Published On: Thu, Apr 25th, 2019

BIZARNO Ovi ljudi radili su kao liječnik i medicinska sestra. Kako je to uopće moguće?

BIZARAN slučaj obrovačkog liječnika Gorana Jusupa i njegove navodne medicinske sestre Veronike Pecolaj koji posljednjih dana ne silazi s naslovnica, sa svakom novom informacijom i novim razgovorom s njim i s upućenima poprima sve jasnije konture koje su čak bizarnije i tragičnije nego što se to činilo na prvi pogled.

Slučaj je privukao pozornost medija jer su se brojni pacijenti žalili na neprofesionalan privatne ordinacije kao i na ponašanje Jusupa i Pecolaj. Optužili su ih da su uvredljivi, da im ispisuju uputnice i recepte na nepropisan način tako da često ne vrijede, da im ne propisuju terapije kako bi trebali i sl. Ordinacija je zbog toga izgubila oko tisuću pacijenata u pola godine. Ostalo ih je oko 400, vjerojatno onih najzdravijih, dok su ostali prebjegli u jedinu drugu ordinaciju obiteljske medicine u Obrovcu ili u obližnja mjesta.

Posebnu pozornost privukla je činjenica da se već iz priloga emisije Provjereno Nove TV moglo shvatiti da Veronika Pecolaj nije kvalificirana za posao koji obavlja, odnosno da uopće nije medicinska sestra iako su oboje tvrdili suprotno. Kasnije je to novinarima potvrdila Hrvatska komora medicinskih sestara koja je provjerom registra utvrdila da u njemu nema osobe pod njezinim imenom, a potom je to priznao i sam Jusup.

Kada više nije mogao skrivati istinu, rekao je da je u vezi s Pecolaj te da mu ona samo sprema ordinaciju. Štoviše, izjavio je da je Pecolaj malo munjena i da ju je on izvukao iz psihijatrijske bolnice na Ugljanu.

„Tamo ju je stavila njena majka. To je šiptarska politika, ona je isto šiptarka“, mrtav hladan je ustvrdio u razgovoru za Index, dodavši da je sve poslove za koje je potrebna medicinska stručnost obavljao on.

Ordinacija ne može bez medicinske sestre

Kako bismo doznali postoji li ikakva mogućnost da je aranžman obrovačkog liječnika u skladu sa zakonom obratili smo se HZZO-u i predsjednici Komore medicinskih sestara Slavi Šepec.

Pitali smo ih postoji li neka opcija u kojoj je Pecolaj mogla čistiti i obavljati administrativne poslove u ordinaciji, dok je on obavljao sve ono za što je potrebna medicinska struka, poput pregleda, previjanja, cijepljenja, pisanja recepata i sl.

Iz oba izvora odgovorili su nam da ne postoji nikakva mogućnost da ordinacija funkcionira bez medicinske sestre. Po zakonu za to je potreban tim koji se sastoji od jednog liječnika i jedne medicinske sestre.

Šepec nam je rekla da je zakonima jasno definirano kako mora izgledati tim i koje kvalifikacije mora imati medicinska sestra.

„Ne postoji niti teoretska mogućnost da ordinacija funkcionira bez medicinske sestre. Nitko, niti liječnik, niti biokemičar, niti rendgenolog, nitko ne može obavljati posao medicinske sestre“, bila je odrješita predsjednica Komore.

„Sestrinstvo je regulirana profesija. U EU su točno zadani predmeti i kolegiji koji trebaju biti zastupljeni u obrazovanju medicinskih sestara. To obrazovanje samo u stručnom dijelu traje najmanje 4600 sati“, pojasnila je Šepec.

Ističe da se medicinske sestre, odnosno tehničari, nakon stjecanja diplome moraju upisati u registar medicinskih sestara u Komori i dobiti odobrenje za samostalan rad koje se mora obnavljati svakih šest godina.

„Osim toga, sestre moraju redovito pohađati trajnu edukaciju koja je također određena pravilnicima komore. Da bi dobile produženje licence, moraju imati i određeni broj bodova po toj edukaciji i moraju plaćati članarinu“, dodaje Šepec.

Kaže da je u Hrvatskoj, zbog manjka medicinskih sestara, bilo zahtjeva da se omogući prekvalifikacija, no smatra da to nije moguće jer su razlike između uobičajenog općeg školovanja i školovanja za medicinske sestre prevelike u praktičnom dijelu.