Published On: Wed, Nov 20th, 2013

Bolje izbori nego stalna napetost

1579923214528cb0a13fad4684646206_640x449

Potpredsjednik vlade Rasim Ljajić izjavio je da ni izvanredni izbori nisu najgore rješenje, ukoliko postoji stalna atmosfera predizborne kampanje.

On je ocijenio da će vladajuća koalicija što prije morati donijeti konačnu odluku ide li se na izbore ili ne.

Ljajić je u intervjuu Tanjugu rekao da ne misli da su izbori dobro rješenje, niti da će riješiti sve probleme Srbije na političkom i posebno, na ekonomskom planu, ali da ni oni nisu najgore rješenje kada postoji atmosfera napetosti.

Takva atmosfera, naglasio je Ljajić, još je veća prepreka za provođenje reformi koje su Srbiji potrebne i koje se konačno moraju dovesti do kraja.

“Moramo u narednim danima, tjednima da donesemo tu vrstu odluke. Ili idemo na izbore što prije, da se završi cijela ta priča s licitiranjem, ili kažemo nema izbora, hvatamo se u koštac s teškim problemima, ma koliko to košta i ma koliko to bude bolno, ali smo sigurni da Srbiju vodimo pravim putem, ka konačnom cilju. To je odluka – to je dilema koju prije svega dvije vladajuće, vodeće stranke u koaliciji moraju razriješiti”, naglasio je Ljajić.

Upitan s kim će Socijaldemokratska partija Srbije, na čijem je čelu, ići na izbore ukoliko ih bude sljedeće godine, Ljajić je rekao da su u ovom trenutku za stranku primarni izbori u beogradskoj općini Voždovac, jedini koji su u ovom trenutku i raspisani.

“Mi tu mjerimo i našu snagu i naš utjecaj i našu, na kraju krajeva, organizaciju. Od rezultata tih izbora, u velikoj mjeri će ovisiti i buduće naše odluke, kada govorimo o izborima za Beograd, pa i za parlamentarne izbore”, rekao je Ljajić.

On je naglasio da stranka očekuje dobar rezultat na Voždovcu.

“Očekujemo da budemo dio budućeg općinskog parlamenta, iako malo tko to očekuje od drugih političkih stranaka da će se dogoditi. Ja sam ubjeđen da ćemo mi ostvariti dobar izborni rezultat i da ćemo sutra biti dio parlamentarne većine u Skupštini Općine Voždovac”, naglasio je Ljajić i dodao da će se tek po okončanju izbora na Voždovcu moći govoriti o tome da li će SDPS na izbore u Beogradu sama ili u koaliciji ili o tome kakav je plan za eventualne parlamentarne izbore.

Govoreći na temu Kosova i Metohije, odnosno ponovljenih izbora u Kosovskoj Mitrovici, Ljajić je istakao da će Srbija tražiti objašnjenje od OESS-a zbog čega su glasačke kutije s listićima prebacivane u Kosovo Polje, kada objektivnih okolnosti za to nije bilo.

“Neophodno je, u svakom slučaju, da se dobije objašnjenje što se dogodilo od glasovanja, koje je proticalo potpuno neometano, do donošenja odluke – da se kutije s listićima ipak prenose na drugo mjesto”, kazao je Ljajić.

Ljajić je dodao da je time ostavljena sumnja, i da Srbija, iako nitko ne prejudicira što se dogodilo i da li je bilo ovih ili onih makinacija, ima pravo na odgovor na pitanje što je motiviralo OESS.

“U svakom slučaju, važno je da je izborni proces protekao mirno. Važno je da smo imali veliki odziv glasača, važno je također da će Kosovska Mitrovica dobiti gradonačelnika iz reda srpskog naroda. Sad ostaje da preostali izborni proces 1. prosinca protekne u najboljem redu i da se, nakon toga, formira Zajednica srpskih općina”, ukazao je Ljajić.

Upitan da li su dosadašnji tijek izbora na KiM i dogovori postignuti u Bruxellesu dovoljni da Srbija ni najmanje ne sumnja da će do kraja siječnja biti otvoreni pregovori o članstvu u EU, Ljajić je rekao da je jedna etapa završena prvim krugom izbora i da je visoka predstavnica EU Catherine Ashton to visoko ocijenila, a da sada preostaje da se izborni proces završi 1. prosinca i formira ZSO.

“Time otpočinjemo drugu fazu koja je vezana za nastavak pregovora. Dvije su oblasti ovdje ključne, na temelju kojih će EU mjeriti uspjeh pregovaračkog, a samim tim i ovog procesa implementacije briselskog dogovora. To su oblasti pravosuđa i policije”, rekao je Ljajić.

On je dodao da se istodobno nastavljaju i razgovori o telekomunikacijama, na temelju okvirnog sporazuma koji je postignut, a da sada treba da se definira Akcijski plan i dinamika realizacije tog sporazuma, kao i da će u oblasti energetike također biti započeti razgovori vezano za dio tog sporazuma.

Na pitanje je li politička elita najzad spremna da se obračuna s huliganima i raskinuti sve veze s tim krugovima koje su postojale posljednjih desetljeća, Ljajić je rekao da je tu stvar prilično jasna – da Srbija ima solidne zakone u toj oblasti, koji daju dovoljno prostora za reakciju državnih organa i da je samo pitanje ima li političke volje da se udje u taj obračun ili nema.

Prema Ljajićevim riječima, uprave klubova trebaju prestati financirati navijačke skupine, a to rade da ne bi imali problem s njima, da ne bi tražili njihove ostavke ili smjene i pravili probleme na stadionima, a istodobno treba prestati i svaki vid koketiranja s tim navijačkim skupinama od strane vlasti na bilo kojoj razini.

“Ukoliko ovaj problem sada ne riješimo, on će sasvim sigurno eskalirati u mnogo vežim dimenzijama, nego što je sada. Kao što je bilo lakše rješavati ovaj problem prije pet, šest ili deset godina, nego što je to sada. Sada su to armije, kao što vidite, koje su od navijanja napravile dosta unosan biznis”, rekao je Ljajić.

On je istaknuo da se upravo treba obračunati s vođama tih grupacija, koji s jedne strane ucjenjuju uprave klubova, a s druge šalju poruke državi da su jači od nje i da im nitko ništa ne može ili ne smije.

“Stvar je prilično prosta. Mi sad pravimo znanost od toga. Kao da je ovo izvorno, imanentno samo naš problem, kao da drugi nitko nije imao taj problem. Samo je stvar političke volje i odlučnosti da se to riješi”, naglasio je Ljajić.

Ljajić je upozorio da postaje evidentno da vođe navijača nisu zadovoljni ako svoj ​​utjecaj šire samo na tribinama, već ga prenose i na društvo, komentiraju važne društvene teme, sudjeluju, javljaju se oko izbora na Kosovu da daju svoje mišljenje …

“Oni postaju društveni akter. Ako to država dopusti, onda to pokazuje slabost te države. Ja sam siguran da ova vlada ima i hrabrosti i odlučnosti, da se uhvati u koštac s tim problemom”, zaključio je Ljajić.

Izvor: B92 http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=11&dd=20&nav_category=11&nav_id=779752