Published On: Čet, svi 27th, 2021
#3rd | By Desk

BIZARNO: Ovaj kanton vrvi poskocima i konjima ali seruma protiv ugriza nemaju…

Zbog nestašice seruma protiv zmijskog ugriza iz Zavoda za javno zdravstvo Livanjskog kantona upozoravaju i apeliraju na pojačan oprez prilikom boravka u prirodi.

Kako je za Fenu kazala direktorica Zavoda dr. Diana Mamić, serum je na vrijeme naručen, osiguran je i novac potreban za nabavku, ali je problem što seruma jednostavno nema na tržištu.

Zavod za javno zdravstvo trenutno raspolaže s nekoliko doza kojima sa 31.svibnja ističe rok trajanja. Mi smo u svakodnevnom kontaktu s dobavljačem, očekujemo neka rješenja, ali zbog trenutne situacije morali smo pozvati stanovništvo na dodatan oprez prilikom izlaska u prirodu – kazala je Mamić.

U Domu zdravlja Tomislavgrad Feni su kazali da posjeduju samo jednu dozu seruma protiv zmijskog ugriza te da trenutno privatnim kanalima pokušavaju u van zemlje nabaviti nekoliko doza.

Iz te zdravstvene ustanove dali su nekoliko savjeta što treba učiniti u slučaju da vas ugrize zmija.

Mjesto ugriza nikako se ne smije zarezivati ili podvezivati niti se preporuča isisavanje otrova. Potrebno je leći i umiriti se, uzeti lijek protiv bolova te pozivati hitnu pomoć koja će pružiti stručnu pomoć.

U proljetno vrijeme nisu samo ljudi ugroženi, već i domaće i druge životinje.

U Veterinarskoj stanici Tomislavgrad ovoga proljeća već su imali nekoliko intervencija na govedima i psima.

U Veterinarskoj stanici nemamo serume protiv ugriza zmije. Vlasnik povrijeđene životinje u ljekarni kupuje dozer sa serumom, ako ga ima, a koji je jako skup, a veterinar ga ubrizga ili se životinja tretira konzervativnim metodama liječenja zbog svog prirodno izraženog imuniteta – pojasnio je proceduru liječenja direktor Veterinarske stanice u Tomislavgradu Jozo Jurčević.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>