Published On: Ned, ruj 16th, 2018

Bizaran slučaj: Donirani kancerogeni organi ubili troje ljudi

 

Transplantacije organa izvode se u svrhu spašavanja života, no ponekad, nažalost, završe i fatalno. No, u priči iz Njemačke dogodio se iznimno rijedak i bizaran medicinski slučaj gdje je donorica primatelje svojih organa “zarazila” karcinomom, od kojega je preminulo čak troje ljudi. Rijedak fenomen objavljen je u znanstvenom časopisu “American Journal of Transplantation”.

Dakle, njih troje je, s još dvije osobe, prije 11 godina dobilo organe od istog donora. Radilo se 53-godišnjoj ženi koja je odlučila da u trenutku svoje smrti (od moždanog udara) donira svoje organe kako bi spasila živote njoj nepoznatim ljudima. Humano, da ne može biti humanije.

No, ta žena nije znala da boluje od karcinoma, a to očito nisu znali ni liječnici koji su transplantirali njezine organe. Tako su donirani bubrezi, pluća, jetra i srce.

U razdoblju od sljedećih šest godina četvero od petero osoba kojima su transplantirani organi 53-godišnjakinje preminulo je. Jedna, ona kojoj je transplantirano srce, umrla je od sepse, dok ih je četvero oboljelo od karcinoma dojke, koji se proširio na njihove ostale organe.

Samo jedna od te četiri osobe “zaražene” karcinomom je preživjela.

Stanice karcinoma nisu uočili liječnici koji su transplantirali organe, a stručnjaci kažu da je mogućnost da se dobije karcinom od transplantacije organa minorne, odnosno da se računaju u odnosu jedan prema deset tisuća. Kako kažu u “American Journal of Transplantation”, ovo je prvi slučaj u povijesti da je jedan pacijent koji je donirao organe prenio karcinom pacijentima koji su organe dobili. Ovu nevjerojatnu tragediju otkrili su stručnjaci sa Sveučilišta Tübingen u Njemačkoj i VU Sveučilišta u Amsterdamu.

Prva osoba kojoj je dijagnosticiran karcinom nakon presađivanja organa je 42-godišnja žena kojoj su transplantirana pluća. Njoj je rak otkriven godinu i pol nakon transplantacije organa i kasnije se proširio na kosti i jetru. Preminula je u kolovozu 2009. godine. Kad je objavljena vijest da je ova žena umrla, 62-godišnja žena i 32-godišnji muškarac koji su dobili po jedan bubreg upozoreni su da bi mogli dobiti karcinom.

Prvi test na rak pokazao je da rak nemaju, ali su ga nedugo potom dobili. Muškarac je prošao kemoterapiju i preživio je, no 62-godišnjakinja koja je dobila karcinom na bubrezima, kostima, slezeni i jetri preminula je, piše Slobodna Dalmacija.

Četvrta osoba, kojoj je donirana jetra, također je dobila karcinom i odbila je kemoterapiju te je naposljetku umrla.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare