanak i razvoj te očuvanje nacionalnog identiteta”, navodi se u odluci Vlade RH.

Podupirući različite programe i projekte iz područja obrazovanja, znanosti, zdravlja, kulture i drugih područja, kojima je cilj stvaranje gospodarskih i socijalnih uvjeta za ostanak Hrvata u Bosni i Hercegovini, Vlada Republike Hrvatske u razdoblju od 2004. do 2015. godine za tu je namjenu izdvojila sredstva u ukupnom iznosu od 243,838.000 kuna. Vlada RH je, za razliku od potpore koju je dodjeljivala prije nekoliko godina, odlučila financirati veće, strateške i razvojne projekta koji stvaraju dugoročnije učinke za opstojnost hrvatskog naroda u BiH.

Manji projekti otpali

Glavni kriteriji pri odabiru programa i projekata usmjereni su na veće strateške projekte koji osiguravaju održivi povratak i opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini tako što se, umjesto dotadašnjeg dodjeljivanja manjih iznosa velikom broju korisnika (što se pokazalo neučinkovitim, jer se nije mogla pratiti realizacija takvih projekata), financira manji broj pažljivo odabranih projekata od strateške važnosti za ostanak i povratak Hrvata u Bosni i Hercegovini. Cilj izdvajanja proračunskog novca je i financiranje programa i projekata koji imaju potencijal za izravno ili neizravno otvaranje radnih mjesta, te financiranje programa i projekata u partnerstvu s lokalnom zajednicom u BiH. Vlada je vodila računa i o ostvarivanju viših interesa i značaja za širu društvenu zajednicu, te ravnomjernu zemljopisnu raspoređenost financiranih projekata./HMS/