“BOBANA BI UPUCAO DA JE DRUGI PUT KRENUO NA MENE”: Prisjetite se kako je Boban udario “milicajca” Refika prije tačno 25 godina!

Zvonimira Bobana je tijekom izgreda na utakmici između Dinama i Crvene Zvezde 13. svibnja 1990. godine od smrti spasila tek prisebnost tadašnjeg Dinamova trenera Josipa Kužea, kazao je bivši policajac Refik Ahmetović komentirajući u četvrtak za sarajevski “Dnevni avaz” zbivanja na stadionu Maksimir koja su prije 25 godina simbolično označila početak krvavog raspada bivše Jugoslavije.

Iako je ranije opetovano isticao kako je odbio uporabiti oružje kada ga je Boban zaskočio i nogama ga udario u tijelo, Ahmetović sada kaže kako bi ipak pucao da je Dinamov nogometaš još jednom to pokušao učiniti.

“Da je drugi put krenuo ka meni, pucao bih i vjerojatno bi ga ubio”, kazao je Ahmetović, a prenosi Hina.

Prije točno 25 godina, 13. svibnja 1990. godine na Maksimiru su se uoči utakmice Dinamo – Crvena zvezda dogodili incidenti koje je i dalje teško zaboraviti. Taj je dan bitno utjecao na karijere nekih nogometaša (Zvonimir Boban), a mnogi vjeruju kako je sudačka zviždaljka na Maksimiru označila – početak raspada bivše države i ratnih sukoba koji su odnijeli mnogo života …

Posljednjih 20-ak godina mnogo se raspravljalo o ovom slučaju, brojni su detalji ostali neusklađeni. Od pitanja koliko je bilo ozlijeđenih (barata se brojkom 193), pa i toga tko je započeo nerede. Naravno, svaka strana već godinama ima svoju vrstu priče, no svi su toga dana znali kako se na Maksimiru sprema nešto posebno. Nešto drugačije …

Navijači Crvene zvezde u Zagreb su stigli predvođeni Željkom Ražnatovićem Arkanom, za kojeg su mnogi vjerovali kako je sa zadatkom stigao na Maksimir. Budući ratni zločinac, okrivljenik za brojna ubojstva na prostoru bivše Jugoslavije, nikada nije visoko kotirao među navijačima Crvene zvezde. A onda je toga dana, najvjerojatnije po nečijem nalogu, bio vođa Delija …

Čak ni oni najoptimističniji nisu vjerovali kako će u Maksimiru toga dana sve proći u najboljem redu, no ovakvom se scenariju nitko nije nadao. U Hrvatskoj je tih dana jačao nacionalizam, samo nekoliko dana prije utakmice (6. i 7. svibnja) održani su i prvi višestranački izbori na kojima je nadmoćno pobijedio HDZ. Srpski je političkom scenom već nadmoćno stolovao Slobodan Milošević. Koji je već ozbiljno preuzeo i brojne državne strukture.
– Počelo je tako što su Delije provalile na južnu tribinu maksimirskog stadiona. Naime, provocirala ih je manja skupina naših navijača tako što ih je gađala kamenjem te verbalno vrijeđala. Tada su apsolutno nadmoćne Delije probile ogradu te započeli tučnjavu s našima, kojih je bilo – tridesetak. Policija je potpuno zakazala, naime, to je trajalo relativno dugo, a oni nisu reagirali. Tada je ostatak stadiona doslovno poludio – kazao je jednom prilikom Thomas Bauer, dugogodišnji predsjednik Udruge navijača Dinama …

Bilo je čudno, ali i jezivo gledati maksimirske scene. Snage reda nisu reagirale, pa su Bad Blue Boysi sa sjeverne tribine krenuli u okršaj s gostujućim navijačima. Više se nije razmišljalo o navijačkim podjelama, već isključivo o nacionalnim podjelama …

Bad Blue Boysi su probili ogradu na sjevernoj tribini, te započeli brutalni sukob s “milicijom”. Snage reda uzvratile su “pendrečenjem”, suzavcima i vodenim topovima, au tim je okršajima u nogu ustrijeljen jedan navijač Dinama.

No, taj je dvoboj “u visine” gurnuo i Zvonimira Bobana, tadašnjeg kapetana Dinama koji je na utakmici fizički nasrnuo na “milicajca” Refika Ahmetovića. Boban je tada pokušao od napada milicajca zaštititi suigrača Vjekoslava Škrinjar, ali i jednog navijača Dinama. Njegov napad na policijskog službenika vidio je čitav svijet, a Boban je tada kažnjen s devet mjeseci neigranja čime je propustio Svjetsko prvenstvo u Italiji.

Zanimljivo, Refik Ahmetović jednom je javno kazao kako su ga kolege tada nagovarale da upotrijebi oružje prema Zvonimiru Bobanu, no on je to odbio napraviti. A legendarni kapetan Dinama, ali i hrvatske nogometne reprezentacije jasno kaže:

– Mogu samo reći da sam reagirao na jednu veliku nepravdu koja je bila toliko očita da jednostavno čovjek s minimalnim dignitetom i nacionalnim ponosom, ali i čovjek koji ima osjećaj za minimalnu pravdu ne može ostati miran. U toj situaciji čovjek jednostavno ne može – ne reagirati. Kasnije sam bio isprovociran. Da, psovao sam, svašta vikao milicajcima i bilo je s moje strane dosta provokacija prije nego što me je milicajac udario. No, onda sam mu ja vratio – objasnio je jednom prilikom spomenuti događaj Zvonimir Boban, prenosi Goal.com.

Utakmica Dinama i Crvene zvezde nikada nije odigrana, ali taj dan zauvijek će ostati u sjećanju svih koji su se tada našli na Maksimiru.