Published On: Uto, kol 3rd, 2021

Bjeloruski aktivist pronađen obješen u parku

Bjeloruski aktivist Vitalij Šišov pronađen je mrtav u parku blizu svog doma u Kijevu rano jutros, dan nakon što je prijavljen njegov nestanak, objavila je ukrajinska policija.

Šišov je bio čelnik kijevske organizacije koja pomaže Bjelorusima izbjeglima iz zemlje zbog progona. Njegov je nestanak jučer prijavila partnerica, nakon što se poslije trčanja nije vratio kući. Policija je rekla da je pokrenula kazneni postupak zbog sumnje na ubojstvo, ali da će istražiti sve mogućnosti, uključujući ubojstvo prikriveno kao samoubojstvo.

“Bjeloruski građanin Vitalij Šišov, koji je nestao jučer u Kijevu, pronađen je danas obješen u jednom od kijevskih parkova, nedaleko od mjesta stanovanja”, navodi se u policijskom priopćenju.

Ukrajina, Poljska i Litva postale su utočište za Bjeloruse od represije predsjednika Aleksandra Lukašenka, koja se intenzivirala nakon spornih izbora prošle godine. Šišov je bio čelnik organizacije Bjeloruska kuća u Ukrajini, koja pomaže Bjelorusima da pronađu smještaj, poslove i pravni savjet, navodi se na stranicama udruge.

Organizacija je jučer objavila da ne može kontaktirati Šišova. Kazali su da je Šišov napustio svoj stan u 9 ujutro, a trebao se vratiti sat vremena kasnije. Bjeloruske vlasti okarakterizirale su prosvjednike protiv vlade kao kriminalce ili nasilne revolucionare koje podržava Zapad, a postupke represivnog aparata kao primjerene i potrebne, piše Hina.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x