Published On: Pon, sij 12th, 2015

Blažević: Pobjeda Grabar Kitarović dobra stvar i za Hrvatsku i za BIH

Član Stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) sa sjedištem u Mostaru Josip Blažević smatra kako će pobjeda Kolinde Grabar Kitarović na hrvatskim predsjedničkim izborima biti pozitivna stvar i za Hrvatsku, i za Bosnu i Hercegovinu, a samim time i za bosanskohercegovačke Hrvate.

“Ako je suditi po prvom govoru predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, ali i prema njezinim nastupima u izbornoj kampanji, može se tvrditi da je riječ o modernoj političarki s novom političkom paradigmom. Ta se paradigma ponajprije ogleda u ostavljanju prošlosti po strani i apsolutnom okretanju prema budućnosti” – smatra Blažević.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, Blažević smatra da će Kolinda Grabar Kitarović nastaviti politiku pružanja aktivne podrške BiH u euroatlantskim integracijama te jednakopravnosti i konstitutivnosti Hrvata, a koju je unaprijedio njezin prethodnik.

“Nju na takav stav obvezuje i ogromna podrška koju je dobila od glasača iz BiH, premda ta podrška nije bila presudna u njezinoj pobjedi. Osim toga, ovako značajno i strateško pitanje treba nadilaziti stranačku pripadnost i osobne preferencije, a nastavak spomenute politike ona je i najavila u svome prvom govoru poslije izbora” – istaknuo je Blažević.

Blažević dodaje kako se ne smiju zaboraviti zasluge dosadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, koji je, po njegovim riječima, učinio mnogo za Bosnu i Hercegovinu i bh. Hrvate te bio njihov istinski prijatelj.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare