Published On: Tue, Aug 6th, 2013

BLISKA IM KULTURA SJEDENJA? Vehabije ‘kampiraju’ na sjeveru Crne Gore

Vehabije ponovo ‘kampiraju’ na sjeveru Crne Gore. Prošlog tjedna održali su prvi put samit na Hajli, planini kod Rožaja u pograničnom dijelu Kosova. Boravili su u malim šatorima u ‘kampu’, na čijem ulazu su se vijorile zastave Turske i Saudijske Arabije, u kojima je vehabizam priznat kao službeno učenje, prenosi B92

 

Vehabijski pokret u Crnoj Gori, zaživio je u Plavu, a potom je ‘centrala’ preseljena u Rožaje, gdje djeluje oko 200 vehabija, pišu srpske Novosti. Jačanje ovog pokreta bilo je povod za to da tajnik Instituta za sigurnosne studije pri Fakultetu sigurnosti u Beogradu, dr. Darko Trifunović, nedavno procijeni da ‘ne treba isključiti mogućnost da i Crna Gora može biti na udaru vehabijskog pokreta, jer je njezin teritorij uvijek bio na meti islamskih fundamentalista’.

‘Crna Gora je u takozvanoj inkubacijskoj fazi. Vehabije s juga i sjevera ne pripadaju istoj etničkoj grupaciji i imaju različite ciljeve, ali iste metode. Cilj je odvajanje i zaposjedanje teritorija, a metoda je ista ona koju primjenjuje i Al kaida u različitim formama’, smatra Trifunović.

On je, bez ustručavanja, utvrdio da se vehabijski pokret financira i od novca zarađenog od šverca narkotika.

Veza kriminala i vehabijskih grupa, koje, između ostalog, služe kao dimna bomba, odnosno za odvlačenje pažnje javnosti s poslova organiziranog kriminala na drugu stranu, logična je, kaže izvor za Novosti.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje.