Published On: Pet, pro 28th, 2018

BIZARNO: Ustavni sud BiH raspravljat će je li ustavna odluka koju SIP uopće nema ovlasti donijeti…

Ustavni sud Bosne i Hercegovine primio je zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, a koju je donijelo Središnje izborno povjerenstvo(SIP) BiH.

Bit će jako zanimljivo vidjeti što će odgovoriti Ustavni sud BIH. Ako bude uopće raspravljao o odluci, neovisno o tome podržao je ili iskritizirao, praktički će poručiti da je SIP zakonodavna vlast u državi BIH.

BIH će tako postati prvi protektorat u povijesti protektorata u kojem je Središnje izborno povjerenstvo iznad Parlamenta država, iznad volje građana i iznad naroda.

Ova informacija potvrđena je za portal Klix u Ustavnom sudu BiH iz kojeg su kazali da je zahtjev za ocjenu ustavnosti Upute o izmjenama i dopunama Upute o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine zaprimljen 27. prosinca 2018. godine.

“Zahtjev je podnijelo 27 zastupnika u Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine”, kazali su nam u Ustavnom sudu BiH.

Podsjećamo, zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine potpisali su apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog Upute Središnjeg izbornog povjerenstva o popuni Doma naroda FBiH.

SIP BiH 18. prosinca je usvojilo Uputu o popuni Doma naroda FBiH da se tom prilikom koristi popis iz 2013. godine i princip 1/1/1 koji podrazumijeva da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona, ako budu izabrani.

Predstavnici stranaka, među kojima je i SDA, ranije su istaknuli da se takvom uputom Bosna i Hercegovina dijeli na tri etničke državice te da je Ustav Federacije BiH jasno precizirao da se prilikom raspodjele mandata mora primjenjivati popis iz 1991. godine.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare