Published On: Sun, Mar 31st, 2019

Bivši savjetnik Nermina Nikšića uhićen u akciji Farmer

Osam osoba je uhićeno u akciji kodnog naziva “Farma”, koju su po nalogu Tužiteljstva KS proveli pripadnici FUP-a na području pet kantona, zbog malverzacija sa traktorima koje je Kina donirala građanima pogođenim poplavama.

U sklopu akcije do sada je uhićeno osam osoba inicijala I.M. (1965.), A.T. (1967.), M.N. (1961.), H.S. (1962.), E.S. (1959.), R.O. (1969.), V.J. (1971.), R.DŽ. (1964.), dok se jedna osoba nalazi izvan Bosne i Hercegovine.

Uhićeni su mahom uposlenici i savjetnici u Vladi FBiH iz vremena kada je premijer Federalne vlade bio Nermin Nikšić.

Portal Faktor piše da se među uhićenim nalazi i Ivica Mladina,  Nikšićev savjetnik u prethodnoj Vladi FBiH, no ta vijest nije službeno potvrđena.

Pouzdano se zna da su uhićeni bili članovi Komisije pri Vladi FBiH za dodjelu poljoprivredne mehanizacije donirane od NR Kine građanima Bosne i Hercegovine u vrijednosti višoj od milijun maraka.

Radi se o traktorima koje je Kina još 2012. godine poklonila Bosni i Hercegovini i koji su trebali biti raspoređeni izbjeglicama, ali je Vijeće ministara BiH nakon katastrofalnih poplava odlučilo da kinesku mehanizaciju i opremu donira poplavljenima.

Vlada Federacije BiH trebala je rasporediti 96 traktora, 37 motokultivatora, 52 motorne pile, 26 setova za mužu, 22 laktofrizera i 11 analizatora za mlijeko.

altDonirani kineski traktori prodavani krajnjim korisnicima

Kako je ranije priopćeno iz FUP-a, uhićeni se sumnjiče da su u periodu od 2014. do polovine 2015. godine, u svojstvu članova Komisije izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju spomenute poljoprivredne opreme i mehanizacije na način da su je za gotov novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cjenama, a sve u cilju sticanja protupravne imovinske koristi.

Na teret im se stavlja udruživanje radi činjenja krivičnog djela, a u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja i prevara.

Svi uhićeni će, nakon krim-obrade u FUP-u, biti predati Tužilaštvu KS na dalje postupanje.