Published On: Tue, Jul 4th, 2017

Bivši pripadnik HVO koji se skrivao u SAD-u osuđen na šest godina zatvora zbog ratnih zločina

SUD Bosne i Hercegovine u utorak je pravomoćnom presudom osudio bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Almaza Nezirovića na šest godina zatvora preinačivši time prvostupanjsku presudu koja je bila znatno blaža i kojom je on bio osuđen na dvoje godine zatvorske kazne.

Nezirović je proglašen krivim za ratne zločine počinjenjne nad civilima srpske nacionalnosti zatočenim u logoru u mjestu Rabić kod Dervente tijekom proljeća i ljeta 1992. godine gdje je kao pripadnik vojne policije 103. brigade HVO obavljao dužnost stražara.

Optužnica ga je teretila za ratne zločine počinjene nad najmanje trideset osoba a tijekom dokaznog postupka svjedočilo je njih 25 koji su tvrdili kako ih je Nezirović osobno i zajedno sa drugim stražarima brutalno fizički zlostavljao.

Iz Tužiteljstva BiH žalili su se na prvostupanjsku presudu jer su ocijenili kako kazna ne odgovara težini počinjenih zločina.
Prizivno vijeće Suda BiH žalbu je uvažilo te je Nezirovića osudilo na šest godina zatvora.

Nezirović je nakon završetka rata u BiH emigrirao u SAD no policijski istražitelji ipak su ga uspjeli pronaći pa je on na zahtjev bosanskohercegovačkog pravosuđa izručen u srpnju 2015. godine.

U reagiranju iz Tužiteljstva Bih objavljenom u utorak istaknuto je kako je ovaj slučaj tek jedan pokazatelj napora koji se ulažu kako bi se priveli svi počinitelji ratnih zločina koji odlaskom iz BiH pokušavaju izbjeći pravdi.