Published On: Sub, stu 16th, 2019

Bolivija: Na prosvjednike protiv prevrata pucano vatrenim oružjem i ubijeno 5 ljudi

Kako u današnjem izdanju prenosi The Guardian, bolivijske sigurnosne snage su se sukobile s pristalicama bivšeg predsjednika u egzilu Evo Moralesa. Nakon što su otvorile vatru na skup podrške Moralesu i njegovom pokretu MAS, ubijeno je najmanje pet ljudi, što stvara dodatan izazov privremenoj vladi za vraćanje stabilnosti u zemlji.

Podsjetimo, privremena vlast je potvrđen od Ustavnog suda samo kako bi se mogli raspisati i održati izbori u zemlji, a jučer je i Moralesov MAS s oporbom, sada de facto vladajućim blokom, postigao dogovor oko tog pitanja.

No, mržnja prema pripadnicima autohtonih naroda među „urbanom elitom“ i sigurnosnim snagama je tolika da su bez „nepotrebne“ procjene sigurnosne prijetnje odlučili da će u suzbijanju prosvjeda koristiti bojevu municiju.

Direktor bolnice Guadalberto Lara rekao je da je većina mrtvih u Sacabi, u središtu zemlje, kao i neki od desetaka drugih koji su ranjeni, zadobili rane od metaka. Svjedoci su rekli kako je policija otvorila vatru na prosvjednike koji su pozivali na povratak Moralesa iz egzila u Meksiku.

“To je vrlo nesretno”, rekao je Guadalberto Lara, nazivajući to najgorim nasiljem kojeg je vidio u svojih 30 godina karijere.

Tisuće demonstranata, uglavnom pripadnika autohtonih plemena i uzgajivača listova koke, jučer ujutro su se mirno okupili u Sacabi. No, borbe su počele kada su neki pokušali prijeći vojni kontrolni punkt u blizini grada Cochabambe, gdje se Moralesove pristaše i neprijatelji sukobljavaju tjednima, prenosi logično.com

Emeterio Colque Sánchez (23), sveučilišni student, rekao je da je vidio tijela nekoliko prosvjednika koji su smrtno pogođeni.

Morales, kojem je odobren azil u Meksiku, objavio je na Twitteru da se dogodio masakr i opisao privremenu vladu Bolivije kao diktaturu.

Ured narodnog pravobranitelja Bolivije rekao je da žali zbog smrti petero ljudi, koji su stradali tijekom zajedničke policijsko-vojne operacije. Pozvao je privremenu vladu da istraži jesu li sigurnosne snage djelovale u skladu s ustavom i međunarodnim protokolima o ljudskim pravima.

U glavnom gradu La Pazu se zbog nereda protiv demonstranata koristio suzavac. Stariji ljudi i djeca koji su se našli usred kaosa su pokušali potražiti utočište u radnjama i trgovinama koje su bile zatvorene, ali nisu mogli ući zbog metalnih roleti koje su postavljene radi zaštite od pljačkaša.

Nasilje je uslijedilo nakon što je privremena „predsjednica“ Bolivije Jeanine Áñez rekla da će se Morales, ako se vrati kući, suočiti s mogućim pravnim optužbama za izbornu prijevaru čak, dok svrgnuti vođa Bolivije i dalje tvrdi da je predsjednik, usprkos ostavci koju je potpisao pod prisilom vojske i nakon protesta oporbe protiv njegova reizbora.

Iako nije na njoj da odlučuje o tome, Jeanine Áñez je jučer rekla da Moralesu neće biti dozvoljeno sudjelovati na predstojećim predsjedničkim izborima.

Morales je pobjegao iz Bolivije nakon prosvjeda koji su koordinirano organizirani širom zemlje zbog navodnih „sumnji u lažiranje izbora na izborima 20. listopada“, na kojima je osvojio četvrti mandat u predsjedničkom uredi s više od 10 postotnih bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranog kandidata oporbe Masu.

Revizija glasanja od strane Organizacije američkih država (OAS), tijelo  kojim upravlja američka uprava, a glavni tajnik mu je Luis Almagro, koji je mjesecima upravljao pokušajima svrgavanja Madura u Venezueli, navodno je „utvrdila široke nepravilnosti“ u izbornom procesu.

Evo Morales je u četvrtak u Meksiku rekao da, iako je podnio ostavku, Kongres to nikada nije prihvatio.
Rekao je da je otišao jer mu je vojska predložila da ode i prijetila nasiljem njemu, njegovoj obitelji i najbližim suradnicima. Jeanine Áñez tvrdi kako to nije istina.

Pristalice prvog autohtonog predsjednika Bolivije održavaju svoje proteste otkako je Morales svrgnut, postavljajući blokade zbog kojih je došlo do nestašice benzina u glavnom gradu. Duge klone automobila su snimljene kod nekih benzinskih postaja u La Pazu, nakon blokada u obližnjem gradu El Alto, glavnom distribucijskom mjestu za gorivo.

Međutim, to ne može biti opravdanje za otvaranje vatre na prosvjednike, prije svega zato što nove „vlasti“ nisu ni pokušale uspostaviti dijalog s pristalicama svrgnutog predsjednika. Jeanine Áñez vjerojatno smatra da to nije ni potrebno, jer je najveći dio posla već odrađen i ostaje formalnost održavanja izbora bez Moralesa i njegovih stranačkih kolega, otprilike po scenariju po kojem je uklonjena „Stranka regija“ Viktora Janukoviča u Ukrajini.

Aktualna v.d. „predsjednica“ Jeanine Áñez je ostala upamćena i po izjavi „kako pripadnicima autohtonih plemena nije mjesto u gradovima“, tako da korištenje vatrenog oružja na relativno mirnim prosvjedima u Sacabi uopće ne čudi.

Peoples Dispatch

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare