Published On: Čet, kol 13th, 2015

BIZARNOSTI O HITCHOCKU: Rođen na današnji dan

Poznati britanski filmski redatelj i pisac za života je bio poznat po svom crnom humoru, ironiji i cinizmu te iznimno šokantnim, napetim i atraktivnim fabulama koje su bile glavne okosnice njegovih filmskih i književnih priča.
Rođen na današnji dan, 13. kolovoza 1899. godineAlfred Hitchcock još uvijek budi interes publike koja se rado sjeća njegove osebujne prirode.

1. Nikada nije osvojio Oscara za najboljeg redatelja

Iako je bio pet puta nominiran, nikada nije osvojio nagradu Oscar, ali je priznanje za svoj rad dobio nagradom za životno djelo. Tada je održan i jedan od najkraćih govora, a sastojao se samo od pet riječi:Thank you…very much indeed (Hvala vam, uistinu).

2. Pronađi Hitchcocka! Cameo uloge

Slavni redatelj pojavljivao se poput duha u svojim filmovima, u tzv. cameo ulogama i to čak 41 put. U pozadini kao prolaznik, na fotografiji, kao suputnik u autobusu i na brojne druge načine.

3. Bojao se vlastitih filmova

– Bojim se svojih filmova! Ne razumijem kako ih publika može gledati – izjavio jeHitchcock jednom prilikom.

Foto: CC

4. Bojao se i jaja

– Bojim se jaja – izjavio je u jednom intervjuu – ta bijela okrugla tvar bez ikakve rupe… Jeste li ikad vidjeli išta ružnije od razbijanja ljuske jaja i proljevanja njegove žute tekućine? Krv je vesela, crvena, ali žumance iz jajeta je žuto, gadljivo. Nikad ga nisam probao.

5. Nije imao pupak

Iako je, naravno, rođen s pupkom, slavni filmski redatelj ga je navodno izgubio zbog brojnih operacija i navlačenja kože koje je imao za života.

6. Glumci su stoka

Hitchcock je navodno jednom prilikom izjavio da su glumci stoka pa je na upit novinara je li to istina, odgovorio sljedeće:
– Nikada nisam rekao da su glumci stoka! Reako sam da bi se prema njima trebali odnositi kao prema stoki.

Foto: CC

7. Trauma iz djetinjstva

Još za života kružila je priča o trenutku iz djetinjstva koji je slavnog redatelja zauvijek obilježio. Naime, u dobio od 5 godina, otac ga je odveo u policiju i zamolio policajca da ga nakratko zatvore jer je bio zločest. To je na njega ostavilo trajne posljedice.

8. Perfekcionist bez granica

Prilikom snimanja Psiha, Hitchcock je navodno glavnu glumicu danima “držao” u kadi – mokru, golu i umornu sve dok konačno nije postigla izraz lica koji je želio.

9. Sadističke šale

Poznati redatelj navodno je imao fetiš na fobije svojih glumaca, koje bi prvo detektirao, a potom ih maltretirao pod izlikom da se radi o nevinoj šali. Njemu je to bilo izuzetno zabavno, a glumcima i suradnicima traumatično iskustvo.

10. Problemi s težinom

Većinu svog života Alfred Hitchcock bio je pretio pa je tako jedno vrijeme imao čak 165 kg (a bio je visok svega 172 cm).

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare