Published On: Sri, ožu. 22nd, 2017

BLOKADA DOMA NARODA PS BIH Marković: Revizija tužbe je samo vrh ledenog brijega HNS: Kriza vlasti na svim razinama

dom-naroda-595x340

Sjednica Doma naroda PSBiH koja je bila zakazana za danas, nije održana. Predsjedavajući ovog doma Bariša Čolak (HDZBiH) izjavio je novinarima da je sjednica odgođena zbog nedostatka kvoruma, odnosno nedolaska delegata SNSD-a Sredoja Novića i Nebojše Radmanovića te DNS-a Dragutina Rodića.

Konzultacije

– Prema tome, nemamo uvjete za održavanje sjednice. Naknadno će biti zakazana nova sjednica, naveo je Čolak.

Na pitanje da li je ovo blokada institucija, odgovorio je da bi se moglo govoriti o blokadi ukoliko delegati iz srpskog naroda i dalje ne bi dolazili na sjednice.

– Ukoliko bismo u relativno kraćem roku mogli održati sjednicu Doma naroda, naravno da onda to ne bi bila blokada. Međutim, ukoliko izaslanici iz srpskog naroda i dalje ne bi dolazili, onda naravno da bi institucije bile blokirane, poručio je Čolak.

Naveo je da će u narednom periodu biti održano više konzultacija, ne samo na razini Doma naroda.
– Mislim da je ovo ozbiljna stvar i da će se konzultacije napraviti na svim razinama, ne samo na razini naših klubova, kazao je Čolak.

Član Kolegija Doma naroda PSBiH Safet Softić (SDA) izjavio je da je zabrinjavajuća činjenica da tri delegata iz srpskog naroda nisu došla na sjednicu. Prema njegovim riječima, način na koji su oni jučer izostali sa sjednice je u najmanju ruku zbunjujući, jer nisu pisanim putem najavili svoje odsustvo niti su tražili, kao delegati u Domu naroda, bilo kakvo odgađanje sjednice.

– Mi, praktično, na ovaj način na koji su oni to danas učinili, ne znamo ni razloge zbog čega nisu došli. Na Kolegiju Doma koji smo jutros održali, nakon što nas je sekretar Doma izvijestio da ima službenu zabilješku i kontakte s ova tri delegata o njihovom nedolasku, konstatirali smo da bi bilo bespredmetno da držimo predstavu ovdje, u ovoj sali i Kolegij je ocijenio da danas nećemo održati sjednicu, kazao je Softić.

Dodao je da će u toku narednih dana sasvim sigurno imati i politička izjašnjenja u vezi s tim što se jučer dogodilo.

Softić ističe da ga od Nebojše Radmanovića, Sredoja Novića i Dragutina Rodića, koje cijeni kao kolege u Domu naroda, iznenađuje u najmanju ruku način na koji su jučer doveli sve kolege u Domu naroda pred svršen čin, tj. da su to uradili bez ikakvog obrazloženja i pisanog izjašnjenja. Softić je dodao i da nemaju poslovničku mogućnost da sankcioniraju ljude za nedolazak na jednu sjednicu.

– Ali, u svakom slučaju, na narednoj sjednici, na narednom Kolegiju, razgovarat ćemo o toj temi i vidjet ćemo šta su prije svega razlozi za ovo. Da li su oni političke prirode ili ima nešto drugo što se dogodilo danas u vezi s njihovim nedolaskom, naveo je Softić.

Istaknuo je da nijedan od trojice delegata u Domu naroda nije našao za shodno da nazove predsjedavajućeg ovog doma i usmeno ga izvijesti o tome da neće biti na sjednici, što jasno govori o tome da postoje neki dublji politički razlozi.

– Nažalost, danas smo dovedeni u situaciju da špekuliramo o razlozima zbog kojih nisu došli i vjerujem da to ima veze sa unutrašnjom borbom između dva bloka u RS-u, Saveza za promjene i SNSD-a. Stvari će biti puno jasnije za nekoliko dana na sjednici Predstavničkog doma, kazao je Softić, dodajući da Klub Bošnjaka u narednom periodu neće prihvatiti bilo kakvu vrstu ultimatuma i da se bilo kako ucjenjuje održavanje sjednica.

Ističe da, ukoliko bi to bilo tako, onda bi to bilo antidejtonsko djelovanje. Upitan što će biti ukoliko potraje ova situacija, Softić je odgovorio da je to pitanje za političke lidere koji vode stranke koje čine parlamentarnu većinu u zemlji.

– Mi kao Dom naroda i kao Kolegij ćemo se potruditi da vrlo brzo, čim prije, nakon što saznamo prave razloge za sve ovo, zakažemo novu sjednicu Doma naroda, kazao je Softić.
Marković: SNSD traži diskusiju

Poslanica SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH Milica Marković izjavila je jučer za Oslobođenje da je konkretan povod za “ovakvo ponašanje delegata i nas u Predstavničkom domu zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije”.

– Zaključak Narodne skupštine RS-a je da predstavnici RS-a ne učestvuju u radu dok se ne riješi to pitanje. Vjerujem da su se delegati SNSD-a uklopili u te zaključke, pa se stoga tako i ponašaju. Ovakvo naše ponašanje ostaje na snazi sve dok se ne promijene zaključci NSRS-a. Revizija je samo vrh ledenog brijega u sveukupnoj problematici, kazala je Marković, dodavši da ima i drugih krupnih problema za koje SNSD traži da se otvori diskusija, kao što su zakon o Ustavnom sudu i odlazak stranih sudija, te politizacija Suda i Tužilaštva BiH od nekih stranaka iz FBiH.

– Prije svega, SDA i Bakir Izetbegović moraju dobro da se zamisle nad ukupnom situacijom u BiH, poručila je Marković.

Dodala je da su, prema posljednjim informacijama kojima raspolaže, pravni eksperti SNSD-a i HDZ-a radili na pripremi verzije zakona o Ustavnom sudu te se nada da će on vrlo brzo ići u parlamentarnu proceduru.

Potpredsjednik SDS-a Borislav Bojić smatra da je Međunarodni sud u Haagu stavio tačku na pitanje revizije presude, jer je “brzo i efikasno reagovao i vratio nas u ustavne okvire”.

– Zanimljivo je kazati da imamo odluku NSRS-a u vezi sa provođenjem referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, a ta vrsta odluke niti je objavljena u Službenom glasniku niti je ima u javnosti. Ovo je dio priče koju razumije samo SNSD sa namjerom da se dodatno zakomplikuju odnosi u BiH. Kako će sada reagovati ovlaštene institucije, s obzirom na to da pitanje blokade od mjesec izaziva dodatne probleme, trebaju obrazložiti oni koji su je napravili, poručio je Bojić.

Inicijative HNS-a

– Nadležnosti Ustavnog suda su određene Ustavom BiH i među te nadležnosti ne spada davanje komentara i mišljenja o dnevnopolitičkim događajima, kazao nam je jučer Zvonko Mijan, registrar Ustavnog suda BiH.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović jučer je konstatirao da je ozbiljna kriza vlasti na svim nivoima odavno evidentna.

– A danas je u pojedinim situacijama teško spoznati tko je pozicija, a tko opozicija, što se žurno mora definirati, rekao je nakon jučerašnje sjednice HNS-a u Mostaru Čović, te podsjetio da danas na određenim funkcijama u izvršnoj vlasti imamo osobe koje dolaze iz stranaka koje se u medijima predstavljaju kao opozicione.

– To je već objektivan problem, jer izbore prije prvog vikenda u desetom mjesecu naredne godine nećemo imati. Dotad moramo raditi i funkcionirati, te pokušati ispuniti sve planove ili agende na europskom putu, odnosno rješavati životna pitanja građana, rekao je, te najavio da će stranke okupljene u HNS-u uskoro pokrenuti nekoliko inicijativa u parlamentima kako bi određeni problemi “koji su se dosad svjesno zaobilazili”, došli na dnevni red.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer