Published On: Čet, kol 30th, 2018

Bivši srpski ratni dužnosnik osuđen na 11 godina zatvora: Kriv je i za zlostavljanje trudnice

Bivši predsjednik Kriznog stožera srpskih vlasti u Vogošći kod Sarajeva Jovan Tintor osuđen je u četvrtak na 11 godina zatvora za ratne zločine počinjene nad Hrvatima i Bošnjacima na području te općine u sklopu udruženog zločinačkog pothvata počinjenog sredinom 1992. godine.

Predsjednica sudskog vijeća Minka Kreho istaknula je da je analizom materijalnih dokaza zaključeno kako je ratni predsjednik Kriznog stožera u Vogošći sudjelovanjem u udruženom zločinačkom pothvatu nastojao provesti etničko čišćenje civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti s područja ove općine.

Sudjelovao je u uspostavi logora ‘Bunker’ te je imao nadzor nad tim zatočeničkim centrom.

“Vijeće zaključuje da je optuženi Tintor znao i bio upoznat s premlaćivanjem zatvorenika i da je bio u poziciji to spriječiti. Vijeće zaključuje da je optuženi odgovoran za zatvaranje civila i njihove nehumane uvjete”, pojasnila je sutkinja Kreho.

Nepravomoćno osuđeni ratni srpski dužnosnik proglašen je krivim i za iznimno brutalno zlostavljanje jedne trudnice, dok je oslobođen krivnje za stradanje 13 civila koji su iz logora Bunker odvedeni u nepoznatom pravcu i ubijeni, kao i za odvođenje na prisilne radove zatvorenika i ubojstvo šest civila jer se za te točke nije mogla naći Tintorova odgovornost.

Jovan Tintor uhićen je početkom 2016. na graničnom prijelazu sa Srbijom po tjeralici koja je za njim raspisana 1999. godine.

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare