Published On: Čet, stu 7th, 2019

Bivši zaposlenici Twittera optuženi da su špijunirali za Saudijsku Arabiju

Dvojica bivših zaposlenika Twittera i treća osoba iz Saudijske Arabije suočeni su u Sjedinjenim Državama s optužbama da su špijunirali korisničke račune, te osobne podatke neautorizirano prosljeđivali saudijskoj kraljevskoj obitelji u zamjenu za novac i druge nagrade.

Ali Alzabarah i Ahmad Abouammo, nekadašnji zaposlenici Twittera, te Ahmed Almutairi, koji je u to vrijeme radio za kraljevsku obitelj Saudijske Arabije, optuženi su da su neautorizirano pristupali osobnim korisničkim podacima, kao što su privatni telefonski brojevi i adrese.

Osim što je ponovo skrenuo pozornost javnosti na pitanje kako kompanije Solicijske doline štite osobne podatke koje prikupljaju od svojih korisnika, uključujući i od zaposlenika koji nemaju nikakva opravdanog razloga pristupati takvim informacijama, slučaj je bacio neuobičajeno svjetlo na Saudijsku Arabiju.

 

 

Prema pritužbi koja je protiv njega podnijeta, Abouammo je početkom 2015. opetovano pristupao Twitteru istaknutog kritičara saudijske kraljevske obitelji, te je čak bio u prilici doći do podataka o adresi njegove elektroničke pošte i broja telefona. Na isti je način prikupljao podatke još jednog kritičara Saudijske Arabije, te je također prikupio osobne identifikacijske podatke.

Twitter je Alzabarahove neautorizirane pristupe otkrio još koncem 2015., te ga udaljio s posla, ali ne prije nego je uspio prikupiti podatke više od šest tisuća korisnika, među kojima su i 33 osobe za koje su saudijske vlasti od Twittera formalno zatražile takve informacije.

Dvojica bivših zaposlenika Twittera u zamjenu za svoje usluge dobivali su gotovinu i druge nagrade.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare