Published On: Wed, Jul 15th, 2020

Bivši radnik iranskog ministarstva odbrane pogubljen zbog navodnog špijuniranja za CIA

Teheran je pogubio bivšeg službenika iranskog ministarstva obrane zbog optužbi za navodnu špijunažu za Centralnu obavještajnu agenciju SAD (CIA), izjavio je u utorak glasnogovornik pravosuđa Gholamhossein Esmaeili.

Kazna protiv Reze Asgarija, penzioniranog zaposlenika u zračnom sektoru ministarstva, izvršena je prošlog tjedna, rekao je Esmaeili, a prenosi novinska agencija Mizan Online, koja pokriva pravosudne poslove. Dok je navodno radio za CIA, Asgari je prenosio informacije o iranskim raketama.

Smrtna kazna protiv Mahmuda Mousavi Majda, optuženog za prenošenje informacija o iranskom vojnom zapovjedniku Kasem Soleimaniju, koji je 3. siječnja ubijen u američkom zračnom napadu, još nije izvršena, izjavio je portparol.

Pored ove dvojice optuženih, još tri osobe su osuđene na smrt zbog nemira koji su bili u studenom 2019. godine, rekao je Esmaeili. “Informacija da su kazne potvrđene je točna”, primijetio je portparol.

Nakon njihovog pritvora vlasti su pronašle video zapise o podmetanju požara u banke, javni prijevoz i druga mjesta, rekao je Esmaeili i dodao da su optuženi te dosijee poslali u “međunarodne vijesti”.

Međutim, službena državna novinska agencija IRNA izvijestila je da su dvojica uhićeni na mjestu oružane pljačke.
Sredinom novembra su u nekoliko iranskih provincija izbili protesti zbog odluke vlade da iznenada poveća cijene gasa i uvede kvote za to. Neki od protesta pretvorili su se u nasilje i rezultirali žrtvama među demonstrantima i službenicima sigurnosti. Nakon toga, došlo je do kontra protesta protiv ovih nemira.

Nakon ovih događaja, američki State Department priopćio je da je u nemirima poginulo više od tisuću ljudi, međutim, Teheran je odbacio te tvrdnje i rekao nakon šest mjeseci da je broj žrtava preko 220.

Prema riječima predsjednika Hassan Rouhanija, demonstracije su organizirale SAD i Izrael kako bi potkopale nacionalnu sigurnost Irana.