Published On: Uto, kol 7th, 2018

BLICK: Spajaju li se Kosovo i Albanija?

Ideja Velike Albanije ponovo je prisutna, ocjenjuje švicarski dnevnik “Blick” dodajući da protivnici te ideje sa strepnjom prate postupno približavanje Albanije i Kosova.

Neprimjetno od međunarodne zajednice, Albanija i Kosovo, koje je naseljeno gotovo samo još Albancima, približavaju se velikim koracima, dodaje list.

Prijedlog o zajedničkom predsjedniku, lansiran prije nekog vremena, nestao je, prema Blicku, nakon međunarodne kritike, brzo u ladicama uredskih stolova.

“Međutim stvaranje zajedničke carine već je sprovedeno. Ukidanje granica između Albanije i Kosova od sljedeće iduće godine izazvalo je strah među drugim narodima na Balkanu, jer stoljećima “spavajući projekat “prirodne Albanije” predviđa aneksiju teritorija susjednih država u kojima žive Albanci”, objašnjava list.

Dodatan vjetar u jedra tog projekta, dodaje list, dao je proteklih dana Hashim Thaci koji je zatražio korekciju granica, to jest ujedinjenje Kosova i Preševske doline.

“Blick” prenosi da na teritoriji oko Preševa, Bujanovca i Medveđe na jugu Srbije živi, prema procjenama, do 100.000 Albanaca, koji se ne osjećaju privrženi Beogradu.

Švicarski dnevnik upitao se koje bi teritorije obuhvatila Velika Albanija, podsjećajući da to odbijaju EU i SAD.

“Srž bi bila današnja Albanija i Kosovo, a pored toga u Makedoniji živi oko pola milijuna Albanaca, uz jug Srbije i par desetina tisuća u Crnoj Gori. Također i na regije u Grčkoj velikoalbanski teoretičari kao što su Kočo Danaj imaju pik, iako Grčka nije priznala niti jednog Albanca kao pripadnika manjine. Sve ukupno radilo bi se o šest milijuna ljudi”, tvrdi “Blick”.

Nemački ekspert za Albaniju Andreas Vildermut rekao je, kako prenosi “Blick”, da Albanija i Kosovo žele stvoriti što je više moguće jedinstva, što je, prema njemu, legitimni cilj, jer se ne mogu njima odbijati pravila koja su u EU standardi./HMS/

0 0 glasovi
Article Rating
14.7K Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x