Published On: Sub, stu 2nd, 2019

BOGDAN: Narodi nekadašnje Jugoslavije pate od ideje da su moćni, iako u realnosti malo što ovisi o nama

Jedan od najpoznatijih hrvatskih glumaca Goran Bogdan omiljen je na području cijele bivše Jugoslavije zahvaljujući sposobnosti da glumi različite uloge. U Srbiji je posebno zapažen po ulozi Mustafe Golubića u seriji “Sjenke nad Balkanom”. Kako je kazao za Kurir, posebno mu se dopala nit dobrog u liku kojeg tumači.

– To dobro možemo naći u djelima Andrića i Selimovića i tiče se svih nas koji živimo na ovim prostorima. Plemenitost, mističnost i dubina romantičarske ideologije koju smo tako olako odbacili između ostalog simbolizira Mustafa Golubić. Ideologije su uvijek osobne, ali treba cijeniti luđačku energiju u kojoj iz sela pokraj Stoca netko dospijeva na studije prava u Beograd i nakon toga iz vjere bolji svijet uspijeva naučiti 12 jezika i djeluje na povijest na direktan način – kazao je Bogdan.

  – Znamo što je Mustafa Golubić radio, ali i Bruno Ganz je igrao Hitlera pa smo svi bili zaljubljeni u tu ulogu, a ne u Hitlera samog.

Generalno imamo potrebu da na čudan način interpretiramo povijest kao što je to slučaj u Hrvatskoj s fašizmom i njenim pozicioniranjem kroz NDH.

U cijeloj Europi je u tijeku renesansa desnih ideologija koje se graniče s fašizmom, a mi jugoslavenske antifašističke pokrete danas tretiramo kao žučnu kesu koju treba odbaciti – kazao je Bogdan i dodao da je vjerojatno riječ o želji s osudom koja je sama po sebi nije inteligentan čin.

Dodao je da  narodi na prostoru nekadašnje Jugoslavije pate od ideje da su moćni, iako u realnosti malo što ovisi o nama.  – Danas slavimo sportaše, a nekada smo bili ponosni na Andrića, Teslu…Izgubili smo kompas, pa se u realityjima rugamo malom čovjeku – kazao je Bogdan i dodao da je iskorak u suprotnom pravcu pobjeda “Dnevnika Diane Budisavljević” na festivalu u Puli.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare