Published On: Wed, Nov 26th, 2014

Bogićević ne želi Lagumdžijino mjesto, Komšićevo ‘ujedinjenje’ propalo

”Zahvalan sam svim općinskim organizacijama koje su me predložile i koje se zalažu za istinsku demokratizaciju i politički oporavak Socijaldemokratske partije BiH, ali ja nisam u mogućnosti da prihvatim tu kandidaturu, niti sam to i u jednom trenutku ikome obećavao”, izjavio je za Oslobođenje Bogić Bogićević dugogodišnji ugledni član SDP-a BiH, koji je iz ove stranke otišao zbog neslaganja s politikom aktualnog predsjednika Zlatka Lagumdžije.

Oslobođenje podsjeća kako najveći broj nominacija za predsjednika SDP-a ima aktualni premijer FBiH Nermin Nikšić sa 46, dok se odmah iza njega našao Bogićević s 36 nominacija za ovu poziciju.

Međutim, on nije jedini koji je odbio sudjelovanje u utrci za predsjednika SDP-a. I nekadašnji istaknuti esdepeovac Nijaz Skenderagić nije mogao prihvatiti kandidaturu. U obrazloženju upućenom predsjedniku Kadrovske komisije SDP-a Aliji Behmenu, Skenderagić je naglasio kako i pored velike želje da dadne svoj doprinos u dubokoj i radikalnoj reorganizaciji SDP-a, zbog značajnih poslovnih obaveza u narednom periodu ne može prihvatiti takvu kandidaturu.

”Nadam se da će predstojeći, izvanredni izbori doprinijeti da se SDP očisti od mnogih loših politika i procjena koje su se namnožile u proteklom razdoblju i otvoriti put za spašavanje ideje socijaldemokracije umjesto spašavanja fotelja. SDP-u trebaju oni koji će živjeti za SDP, a ne od SDP-a! Želio bih da se povjerenje ukaže takvim kandidatima, naveo je Skenderagić.

Oslobođenje je ranije pisalo da je kandidaturu za predsjednika SDP-a potvrdilo osam kandidata Nermin Nikšić, Mahmut Alagić, Selim Bešlagić, Besima Borić, Zukan Helez, Svetozar Pudarić, Ferhat Mustafić i Hamdija Lipovača, dok su se ostali kandidati odlučili povući.

Konačan prijedlog liste kandidata za predsjednika stranke ide sad na Glavni odbor, koji onda usvaja konačnu listu, a koja potom ide na izvanredni Kongres SDP-a BiH, zakazan za 6. studenog.

Zanimljivo, u pojedinim medijima objavljene su špekulacije o tome da bi se SDP BiH i Demokratska fronta Željka Komšića, nekadašnjeg istaknutog člana SDP-a, mogle spojiti.

Kao osnova za te tvrdnje uzeta je Komšićeva izjava upravo o Bogićeviću.

”Ako na izvanrednom kongresu SDP-a pobijedi Bogić Bogičević, evo mu sve”, izjavio je Komšić što su novinari vidjeli kao mogućnost ujedinjena. No, budući da je Bogićević to odbio i (nategnuta) priča o ujedinjenju pada u vodu.

bljesak.info