Published On: Sub, ruj 9th, 2017

Bloomberg: Saudijska Arabija odustala od svrgavanja Assada

Saudijska Arabija je zbog ruskih uspjeha u Siriji i želje da spriječi jačanje utjecaja Irana još jedna zemlja koja je odustala od čvrstog stava da predsjednik Bashar Al-Assad mora otići s vlasti, piše Bloomberg.

Izdanje prenosi kako je u kolovozu Saudijska Arabija održala sastanak s različitih frakcijama ”sirijske oporbe”. Bloomberg javlja kako je na tom sastanku Rijad navodno inzistirao da tvrdolinijaši protiv Assada postignu  sporazum s umjerenom opozicijom i da ne inzistiraju odlasku sirijskog predsjednika.

U narednim danima se u Moskvi očekuje posjet kralja Saudijske Arabije, Salmana, a zatim bi Rijad trebao posjetiti ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Pomak u politici Saudijske Arabije bi mogao biti još jedan udarac za sirijsku oporbu, koja već dvije godine gleda kako Assad, uz pomoć ruskog zrakoplovstva i saveznika, vraća kontrolu u zemlji.

”Saudijci su sada svjesni da je Rusija vjerojatno jedina zemlja koja je u stanju riješiti sirijski sukob i više nemaju ništa protiv toga da na vlasti ostane režim Bashara Al-Assada”, rekao je voditelj Odjela za obranu i sigurnosne studije Centra Perzijskog zaljeva Mustafa Alani.

Jedan od motiva približavanja Moskvi je i želja Rijada da se suprotstavi usponu Irana.

Prema Mustafi Alaniju, za Rijad nije problem Bashar Al-Assad, nego pitanje hoće li Iranci ostati u Siriji.

U isto vrijeme, kažu stručnjaci, Sjedinjene Američke Države i Izrael također inzistiraju da Moskva uloži više napora da se oslabi iranski utjecaj u Siriji.

Nedavno su iz Sjedinjenih Američkih Država odbili podržati ”umjerena oporbu”, a odluku su pravdali činjenicom da ”umjerena oporba” više ne postoji.

To se dogodilo nakon što se SAD i međunarodna koalicija koju predvode američke snage tražili od skupina ”umjerene oporbe” da svoje napore usmjeri u borbu protiv terorista ”Islamske države”, a ne protiv sirijske vlade, što su zapovjednici islamističkih skupina uglavnom odbili.