BOLJE BITI OPREZAN Još uvijek imate nedoumice oko brisanja namirnica?

U teoriji vjerojatno već znate sve o tome kako se pobrinuti za namirnice u jeku epidemije koronavirusa. No jeste li ikada vidjeli nekoga kako to radi u praksi?

CNN je objavio video u kojemu svima koji još imaju nedoumice oko pravilnog zbrinjavanja namirnica pravilno rukovanje demonstrira liječnik, dr. Sanjay Gupta.

– Ljudi trebaju ići u trgovinu, to je jasno svima. No pokušajte ograničiti broj odlazaka, omogućit će vam bolje održavanje društvene distance. I imajte na umu da se nećete razboljeti od hrane kao takve, ovo nije takva bolest. Ipak, znamo da virus može preživjeti na pakiranjima. Iako su šanse male, bolje je biti oprezan – kaže Gupta.

Najprije odvojite dvije plohe u kuhinji. Jednu na koju ćete nasloniti “prljavu” hranu koju ste donijeli iz trgovine i jednu na koju ćete odlagati onu koju ste očistili.  Poslužit će bilo koji dezinficijens koji imate u kući, a možete ga naprskati na vlažnu maramicu ili papirnati ručnik.

“Najopasnija” su plastična i metalna pakiranja poput konzervi. Na kartonu pak, kao što ste vjerojatno dosad iščitali, virus može preživjeti oko 24 sata, pa nije toliko kritično da temeljito isprskate pakiranja, primjerice, tjestenine. Dapače. Prebrišite ih na isti način, istom metodom.

Dr. Gupta pokazao je i kako točno skinuti potencijalno kontaminirane rukavice. Najprije dohvatite, dok su još obe rukavice na rukama, sredinu jedne i potegnete je, a onda goli prst zavučete pod drugu koju skidate preko prve. Odložite ih odmah u kantu za smeće.

– Šanse su male da se zarazite preko namirnica. No u ovakvim vremenima, nije naodmet biti oprezan – zaključuje doktor.